
Uuden navetan rakentanut Maitosilta Oy sai Somerolla viime vuonna maatalouden suurimman tukipotin, 1 072,847euroa.
Suurin osa Maitosillan tuista, lähes 900 000 euroa, on rakennetukia. Rakennetuilla tuetaan muun muassa maatalouden investointeja, joka Maitosillan tapauksessa tarkoittaa 2 miljoonan euron hintaista navettaa.
Uusi navetta Salontien varrelle saatiin käyttöön marraskuussa. Pasi Virtanen kertoo lypsävien määräksi nyt reilut 100. Toisena yrityksessä on poika Vili Virtanen.
– Sisään mahtuu kaikkiaan 200 lypsävää. Sen määrän täyteen saaminen tulee olemaan vielä iso prosessi. Nuorta karjaa meillä on saman verran. Ympäristölupa on 350 eläimelle, Pasi Virtanen summaa.
Viime vuoden tuensaajatilaston ykkönen, edellisvuonna uuden navetan rakentanut Nikkasen Tila (Juho Nikkanen ym.) on nyt sijalla10. Tuet yhteensä 274 679 euroa.
– Lypsäviä viime vuonna käyttöön otetussa pihatossa on nyt noin 100. Määrää on tarkoitus nostaa vielä parinkymmenen verran. Vanhassa navetassa pidetään nuorkarja, jota myös on noin 100, Juho Nikkanen kertoo.
Tukitilaston kakkonen on Risto Hyväkän maitotila, 644 818 euroa. Kolmantena on Juha Nokan lammastila, 378 495 euroa. Neljäntenä listoilla on Mäkiniemen tila (Pekka Kivisaari ym.), yhteensä 352 603 euroa.
Yli 300 000 euroa saivat myös Janne Noki , Jyri Teräväinen, Kaurasen tila Oy (Matti Kaase ym.) ja Matti Välttilä.
Yli 200 000 euroa Nikkasen tilan lisäksi sai Vesa-Heikki Ryhtä .
Someron ”Kymmenen kärjessä” -listalla on 5 maitotilaa, 3 sikatilaa, 1 kanatila ja 1 lammastila.
Maitosilta Oy:n tuki oli koko Suomen tukitilastossa sijalla 24. Hyväkkä löytyy sijalta 92. Somero sijoittui mukavasti.
Listauksessa ovat mukana kaikki EU-rahastoista maksetut tuet. Lisäksi tilat ovat voineet saada myös kokonaan kansallisesti rahoitettuja tukia. Niiden summat ja saajat eivät ole julkista tietoa.
Ruokavirasto tähdentää, että EU:n maatalouspolitiikan ja viljelijätukien keskeinen tarkoitus on taata kohtuuhintaiset elintarvikkeet kuluttajille. Tuilla varmistetaan kotimaisen ruoan riittävyys.
Kotimainen maataloustuotanto on tärkeää. Suomalaiset syövät pääasiassa kotimaassa tuotettua ruokaa.
Maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoitusta maksettiin Suomessa yhteensä noin kaksi miljardia euroa vuonna 2020. Siitä EU-rahoitusta on noin 40 prosenttia. Summasta valtaosa oli viljelijätukia, joita maksettiin 1,74 miljardia euroa.
Ilman viljelijätukia kotimainen ruoantuotanto ei olisi Suomen oloissa mahdollista nykyisessä laajuudessa.
Kahden miljardin euron summa sisältää myös esimerkiksi maaseudun yritysten ja yhteisöjen investointeja, kyläkauppatukea, tuottajaorganisaatiotukea, erilaisia koulutus- ja kehittämishankkeita sekä rahoitusta maidon ja hedelmien jakeluun kouluissa ja päiväkodeissa.