Nuorukainen tuomiolla: otti luvatta isänsä auton ja vaaransi liikenneturvallisuutta

0
kuva Jane Iltanen/TS

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi somerolaisnuorukaisen nuorena henkilönä moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Ajajalla oli traktorikortti. Tuloton opiskelija sai maksettavakseen 132 euron sakot.

16-vuotias somerolaispoika otti luvatta isänsä maastoauton viime vuoden syyskuussa. Hän menetti ajoneuvon hallinnan suoralla tiellä, jossa oli kahdeksankympin nopeusrajoitus. Nuorukainen kertoi yrittäneensä väistää tielle ilmestynyttä eläintä. Romuttunut auto jäi niille sijoilleen ojaan, kun kuljettaja lähti kävelemään kotiin.

Vakuutusyhtiö oli korvannut autosta sen omistajalle, pojan isälle, yli 10 000 euroa. Yhtiö vaati oikeudessa summaa pojan maksettavaksi.

Vakuutusyhtiö katsoi, että ulosajo oli erottamaton osa tapahtumasarjaa, joka oli alkanut ajoneuvon luvattomasta käyttöönotosta.

Nuorukainen kiisti korvausvaatimuksen. Hänestä ojaanajo oli tapaturma. Hän kertoi oikeudessa osaavansa ajaa autoa, tuntevansa liikennesäännöt ja ajaneensa nopeusrajoitusten mukaan.

Käräjäoikeuden kanta oli, että nuori oli vastuussa vahingosta, jotka oli teoillaan aiheuttanut. Oikeus tuomitsi maksamaan korvausta vakuutusyhtiölle 2 120 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Nuorukainen on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon ja vakuutusyhtiö vahingonkorvauksen pienentymiseen.

kuva Jane Iltanen/TS