
Kun kun koronatilanne sulki nuorisotilan, päättivät nuorisotyöntekijät jakautua keskustan kaduille ja puistoihin.
– Sinne missä nuoretkin nyt ovat, toteaa nuorisotyöntekijä Reima Luoma.
Someron nuorisopalvelut etsii mukaan tiimiin vapaaehtoisia, esimerkiksi muita nuorten kanssa toimivia ammattilaisia, kuten sosiaalityöntekijöitä ja seurakunnan työntekijöitä.
– Mukaan toimintaan kaivattaisiin myös nuorten huoltajia ja muita asiasta kiinnostuneita. Tarkoituksena ei ole ”kytätä” ketään, vaan toimia turvallisina aikuisina, joille voi tulla juttelemaan. Jos toiminta kiinnostaa, minuun voi olla yhteydessä, sanoo erityisnuorisotyöntekijä Maria Valta.
Koulutustakin annetaan etänä esimerkiksi siihen, miten nuoria kannattaa lähestyä.
Nuorisolla onkova tarve nähdä toisiaan, ilmojen lämmetessä vielä enemmän. Tapaamispaikat ovat muun muassa puistoissa ja keskustan kaduilla.
Nuoria ei saa jättää yksin, aikuisia tarvitaan saatuville, oli akuuttia tarvetta tai ei.
Pari, kolme kertaa viikossa nuorisotyöntekijät jalkautuvat paikkoihin, missä nuoret viihtyvät.
– Haluamme, että lähellä on turvallisia aikuisia, joita voi kiskaista hihasta, jos jotain sattuu tai jos vain on tarve jutella jostakin, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Maria Valta.
Mahdollisuutta tarjotaan, vaikka nuoriso-ohjaaja Anne Vauhkosen mukaan usein tulee sellainenkin vastaanotto, että menkää pois, meillä on omat hommat.
Nuorisotyöntekijä Reima Luoma lisää toisaalta olevan hyvä, että keskustassa on aikuistenkin silmäpareja katselemassa vähän touhuja. Someron keskusta näyttää aika kuolleelta, kun lähes kaikki liikkeet sulkevat ovensa viideltä iltapäivällä.
– Eli voihan tämä vähän ilkivaltaakin vähentää, vaikka ei tässä mitään poliiseja olla, lisää Valta.
Kokemus on osoittanut, että kun tarjolla ei ole mitään tekemistä, sitä keksitään itse. Eikä se välttämättä ole aina ihan toivotunlaista.
Kaikkia nuoria ei toiminnalla pystytä tavoittamaan.
– Kaikkea täytyy yrittää. Se on tällä hetkellä aika ristiriitaista, että meidän pitäisi kohdata porukkaa, mutta miten, toteaa Luoma eriasteisista rajoitustilanteista.
Nuorisotoimen tarjonnassa digitaalisuus on nyt kova sana.
Työntekijät tavoittaa Whats-Appista työpuhelinnumeroilla.
– Nuorisopalveluilla on myös oma Discord-kanava, joka otettiin käyttöön jo viime keväänä. Aiemmin lähinnä pelaajien käytössä olleen kanavan rooli on korostunut, sillä sitä käytetään paljon tällä hetkellä, kertoo Luoma.
Myös Instagramia käytetään tiedottamiseen nuorille tärkeistä tai hyödyllisistä asioista, sekä ihan vain yhteydenpitoon.
– Tulossa on livelähetyksiä, joissa on jokin teema. Ensimmäisenä aiheena meillä on toisen asteen yhteishaku ja toisena kesätyöt. Yksi aihe voisi olla vaikka kokkaaminen. Lähetyksen aikana voi kysyä kysymyksiä tai kommentoida muuten vaan, lisää Valta.
Nuorisotyössä voidaan kiittää koronaa valtavasta digiloikasta, jossa sosiaalinen media on tullut osaksi nuorisotyön arkea.
Paluu normaaliin on silti suurimpana toiveena mielessä.
– Jo viime keväänä huomasi, että jotkut nuoret olivat valtavan yksinäisiä, kun kavereita ei voinut nähdä, Luoma kertoo.
– Normaalioloissa meillä on arki-illoissa keskimäärin 12–13 kävijää. Määrä vaihtelee, joskus on reilu parikymmentä ja joskus vain muutama.
Lisäksi kävijöitä vetävät monet harrastusryhmät, kuten GameDevs -pelinkehitysryhmä, Adventurers’ Guild -seikkailuporukka sekä Anime– ja manga-harrastajat. Harrastajia ryhmissä on 10–20.
Lisäksi on bänditila, jossa harjoittelee 7-henkinen bändi sekä yksittäisiä soittajia.
Nuorisotiloja on kaksi, SoLu urheilukentän reunalla ja RELA Kiiruun koulukeskuksessa.
