Miksi talon annetaan sortua Lautelassa?

0
Ulkoa paneloitu talo on näkyvällä paikalla. Tällaisia ei näy enää paljon missään.

Terttilän ja Lautelan kautta Kiikalaan johtavan Terttiläntien varrella seisoo murheellinen talo. Vuosia tyhjillään olleet asuin- ja ulkorakennus ovat lähellä kaatumista. Asuinrakennus seisoo liki tietä. Vaarana on, että se onnettomasti kaatuu sivullisen päälle, tai että pikkulapset menisivät sisään uhmaamaan vaaroja.

Maanmittauslaitoksen mukaan Myllypalsta-niminen kiinteistö 761–417–878–8 on kooltaan 4 000 neliötä, ulottuen lähelle Terttilänjoessa olevaa koskea. Osoittautuu, että tontti on yhteistä aluetta, jolla on peräti 106 osakaskiinteistöä.

Talossa asui aikoinaan kolme sisarusta. Silloinkin tontti oli yhteistä maa-aluetta. Sisaruksilla ei ollut omistusta tonttiin, eivätkä voineet rakentamaansa taloa lainhuudattaa nimiinsä.

Kyseinen yhteinen alue on uudelleenrekisteröity Maanmittauslaitoksen toimesta 16.9.2003. Sen takaa löytyy lakannut kiinteistö, jonka tunnuksen loppuosa on –6.

Kokonaisuuteen kuuluu myös Santapaikka-kiinteistö, kooltaan 1,89 hehtaaria, jolla on 65 osakaskiinteistöä. Kolmas osa kokonaisuudessa on Maa-alue -niminen tila, kooltaan 0,8 hehtaaria, jolla on 116 osakaskiinteistöä. Näiden kahden kiinteistötunnuksen loppuosat ovat –7 ja –9.

Miksi rumilukselle ei tehdä mitään?

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja Mikko Virtanen (kesk.) Terttilästä tietää, että Someron pitkäaikainen ympäristönsuojelusihteeri Timo Klemelä oli lähtenyt selvittämään talonrötiskön omistussuhteita. Ympäristölleen vaarallisen kiinteistön kohtalosta päättäminen ei tullut lautakunnan käsiteltäväksi.

Nykyinen ympäristönsuojelusihteeri Milla Suutari ei ollut kuullut talosta.

– Ei siitä ainakaan nyt olla päätöksiä tekemässä, että sille jotain tehtäisiin. Omistajatkin pitäisi selvittää. Keskustelemme rakennusvalvonnan kanssa, mitä talolle pitäisi tehdä. Otan ainakin puheenvuorona esille, mitä olisi järkevää tehdä, Suutari kommentoi.