Miksi varausajat ruuhkautuivat?

2

Koronarokotuksen puhelinvarausajat Somerolla ruuhkautuivat. Eikä pelkästään täällä, sillä ilmiö on valtakunnallinen. Ihmiset ovat soittaneet tunnin aikana Someron ajanvaraukseen 700, jopa 935 kertaa, mikä oli lopulta tuottanut tuloksen.

Tuleeko tähän helpotusta? Langan päässä vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg.

– Tulevat rokotemäärät ovat tällä hetkellä niin pieniä. Rokotusaikoja ei pystytä avaamaan kerrallaan kuin kuluva ja sitä seuraava viikko. Viime viikolla tiedettiin, että tälle viikolle tulisi 100 Astra Zenecan rokotetta. Nyt tiedetään, että ensi viikolla tulee sama määrä. Tällä rokotetaan riskiryhmä 1:een kuuluvia 18–69-vuotiaita. Tätä ei saa antaa yli 70-vuotiaille.

– Emme voi soittaa takaisin 800:lle ihmiselle, jos vain 100 saa ajan. Sillä 700:lle olisi silloin kerrottava, että aikoja ei enää ole antaa.

– Rokotteita on saatu niin hirveän pienet määrät. Olisi eri juttu, jos aikoja olisi kesäkuuhun asti, mutta kun rokotteista ei saada etukäteen tietoa. Ajanvarauksessa on kolme vastaamassa.

– Olisi tärkeää, että yli 80-vuotiaat malttaisivat odottaa soittoamme, jotka ovat lähiaikoina soittomme saamassa. Ellei ole puhelinnumeroa, henkilöä ei tavoiteta tai hän ei puhelimessa mitään kuule, niin meillä on heitä varten kotihoidon palveluohjaaja, joka henkilökohtaisesti menee kotiovelle asti kertomaan asian.

– Puhelut eivät myöskään ole aakkosjärjestyksessä. Meillä on useita soittajia ja jokaisella oma lista. Aikoja jaetaan tasapuolisesti, on sukunimi Aaltonen tai Virtanen naapurissa. Mutta soitto tulee kyllä.

Tämän viikon jälkeen Somerolla on rokotettu noin 300 kotona asuvaa yli 80-vuotiasta, kun heidän kokonaismääränsä on yli 900. Samassa taloudessa olevat sekä omaishoitajat kutsutaan samalla puhelulla. Nyt nämä yli 70-vuotiaiden puhelut ovat valitettavasti ruuhkauttaneet ajanvarausta.

Harkittiinko Somerolla nettiajanvarausta?

– Olemme viime keväästä asti odottaneet sähköistä varausta, johon sisältyy esimerkiksi vahva tunnistautuminen pankkitunnuksilla. Se todennäköisesti saadaan käyttöön vielä tämän kevään aikana. Se tulee olemaan meille valtava apu.

Tuomisto-Lundberg kertoo ymmärtävänsä, että sairastumisen pelko ja toisaalta myös kyllästyminen tilanteen pitkittymiseen saavat ihmiset malttamattomiksi. Tälle ei valitettavasti mahdeta mitään, ennen kuin rokotteita on maailmalta paremmin saatavissa.

– Mutta tosi mukavia puheluja olen saanut ja tosi ymmärtäväisiä ovat ihmiset. Samat ihmiset meillä täällä päivystävät puhelinta, jäljittävät tartuntoja, ja sitten antavat rokotuksia omien muiden töidensä ohessa.

Somerolaisista oli rokotettu 1.3. mennessä 5,9 prosenttia. Tilanne koko sairaanhoitopiirin alueella on Someroa parempi, 7,3 prosenttia. Kärkitilaa Suomessa pitää Ahvenanmaan sairaanhoitopiiri, jossa rokotettuja 3.3. oli 11,3 prosenttia väestöstä.

2 KOMMENTIT

Kommenttien lisääminen on estetty.