Työikäisten vuoro mahdollisesti alkukesästä

Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut Somerolla noin 1 700 henkilöä ja toisen runsaat 100. Tilanne on torstailta 25.3.

Somerolaisista on rokotettu 19,7 prosenttia. Naapurikaupunkien tilanne on hieman heikompi. Salolaisista 15,1 ja forssalaisista 16,2 prosenttia on saanut rokotuksen covid-19 -virusta vastaan.

Työikäiset joutuvat odottelemaan piikille pääsyä alkukesään.

– Tämän hetkisten tietojen mukaan varovaisesti voisi ennustaa touko–kesäkuuta, arvioi vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg.

Lähes kaikki tänä vuonna 80 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat somerolaiset ovat jo saaneet kutsun rokotuksiin. Palveluohjaaja selvittää vielä muutamien yhteystietoja. Väestönosaan kuuluu 962 henkilöä. Yli 80 prosenttia tästä ikäluokasta on rokotettu.

Kotihoidon asiakkaista ensimmäisen rokotteen on saanut reilu kolmasosa.

– Tällä hetkellä rokotuksiin kutsutaan yli 75-vuotiaita somerolaisia. Heidän vuoronsa on, kun tämä vanhempi ikäryhmä on ensin rokotettu, selvittää Tuomisto-Lundberg.

Riskiryhmäläisten rokotukset ovat tauolla. THL muutti ohjeistustaan. Ensin rokotetaan kaikki yli 70-vuotiaat ja tämän jälkeen palataan riskiryhmien rokotuksiin.

Somerolla riskiryhmä 1:een kuuluvista rokotuksen ottajista suurin osa on jo saanut ensimmäisen piikin.

Riskiryhmä 2:n rokotukset 18–69-vuotiaille tulevat seuraavana. Ryhmään kuuluvat he, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila eli jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti) tai hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila. Ryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Astra Zenecan -rokotteella annettava suojaus on Suomessa tauolla. Kati Tuomisto-Lundberg sanoo, ettei Somerolla oltu suunniteltukaan kuluvalle taukoviikolle tällä rokotteella rokottamista.

– Rokotusten osalta odotetaan THL:n ohjeistusta ja myös Somerolla toimitaan tämän mukaan.