Miten Tervaskannosta päästään puusta pitkälle?

0
Tervaskanto sijaitsee terveyskeskusmäellä.

Uuden Tervaskannon rakentamisen suhteen tavoite on selvä. Turvallisin ja viihtyisin ratkaisu kustannustehokkaimmassa ja toimivimmassa kiinteistössä ja kodissa. Niin nykyisille kuin tuleville asukkaille.

Siihen, että kaupunki itse rakentaa uuden Tervaskannon, johti valtuuston hyväksymän Mehiläisen kanssa solmitun ulkoistussopimuksen kaatuminen. Hallinto-oikeuteen tehty, aiheeton ja aikaa haaskannut valitus aiheutti miljoonavahingot.

Uuden Tervaskannon tarve ja velvollisuus ihmisten huolenpidosta ei kuitenkaan hävinnyt mihinkään. Hankkeen etenemistä varten kaupunginhallitus asetti ohjausryhmän, johon ovat kuuluneet muun muassa kaupunginhallituksessa olevien valtuustoryhmien edustajat, jotka ovat huolehtineet ryhmien sisäisestä tiedottamisesta. Kaikki se, mikä ei ole luottamuksellista valmisteluvaiheessa (kuten esimerkiksi alustavat tarjoukset), on avoimesti tiedotettu. Oma-aloitteinen kysyminenkin auttaa tiedon kulussa tiedottomana salaliiton kohteeksi uhriutumisen sijaan.

Ohjausryhmä selvitti aluksi, löytyykö ulkopuolinen rakentaja, joka kiinteistön rakennettuaan kaupungille vuokraisi. Kun tämä vaihtoehto hupeni, jäi jäljelle rakentaminen itse. Jo valmiiksi raamitetun betoniratkaisun rinnalle tuli viime hetkillä puusta rakentaminen.

Kaupunginhallitus päättikin viime kokouksessaan äänin 5 (kok. ja sd.) – 4 (kesk.), että näiden vaihtoehtojen suhteen tehdään kattava lisäselvitys lopullista päätöstä varten. Kukaan ei omaa taloaankaan rakenna ilman, että vertailee eri vaihtoehtoja, niiden etuja ja kustannuksia.

Tilanne on valinnanmahdollisuuksien, niiden vertailemisen suhteen ja asukkaiden kannalta niin hyvä kuin vain tässä tilanteessa voi olla. Kunhan sitä ei omalla politikoinnilla pilata ja politiikalla tiedon lisäksi yhteisten asioiden hoitoa hengettömäksi kuristeta.

Kaupunki tarvitsee isoa investointia varten rahaa. Kun viime vuotta sokeroineet kertaluonteiset koronarahat noin 3 miljonaa jäävät pois, ja kuluvalle vuodelle on budjetoitu jo valmiiksi noin 1 miljoonan tappio, niin 8 miljoinan euron investointia ei kateta kuin joko omaisuutta myymällä ja/tai lainaa ottamalla. Jos verojen korotuksiin ei mennä, vaikka Ara on myöntämässä hankkeelle tervetulleen 40 prosentin (3,2 M€) rahoituksen. Puurakentaminen on erään rakennuttajan (jolla on molempia vaihtoehtoja) mukaan jopa 15 prosenttia kalliimpaa. Puu olisi – Huom! näillä tiedoilla – kaupungille 720 000 euroa kalliimpaa.

Lopullinen hintaero, kuinka suuri se on, ja mitä sillä saa, ei selviä kuin tarkalla vertailulla. Suunnitteluvaiheesta rakentamiseen, käytönaikaiseen ylläpitoon ja sitten aina elinkaaren loppuun saakka. Esimerkiksi se väite, että puurakentaminen tulisi nopeammaksi, vaatii todisteen säästyneestä ajasta. Sitten on helppo laskea kertolaskulla nopeammin valmistumisesta koituneet kustannussäästöt ja lisätulot.

Entä tärkeät ilmasto- ja ympäristöarvot, hiilijalanjälki? Asumisen osuus kokonaishiilijalanjäljestä on ”vain” 25 prosentia. Siitä 80 prosenttia muodostuu lämmityksestä ja sähkön kulutuksesta. Asiantuntijoiden on helppo laskea vaihtoehtojen välinen ero. Myös se, kuinka eri lämmitysvaihtoehdot rakennusmateriaalin kanssa vaikuttavat asukkaiden viihtyvyyteen ja henkilökunnan työolosuhteisiin.

Puurakentaminen on suomalaista, arkkitehtonisesti tyylikästä ja silmälle kaunista. Se, kuinka paljon se nostaa kunnan imagoa, vetovoimaa (työpaikat, uudet asukkaat) ja elinvoimaa on selvitettävä haastatteluin tähän ratkaisuun päätyneiden seutukuntien edustajien kanssa. Kuten esimerkiksi Kuhmossa ja Maalahdessa. Muuten näiden tavattoman tärkeiden pehmeiden arvojen tuhoksi keskustellaan todistamattomin mielikuvin. Silloin ideologinen yksisilmäisyys yhdistettynä tunnepohjaiseen klikkiytymiseen on suuri riski.

Kaikille on tärkeää seutukuntamme elin-, veto-, pito- ja lumovoima. Kenellekään ei ole vastaan puurakentamista. Kukaan ei kiellä betonirakentamisen varmuutta ja toimivuutta. Kaikille on tärkeintä uusi Tervaskanto ja ennen kaikkea sen asukkaiden – jonakin päivänä mahdollisesti oman itsensäkin – viihtyisyydeksi, turvallisuudeksi ja huolenpidoksi.

Kunnallisvaaleista huolimatta puhalletaan nyt tiedolla ja tunteella ja oikeasti yhteen hiileen.

Juha Wiskari

ohjausryhmän jäsen

somerolainen