Puuta vai betonia

0

Monivivahteinen kysymys. Ei ihan helppo vastata. Olemme tottuneet betonirakentamiseen. Puu on oikeastaan unohtunut, vaikka tekee uutta tulemistaan nyt myös toimitila- ja laitosrakentamiseen. Koko ajan puu on ollut kuitenkin pääroolissa omakoti- ja mökkirakentamisessa. Täysin kivestä ovat taloja rakentaneet tai rakennuttaneet vain hyvissä varoissa olevat. Puurakentaminen on ollut perinteistä tee-se-itse -miesten hommaa.
Vihreät arvot ovat nyt pinnalla. En ole vihreä, pikemminkin harmaa, silti ajattelen sitäkin puolta asiassa.
Betoni, erityisesti sementti vaatii paljon energiaa ja valmistus tuottaa valtavasti hiilidioksidia. Teräksen valmistus vielä lisää.
Puurakentamiseen menee myös ruuveja nauloja ynnä muuta, mutta tämän päivän betonirakentamisessa käytetään todella paljon terästä. On oikeastaan iso ihme, että monien rintamamiestalojen perustukset ovat hämmästyttävän ehjiä vieläkin, vaikka ei ollut betonirautoja. Valuun tungettiin ruostuneita piikkilankoja ja rautaromua jos oli, tai sitten ei mitään. Pohjat tehtiin vakaan, routimattoman maaperän tai kallion varaan, siinä se salaisuus.
Puuta tuottavat paikalliset metsät sitovat hiiltä samalla ilmasta, eli puun käyttö on aika ekologista. Puuta pidetään palovaarallisena, toisaalta teräsrakentamisessa puuta on jossain määrin käytetty teräksen verhoiluna palomääräysten täyttämiseksi sen paloa hidastavan ominaisuuden takia, erityisesti oikein esikäsiteltynä.
Hyvin tehdyt puutalot pysyvät toimivina hyvinkin pari-kolmesataa vuotta. Niihin sitoutunut hiili hupenee kovin hitaasti takaisin ilmakehään. Ei niitä betonisiakaan juuri pidempään säilytetä.
Isoilta puurakenteisilta toimitiloilta vaaditaan sprinkleri-järjestelmä eli automaattinen sammutus. Toisaalta, niin vaaditaan monissa toimitiloissa betonirakentamisessakin toimialasta riippuen.
Onkohan meillä niin totuttu betoniin, että muu ajattelu on jäänyt taustalle, tai tuntuu pelottavalta?
Puu ”hengittävänä” eli kosteuden tasaamiskyvyn ansiosta on niin sanotusti terveellinen materiaali. Siitä ei saa niin helposti tehtyä homehtuvaa kuin betonista.
Väärin rakentamisella saa kyllä melkein minkä tahansa homehtumaan.
Olen homevaurioista sitä mieltä, että erilaisten rakennuskemikaalien osuutta ei ole kyllin tutkittu. Iso syy betonirakentamisen homeongelmiin on varmaan myös ihan liian tiukkojen aikataulujen märkää märälle tyyliseksi mennyt rakentaminen.
Toivon Someron metsien omistajien ja hiilen sidonnan puolesta kaupungin päätyvän puurakentamiseen uusissa projekteissaan. Edelläkävijän osa on luonnollisesti vaativa, mutta myös antoisa.

Harrastelija