Liikenneonnettomuudet putosivat alle puoleen

0
Niin sanottu Shellin risteys on Someron vaarallisin, johon liikenneympyrä voisi tuoda parannusta. Rinnakkaistien nopeuden alentaminen sekä valvontakamerat ovat hyvinkin saattaneet alentaa onnettomuuslukuja.

Vuosi 2019 oli Someron tieliikenneturvallisuuden osalta surkea. Sen sijaan vuonna 2020 onnettomuustilastot kääntyivätkin huomattavasti parempaan suuntaan.

Suotuisa kehitys on merkittävän suurta. Vuonna 2020 Somerolla sattui liikenneonnettomuuksia 9, kun vuotta aiemmin määrä oli 22. Vähennystä kirjattiin peräti 59 prosenttia.

Liikenteessä kuolleita ei ollut yhtään, (2 kuollutta 2019). Loukkaantuneita oli 6, (10 loukkaantunutta 2019).

Tieliikenneonnottomuuksia oli 44 kappaletta sataatuhatta asukasta kohti, kun lukema koko Suomen osalta oli 65. Vuoden 2019 lukujen Somero-lehti uutisoi olleen todella huolestuttavia: 133 onnettomuutta 100 000 asukasta kohti, kun lukema koko Suomessa oli tuolloin lähes puolta parempi, 72.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang toteaa onnettomuuksien aikana vallitsevan sään olleen kirkas ja pilvipoutainen. Tienpintakin on ollut paljas ja kuiva.

Aivan toista kuin onnettomuustilanteista voisi kuvitella. Klang myöntää, että onnettomuudet sattuvat yllättävän hyvissä olosuhteissa.

– Se on tosiasia, että vakavia onnettomuuksia sattuu eniten kesäkuukausina, eli kesä–elokuussa, sekä näitä molemmin puolin touko- ja syyskuussa.

– Yleisesti voisi luulla, että talvella tapahtuu, mutta näin ei onneksi ole. Ihmiset ajavat varovaisemmin talvella. Plus liikenne on erilaista; esimerkiksi nuoret ajavat paljon enemmän kesällä kun vapaa-aikaa on enemmän, eivätkä opiskelut ja muut ole käynnissä. Liikennekin nuorilla ajoittuu iltoihin sekä yöhön ja viikonloppuihin.

Eli kun sää illalla juhannuksen aikaan ulkona on kirkas ja pilvipoutainen, niin onnettomuus voi tapahtua.