Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen: Itse kunkin täytyy nyt vaan jaksaa olla entistä tarkempi

0
– Somerollakaan ei pysty tuudittautumaan, että oltaisiin jotenkin turvassa. Ihmiset liikkuvat joka tapauksessa, muistuttaa kaupunginjohtaja Sami Suikkanen.

Tiistaina ilmoitettiin Varsinais-Suomessa 112 uutta koronavirustartuntatapausta. Kyseessä oli päiväkohtainen ennätys. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä yli 5 750 koronavirustapausta.
Somerolla on todettu tänä vuonna 5 tartuntatautitapausta, yhteensä 31.
Ilmaantuvuusluku, joka kertoo koronatartuntojen lukumäärän suhteessa 100 000 asukkaaseen viimeisen 14 vuorokauden aikana, on Varsinais-Suomessa noussut yli 160:n. Ilmaantuvuus nousee nopeasti, sillä viikkoa aiemmin lukema oli 130.
– Nyt on todella tärkeätä, että ihmiset ottavat tämän tilanteen vakavasti, tekevät etätyötä jos vaan on mahdollista, pesevät kätensä ja käyttävät maskia. Sosiaaliset kontaktit on vähennettävä minimiin, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.
Tilanne on vakava. Tartunnat ovat nyt yleisimpiä nuorten aikuisten ja työikäisten keskuudessa. Helmikuussa 70 prosenttia Varsinais-Suomessa todetuista uusista koronatartunnoista todettiin 20–59-vuotiailla.
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkien aiemmin annettujen suositusten voimassaoloa sunnuntaihin 28. maaliskuuta saakka kansallisten linjausten mukaisesti.
– Olen huolissani ihmisten jaksamisesta. Monet eivät ota epidemiaa enää tosissaan, vaikka tilanne on vakava. Nimenomaan me aikuiset voimme vaikuttaa varsinkin kasvussa oleviin työpaikkatartuntoihin esimerkiksi käyttämällä maskia aivan säännöllisesti, sanoo Pietilä.
– Näyttää selvältä, että positiivisten testitulosten määrä ja muuntovirusten osuus ovat kasvamassa ja epidemia valitettavasti sitä kautta selvästi kiihtymässä. Jos mitään ei tehdä, tartuntamäärä voi kasvaa 7–10-kertaiseksi seuraavan kuukauden aikana, sanoo Mikko Pietilä.
Vaikka tilanne sairaaloissa on nyt melko rauhallinen, infektiolääkäri Harri Marttila sanoo, että sairaalahoidon tarve tulee kasvamaan, koska lähiviikkojen kasvaneet tapausmäärät vaikuttavat pienellä viiveellä sairaalahoidon tarpeeseen.
Tällä hetkellä suurin osa sairastuneista on nuoria tai työikäisiä aikuisia, mutta yli 50-vuotiaiden määrä on kasvamassa. Marttilan mukaan yli 50-vuotiaiden tarve sairaalahoidosta on suurempi kuin nuorten.

Etäopetukseen maanantaista alkaen

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee kansallisen linjauksen mukaisesti, että kaikki maakunnan toisen asteen oppilaitokset ja yläkoulut siirtyvät etäopetukseen 8.–28. maaliskuuta.
– Somerolla yläaste ja lukio siirtyvät etäopetukseen ilman muuta, sanoo kaupunginjohtaja Sami Suikkanen.
– Kaikille suositellaan tarpeettoman matkustuksen välttämistä, sanoo Suikkanen
Erityisesti se on tarpeen eri tilanteessa olevien maakuntien välillä. Varsinais-Suomi sekä sen lähimmät maakunnat Satakunta, Kanta-Häme ja Uusimaa ovat leviämisvaiheessa, mutta Pirkanmaa kiihtymisvaiheessa.
– Yleisesti ottaen tilanne jatkuu seuraavat kolme viikkoa aika samannäköisenä kuin tälläkin hetkellä. Viesti kaikille on, että tarpeettomat kontaktit jätetään minimiin ja etätöitä suositaan maksimaalisesti.
– Tilanne on mennyt rankasti pahempaan päin. Tartuntojen määrä kasvaa nyt koko ajan. Somerollakaan ei pysty tuudittautumaan, että oltaisiin jotenkin turvassa. Ihmiset liikkuvat joka tapauksessa. Itse kunkin täytyy jaksaa olla entistä tarkempi. Katsotaan siten, mitä sillä saadaan aikaiseksi, Suikkanen muistuttaa.

Eri lähteistä kirjattuja tartuntamääriä helmikuun aikana

-samassa taloudessa asuvat, yhteensä 327 tartuntaa
-työpaikoilla (muu kuin sote), yhteensä 245 tartuntaa
-muu lähipiiri, yhteensä 143 tartuntaa
-ulkomaan matkat, yhteensä 62 tartuntaa
-koulut ja oppilaitokset, yhteensä 12 tartuntaa
-potilaana/asiakkaana, sote-laitos, yhteensä 4 tartuntaa​