Lampaiden rapsuttelu saattaa olla elämys

0
Kainuunharmas Välly on mielellään maatalousyrittäjä Sari Witkan (vas.) ja hyvinvointimatkailuopiskelija Tarja Saurenin hellittävänä.

Someroa, sen palveluja, tapahtumia ja tarjontaa tehdään tunnetuksi. Yhtenä apuna on ollut tammikuusta lähtien Doerz Local -alusta internetissä. Tavoitteena on koota samaan osoitteesen paikallisia elämyksiä, ja tuoda ne helposti kaikkien ostettavaksi ja koettavaksi. Somerolla vapaa-aikaa viettävä näkee kerralla, mitä paikkakunnalla on tarjottavana osoitteessa doerz.com/somero.

Alustalle voivat yksityiset, yrittäjät ja yhteisöt laittaa esille tapahtumia.

Somerolaisten aktiivisuus on ollut vielä laimeaa. Vain muutama on uskaltautunut mukaan. Tarjolla on kesäkuuksi villiyrtteihin tutustumista sekä huovutuskurssi. Maaliskuulle on tilaisuuksia, joissa osallistujalle loihditaan oma eteerinen tuoksu.

Moni ei vielä tiedä, mikä elämysmatkailualusta on ja miten sinne saa vietyä tietoja. Korona-aika lienee osasyynä: ei voi olla varma, millä joukolla voi jatkossa kokoontua kursseille ja tapahtumiin.

Tukea käyttöönottovaiheessa antaa hyvinvointimatkailuopiskelija Tarja Sauren Turun ammattikorkeakoulusta. Hän on apuna elämysten suunnittelussa ja laittamisessa alustalle. Hän antaa neuvojaan ensi kesän loppuun. Sauren muistuttaa, että myös Doerzilta voi kysyä neuvoja.

– Tälle toiminnalle pitää saada näkyvyyttä ja tekijöitä. Mitä monipuolisempi tarjonta, sitä useampi löytää tekemistä Somerolta, vakuuttaa Sauren.

– Alustalla on mahdollista tarjota myös virtuaalisia verkkoelämyksiä, joita ei korona estä. Visit Finlandin Matkailija 2030 -skenaarion mukaan virtuaalisuus on yksi asia, joka korostuu.

Kotimaan matkailu vetää. Sauren muistuttaa, että koronan jälkeenkin on elämää.

– Doerz on käytössä monissa Euroopan maissa. Suomi koetaan turvallisena maana, jossa on korkea hygieniataso. Se on Suomen matkailuvaltti koronan jälkeen, visioi Sauren.

Palveluja suunnittelevan on muistettava pari asiaa elämyksestä.

– Tärkein on, että se jää mieleen. Silloin se on vasta elämys, lataa Tarja Sauren.

Elämysmatkailussa paikallisuus, yksilöllisyys, teemat ja tarinat vetävät. Sauren heittää esimerkin museokierroksesta, jossa opas esittää paikallista historian henkilöä ja kuljettaa joukkoa vanhan ajan elämään. Kierroksella saatetaan opetella jokin entisajan tuiki tärkeä taito.

– Tekeminen eroaa kokijan normiarjesta. Voi vaikka oppia jotain uutta. Palvelu ja sen antaja ovat aitoja. Kokee vuorovaikutusta.

– Elämyksessä on kaikille aisteille koettavaa. Luonnossa aistit herkistyvät kuin itsestään. Voi järjestää vaikka metsäjoogaa, patikointia, luontopolun ja laavulla pannukahvit.

Sauren sanoo, että noita kaikkia edellä mainittuja Somerolla on tarjolla.

– Täällähän on vaikka mitä: luonto, mökkejä, eläimiä, maalaismaisemaa, kulttuuria ja persoonia.

Paikallisuus ja lähellä tuotettu ovat nousseet suosituiksi, etenkin korona-aikana.

– Tärkeintä on löytää se oma juttu. Siitä mistä palvelun tuottajakin innostuu, niin siitä kiinnostuu asiakaskin. Innostus välittyy.

Maatalousyrittäjä, lampaiden kasvattaja ja villasta sekä taljoista tuotteita tekevä Sari Witka kokee, että maaseudulla pystyy tuottamaan kosolti elämyksiä etenkin perheille. Tämän päivän lapsille lampaiden rapsuttelu on jo iso kokemus.

– Moni ei ole koskaan koskenut lampaaseen eikä laittanut sormiaan pehmeään villaan. Kun meillä on käynyt päiväkoti- ja koululaisryhmiä, niin aluksi joukko on ujoa, eikä yksikään uskaltaudu juottamaan lammasta. Mutta pikku hiljaa kaikkien näpit ovat jo turkissa kiinni.

Luonto on maaseudun valtti. Sinne pystyy järjestämään toimintaa tai rauhallisen pesän. Voi tehdä sellaista, joka saa ihmisen rauhoittumaan ja irti arjesta. Tähän talveen olisivat sopineet villasukkakävelyt paukkupakkasilla. Doerziin tällaisen kurssin voi heittää äkkiseltään.

Sari Witkan mielestä Doerzin alusta on hyvä markkinointikanava.

– Sieltä saa oman yrityksen ja Someronkin palvelut muiden tietoisuuteen.

Witkasta oli mukava saada opastusta, miten aineistoa sivustoille laitetaan. Hänestä on hyvä, että asiakas ilmoittautuu ja maksaa kurssin ylläpitäjälle. Ylläpitäjä hoitaa laskutuksen ja tilittää tulot tilaisuuksien järjestäjille.

Ylläpitäjä ilmoittaa hyvissä ajoin tapahtuman pitäjälle osallistujamäärän. Järjestäjä pohtii, pitääkö kurssin, vaikkei se täyttyisikään. Jos ei pidä, niin Doerz palauttaa rahat maksun suorittaneille.

– Se pienentää riskiä ja helpottaa yrittäjän arkea. Kun asiakas joutuu suorittamaan maksun etukäteen, hän sitoutuu tapahtumaan paremmin. On suurempi todennäköisyys, että hän saapuu paikalle.

Tarja Sauren sanoo, että peruutetun tilaisuuden järjestäjä menettää lähinnä aikaa. Hän vakuuttaa, ettei aika mene hukkaan, sillä ideoinnista ja järjestelyistä saa oppia jatkoon.

Palvelujen järjestäjät saavat myös palautetta toiminnastaan.

– On tutkittu, että 80 prosenttia elämyskokijoista jättää palautteen. Se on iso osa ja asia. Palautteen avulla pystyy kehittämään palveluita ja arvioimaan, mistä ihmiset ovat kiinnostuneita ja mistä eivät.

Someron kaupunki markkinoi sivustoa, mutta ei vastaa sisällöstä eikä palveluiden myymisestä. Sen tekee Doerz Local -palvelun yrittäjä Tomi Virtanen .