Vuonna 2011: Onko syytä kiivetä lumen takia katoille?

0

Somero-lehti 3.11.2011

Teksti ja kuva Sauli Kaipainen

Sää on lauhtumassa. Mikäli jossakin vaiheessa sataa vettä, kattojen lumikuorma tulee kasvamaan. Onko syytä huoleen? Vastaajana on Hämeen-Uudenmaan Vakuutusyhdistyksen korvauspäällikkö Eija Paija.
– Tänä talvena ei ole tullut vielä yhtään korvaushakemusta sortuneen katon takia. Uudet tai uudehkot rakennukset on suunniteltu kestämään lumikuorma. Niissä on otettu huomioon kaltevuudet ja materiaalit, ja kun rakennus on tehty oikein, ei syytä huoleen ole.
Paija toteaa vanhojen rakennusten ja kattojen kestävyyden olevan aina tapauskohtaista. Vanhoja makasiineja tai navetoita sortuu, mutta niitä ei ole katsottu tarpeellisiksi enää vakuuttaakaan. Katoille menemistä hän ei suosittele. Siinä on todennäköisesti enemmän riskejä kuin sortuman suhteen.
Joskus loivalle katolle sulava lumi kerää räystään yläpuolelle paannekynnyksen. Silloin on riski, että kynnyksen yläpuolelle muodostuu lammikko, joka vuotaa rakennukseen sisälle. Sellaisen voi havaita tikkailtakin. Kun lumen kaivaa pieneltä alalta pois, voi käsin tunnustella, onko jääkynnystä muodostunut.
– Vesijohtojen jäätyminen varsinkin kakkosasunnoissa aiheuttaa huomattavasti useammin vahinkoja kuin kattolumet. Kakkosasunnoilla valvontakin on vaikeampaa. Syyt ja seuraukset jäätymiseen ovat aina monimuotoisia, tapaukset eivät ole samanlaisia, Eija Paija vastaa.