Penkkarit, karonkka ja vanhojen tanssit siirtyvät edelleen – toivo elää viimeiseen asti

0
Someron lukion rehtori Merja Klemola kertoo, että opiskelijoille on yritetty järjestää erilaisia etätapahtumia, kuten alumni-päivä, joogaa ja virtuaalinen pakohuonepeli.

Someron lukio kaavaili järjestävänsä penkkarit, karonkan ja vanhojen tanssit huhtikuussa.

– Näyttää siltä, että vallitsevan koronatilanteen vuoksi tapahtumia pitää siirtää vieläkin tuonnemmaksi, uumoilee lukion rehtori Merja Klemola.

Penkkareiden ajankohdaksi suunniteltiin kirjoitusten jälkeistä aikaa 1.4.

– Se on liian pian; kun maaliskuun loppupäivinä ovat meneillään vielä kiristetyt kokoontumisrajoituksetkin.

On mietitty, jos penkkarit pidettäisiin ulkotapahtumana. Pyyhettä ei ole heitetty kehään.

– Toivo elää viimeiseen asti, toteaa Klemola.

Lukion omasta jutusta, karonkasta ei luovuta. Siitä tehdään tallenne. Kuvauksia tehdään useampana päivänä huhtikuun puolivälissä. Kerralla paikalla ovat vain yhden kohtauksen esiintyjät.

Tallenne näytetään yleisölle useampana esityskertana. Koulun auditorio on yksi vaihtoehto katsomoksi. Myös elokuvateatteria on väläytelty.

Vanhojen tanssit on siirretty perjantaihin 21.5. Näytöksiä on mietitty useampi.

Yleisörajoituksiin luultavasti joudutaan. Kutsuvierasnäytöksiäkin on kaavailtu. Kutsujina olisivat tanssimassa olevat opiskelijat.

Koulun tilaisuuksia ei ole pystytty järjestämään pitkään aikaan. On kokoonnuttu etänä.

– Se alkaa näkyä yhteisöllisyydessä, sanoo Klemola.

Someron lukiossa on ollut tiivis porukka. Yhteen hitsautumista ovat edesauttaneet yhteiset projektit, kuten karonkka, penkkarit ja vanhojen tanssit, mutta myös monet muut tilaisuudet ja juhlat.

Merja Klemola muistuttaa, miten tärkeää nuoren on saada vierelleen samanikäisiä ja luoda yläkoulun jälkeen uutta kaveriporukkaa. Kokea, että ollaan samassa veneessä. Kuulla, että muillakin on mielessä samanlaisia asioita; iloja, ongelmia ja tavallista opiskelua.

– Lukion ekaluokkalaiset eivät ole päässeet ryhmäytymään.

Ryhmäytymistä ja vertaisjoukkoa ei ole päässyt muodostumaan myöskään syksyllä jatko-opiskelunsa lukion jälkeen aloittaneilla.

– Vaikutukset tullaan näkemään tuonnempana. Voi olla, että tulee aiempaa enemmän opiskelujen keskeytyksiä, pohtii Klemola.

Someron lukiossa on yritetty järjestää opiskelijoille etätapahtumia viime keväästä lähtien.

– Keväällä järjestimme muun muassa vappuhaasteen ja pelasimme yhdessä virtuaalista pakohuonepeliä. Tämän lukuvuoden aikana olemme järjestäneet etänä esimerkiksi joulujuhlan, alumni-päivän, joogan ja Dreams-tapahtuman, jossa vieraana oli Minna Koskelo.

– Olemme lukion draamaryhmän ja 3T-hankkeen yhteistyönä rakentaneet murhamysteerin verkkoalustalle ja sitä ovat jo päässeet pelaamaan muiden hankelukioiden opiskelijat. Perjantaina sitä pelaa yli 150 lukiolaista Hämeenlinnassa.

Viime viikolla kakkoset tutustuivat etänä HAMKiin ja Turun yliopistoon.