Somerolaisyritys käyttää muovipulloista tehtyä kangasta rullaverhoihin

0
Paljeovi ja Kaihdintuotteen yrittäjät Jarmo Linja (vas.) ja Markku Mäenpää näyttävät muovipulloista tehdyn kangasmateriaalin, polyesterin, mallitilkkuja. Ne näyttävät paperinpalasilta, mutta ovat peruspuuvillakankaan tyyppistä materiaalia.

Paljeovi ja Kaihdintuotteen raaka-ainelistalla on tuore tuttavuus: kierrätetyistä muovipulloista valmistettu polyesterikangas. Yrittäjäkaksikko Jarmo Linja ja Markku Mäenpää käyttää sitä rullaverhoihin.

Yhdeksästä muovipullosta saa maahantuoja Domicetin mukaan neliömetrin kangasta. Kangas valmistetaan Saksassa.

Linja ja Mäenpää sanovat, että valveutuneisuus, kierrätys, luonnon säästäminen ja kestävä kehitys ovat vallalla.

– Halutaan säästää palloamme.

Kierrätys auttaa vähentämään muovijätteen määrää. Energian ja veden kulutus ovat paljon pienempiä kuin käytettäessä tavanomaisia neitseellisiä kuituja.

Domicet-kangasmallisto tulee tehtailta, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan ympäristönsuojelua ja kestävää kehitystä tuotantovaiheissa, ja varmistamaan työntekijöilleen terveellisen työympäristön.

Hyvin suunnitellun aurinkosuojan ja korkealaatuisten materiaalien katsotaan vähentävän rakennusten lämmitykseen, ilmastointiin ja valaistukseen tarvittavaa energian määrää.

– Kun tavarantoimittajamme esitteli vaihtoehdon, niin ajattelimme kokeilla, toteavat yrittäjät.

Uusi tuote on toimitustavaraa.

– Mutta nopeasti sitä saa Turusta tänne, jos asiakas haluaa siitä rullaverhot.

Jarmo Linja sanoo, ettei ”pullokangas” eroa juurikaan peruspuuvillasta, jota yrityksen rullaverhokankaat pääasiassa ovat. Se on läpikuultava, palosuojattu ja kestävä materiaali. Kankaan hinta on hieman kalliimpi kuin peruspuuvillan.

Sävyjä on kuusi: valkoinen, vanilja, beige, vaaleanharmaa, tummanharmaa ja antrasiitti. Markku Mäenpää arvelee, että jatkossa värivaihtoehtoja tulee lisää.

Paljeovi ja Kaihdintuote täyttää vappuna 30 vuotta

Jarmo Linjan ja Markku Mäenpään yritys Paljeovi ja Kaihdintuote täyttää vappuna 30 vuotta. Sitä ennen se toimi nimellä Someron Paljeovi ja oli Tellervo ja Arvi Tammiston perustama 1971.

Kaksikko Linja & Mäenpää on pitkän linjan paljeovien ja kaihdinten valmistaja. Linja meni Tammistolle töihin 1975 ja Mäenpää 1977.

Päätuotteena on edelleen paljeovi, joita yrityksestä lähtee yksityisille, yrityksille ja julkisiin tiloihin ympäri Suomen. Toinen päähaara ovat erilaiset aurinkosuojat, kuten markiisit, screenit ja rullaverhot. Niiden sesonkeja ovat etenkin kevät, sekä kesä ja pimenevät syysillat.

– Viime vuosi oli erityisen vilkas markiisipuolella, kun suomalaiset kohensivat kotiaan ja halusivat terasseilleen aurinkosuojia, kertoo Markku Mäenpää.

– Ollaan tyytyväisiä: tulemme tällä työllä toimeen. Näillä mennään eläkeikään, kertovat miehet.

Työjako on muodostunut selkeäksi. Mäenpää tekee paljeovien runkoja ja verhoilee. Linja hoitaa metalliosat, listat sekä rungon sisälle tulevat jutut.

Paljeovi ja Kaihdintuote palkittiin Vuoden yrityksenä 2012. Seuraavana vuonna yritys muutti Harjun teollisuusalueelle.

– Muutto oli hyvä. Sai hävittää nurkista ja vintiltä kaikki tavarat, mitä ei välttämättä tarvita. Tämä on lämmin, valoisa, tilava ja korkea halli, jossa työ sujuu, tuumaavat yrittäjät.