Mitä mieltä vaalien siirrosta kesäkuulle?

0
Äänestämään päästään vasta touko–kesäkuussa.

Kuntavaalit siirrettiin epidemiatilanteen vuoksi huhtikuusta kesäkuun 13. päivään.
Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson (r.) kertoi Twitterissä, että yhdeksästä eduskuntapuolueesta kahdeksan kannatti siirtämistä. Vain perussuomalaiset vastusti siirtoa.
Syynä vaalien siirtoon oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennuste tautitilanteen kehittymisestä.
THL:n ennusteen mukaan pahimmassa tapauksessa huhtikuussa Suomessa saatetaan olla tilanteessa, jossa uusia koronavirustartuntoja raportoidaan päivittäin jopa 11 000.
Samalla kun vaalit päätettiin siirtää, pidennettiin ennakkoäänestysaikaa viikosta kahteen. Siten mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranisivat oikeusministeriön mukaan. Ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6.
– Tämä tarkoittaa, että myös eristyksessä olevilla olisi mahdollisuus äänestää joko äänestysajan alussa tai viimeistään vaalipäivänä, Henriksson sanoi.
Vaalien siirtämisestä annetaan hallituksen esitys eduskunnalle mahdollisimman pian.
Somerolla löytyy hyvin ymmärrystä vaalien siirtämiselle.
– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että on täysin oikea päätös siirtää vaalit. Demokratiaan kuuluu se, että kaikilla on mahdollisuus äänestää, sanoo Heikki Lehtinen Someron Vasemmistoliitosta.

Heikki Lehtinen.

– Vaalien siirtäminen on valitettava ja vaikea päätös. Se on kuitenkin välttämätöntä, jotta ihmisten terveysturvallisuus ja kaikkien kuntalaisten osallistumismahdollisuudet voidaan turvata. Korona on hyvin hankalasti ennakoitava pandemia virusmuunnoksineen ja siksi on ymmärrettävää, että tilanteen ennustaminen kuuden viikon päähän on hankalaa. Tässä on luotettava asiantuntija-arvioihin, kuten vastuulliset päättäjät ovat tehneet. Toivottavasti vaalien siirtäminen mahdollistaa edes jossain määrin normaalin vaaleihin liittyvän ihmisten kohtaamisen ja keskustelut, toteaa Someron sdp:n puheenjohtaja Antti Kotti.

Antti Kotti sanoo, että SDP:n riveissä saa äänensä kuuluviin.

Samoilla linjoilla on myös Someron Keskusta.
– Päätös vaalien siirtämisestä perustuu viranomaisten arvioon siitä, että vaalit pystytään kesäkuussa järjestämään turvallisemmin kuin mitä huhtikuussa voitaisiin tehdä. Jos siirrolla pystytään vaikuttamaan siihen, että ihmiset kokevat tuolloin äänestämisen turvallisemmaksi ja jos sillä voidaan turvata paremmin myös mahdollisessa karanteenissa olevien äänestysmahdollisuus, siirto on ilman muuta perusteltu, sanoo puheenjohtaja Tero Pirttilä.

Tero Pirttilä (kuva Armas Töykkälä)

Myös Someron Kokoomuksessa nähdään, että vaalien siirto oli oikein somerolaisten terveyden kannalta.
– Mutta onko kesäkuuhunkaan riittävä aika. Toivon, että hallitus ja oikeusministeriö kerkiävät nyt varmistelemaan sen, että kaikki ongelmakohdat saadaan ratkaistua, sanoo ryhmän puheenjohtaja Totti Nuoritalo ja viittaa muun muassa siihen, että myös kotiäänestäjien sekä karanteenissa olevien äänestämismahdollisuus turvataan.

Totti Nuoritalo, kuva Kari Eerikäinen

Kristillisdemokraattien paikallisosaston puheenjohtajan Reima Anolinin mukaan vaalien siirto kesäkuulle on iso pettymys, vaikkakin ymmärrettävää ja pohjautuu THL:n arvioon.
– Toivottavasti nyt tehdään kaikki, jotta vaalien järjestäminen kesäkuussa toteutuu turvallisesti. Vaalijärjestelmän tulee olla yhteiskunnan kaikilla tasoilla ennakoitavaa. Nyt tämä ennakoitavuus ei toteutunut, Anolin kritisoi.
Perussuomalaisilla on valtakunnallisen linjan mukaan myös Somerolla toisenlainen näkemys.

Matias Mäkinen

– Näkisin, että oikeusministeriö ja oikeusministeri tulkitsivat THL:n lausunnon lukuja väärin ja tekivät paniikkiratkaisun. Lausunto oli pyydetty 5.3. ja saatu samana päivänä, ja oikeusministeri Henriksson teki ratkaisunsa 6.3. Ratkaisussa unohdettiin kokonaan tuleva sulkutila ja se, että rokotettuja vanhuksia ja riskiryhmiin kuuluvia olisi vaalien aikaan jo paljon. Mielestämme vaalit olisi pitänyt pitää ajallaan, toteaa ryhmän puheenjohtaja Matias Mäkinen.