
Jos patjaa kokeilee vain nyrkillä painamalla, siitä saa yhtä paljon tietoa kuin autokaupassa renkaita potkimalla.
Tämä viesti tulee nopeasti selväksi, kun Kalustetalo Virtasen myyjä Risto Tuomela perehdyttää laadukkaan nukkumisen maailmaan.
– Mitä paremmin nukut, sen tehokkaampi olet. Nukkuminen vaikuttaa hyvin paljon seuraavaan päivään, muistuttaa Tuomela.
– Ja mitä pidempi on syvä uni, sen enemmän nukkuminen virkistää.

Nykyään kun puhutaan nukkumisesta, puhutaan oikeastaan patjasta ja tyynystä.
– Kyllä perinteisiä sänkyjäkin vielä hankitaan, mutta aika vähän.
Sänkykokonaisuuden perusta on esimerkiksi runkopatja, jonka päälle valitaan petauspatja. Sen lisäksi suosittuja ovat myös säätö- ja jenkkisängyt, ja myös niihin voi valita mieleisensä jäykkyydet ja petauspatjat.
– Ja parisängyssä kummallekin nukkujalle omanlaisensa, muistuttaa Tuomela.
Eli vaikka makuuhuoneessa komeilee yhtenäinen, tyylikäs kokonaisuus, voi patjojen sisällä piillä paljonkin eroavaisuuksia.
Patjan pitää olla Tuomelan mukaan sopivan kantava.
– Eli rohkeasti pitkäkseen sängylle ja kokeilemaan, hän neuvoo.
Muutaman sängyn kokeiltuaan testaaja huomaa eroja. Kädenpainalluksella jopa jäykältä tuntunut patja alkaakin maatessa mukautua kroppaan ja tuntuu todella hyvältä, pehmeältä.
– Tässä patjassa on käytössä memory foam eli viskoelastinen vaahto, jota kutsutaan myös äly- ja muistivaahdoksi, valistaa Tuomela.
Älyvaahto reagoi nukkujan painoon ja lämpöön. Patja muotoutuu nukkujan mukaan ja antaa kylkiin tukevuutta tai kylkiasennossa nukkuvalle selkään. Nukkujalle tulee mukava kevyenolon tunne, kun paino levittäytyy tasaisesti.
Ensimmäisenä viskoelastisen erikoisvaahdon kehittivät Nasan tiedemiehet. Nasalla memory foam -materiaalin oli tarkoitus vaimentaa G-voimien haitallista vaikutusta astronautteihin. 1970-luvulla ruotsalaiset tutkijat ostivat valmistuskaavan sekä tehtaan Tanskasta, alettiin valmistamaan Tempur-nimisiä tuotteita. Kaava on edelleen liikesalaisuus ja vain muutamat tiedemiehet ja tuotekehittelijät tietävät sen. Tempur materiaalin avoin solurakenne mahdollistaa materiaalin hengittämisen ja lämmön poistumisen tehokkaasti. Tästä syystä Tempur ei myöskään hiosta.
Tänä päivänä maailman suurimman patjanvalmistajan Tempurin patjoja myydään peräti 90 maassa.

Myös joustinpatja on kehittynyt niistä ajoista, kun sängyssä saattoi töröttää kankaan läpi puskenut jousi.
Esimerkiksi pussijousitetussa patjassa jokainen jousi on nykyään omassa kangaspussissaan, jotka kiinnittyvät toisiinsa.
Edullisimmissa eli vyöhykkeettömissä pussijousitetuissa patjoissa käytetään jousissa samaa jäykkyyttä päästä päähän.
Vyöhykkeellisiä sänkyjä on tarjolla eri jäykkyyksiä, ja patjaan myös yhdistetään eri jäykkyisiä jousia. On myös mahdollista valita jokaisen vyöhykkeen jäykkyys/pehmeys hyvinkin tarkasti eri kehonkohtien tarpeiden mukaan.
– Korkealaatuisissa jenkkisängyissä voidaan välipatjaan tarvittaessa vaihtaa toisen puoliskon jousistomoduli, jos nukkujan tilanne muuttuu ja haluaa vaihtaa sängyn jäykkyyttä, kuten esimerkiksi raskausaikana, Tuomela valistaa.

Petauspatjat ovat vielä oma maailmansa.
– Ennen petauspatja oli vain patjan suoja, mutta nyt sen avulla saadaan sängyn pinta jämäkäksi tai pehmeäksi. Pitää olla riittävän jämäkkä, mutta toisaalta pintapehmeys tuntuu nukkujasta tosi mukavalta.
Ja nykyään petauspatjoillekin saa omat suojuksensa.
– Tämä on helppo napata patjan päältä pesukoneeseen, Tuomela näyttää näppärästi.
Hän muistuttaa, että myös lähes kaikki petauspatjojen päälliset ovat vesipestäviä. Verhoilukankaat ovat laadukkaita ja värivalikoimaa löytyy.
– Suosituin väri on harmaa. Nyt on jonkin verran nousussa myös vaalea beige, tietää Tuomela.
Myös jalat ja päädyt voi valita toiveidensa mukaan.
– Suosituin sängynpääty on pehmustettu, ja se verhoillaan useasti samalla kankaalla kuin patjatkin.

Parisänky on yleisimmin 160 senttiä leveä, mutta vahvasti rinnalle on nousemassa 180-senttinen.
– Jos makuuhuoneessa on tilaa, lattiapinta-alasta kannattaa uhrata se parikymmentä senttiä, tila tuntuu sängyssä paljon isommalta kuin menetys lattiassa, Tuomela neuvoo.
Jos vielä halutaan satsata lisää mukavuuteen, on tarjolla säätösänky.
Tuomela ohjeistaa kokeilijan pötkölleen ja antaa kaukosäätimen käteen. Kokematonkin löytää säätämään nopeasti nukkumiselle pesän, josta ei enää halua ylös noustakaan.
Eivätkä Tuomelalta lopu konstit tähänkään, tarjolla on vielä kikkoja, jotka auttavat esimerkiksi uniapneaan tai refluksiin.
Jos löytyy vaihtoehtoja, niin löytyy hintahaitariakin. Toisaalta halvimmatkin sängyt tuntuvat selkeästi paremmilta kuin reilut kymmenen vuotta käytössä ollut oma sänky.
– Kymmenen vuotta onkin sellainen sängyn keskimääräinen käyttöikä. Eroja toki on, ja esimerkiksi painava käyttää sängyn nopeammin loppuun kuin kevyt nukkuja. Mutta kun sängyn hankintahinnan jakaa kymmenelle vuodelle, ei nukkumismukavuudesta tarvitse maksaa enää kuin hiluja per yö.
