Saunojen ”haamuvarailijat” kuriin – Iso-Valkeen ja Poikkipuoliaisten saunojen vuokrat nousevat

0

Poikkipuoliaisten ja Iso-Valkeen rannoilla sijaitsee kaupungin sauna, jotka ovat olleet jo vuosien ajan kuntalaisten vuokrattavissa. Erityisesti kirkasvetisen Iso-Valkeen autiotuvan oloinen sauna on ollut suosittu.

Tiloista perittävät vuokrat ja vuokrauksen säännöt ovat olleet tarkentamisen tarpeessa pitkään. Niistä päätti nyt tekninen lautakunta.

Alhaiset vuokrahinnat ovat perustuneet lähinnä ylläpitokustannusten kattamiseen. Hinnantarkistuksia ei ole ollut, vaikka yleinen hintataso on kohonnut.

Korotustarve on nähty selväksi. Tekninen kunto on heikentynyt ylläpidosta huolimatta, mutta tilakeskuksen päällikkö Jari Kaupin mukaan tarvetta isommille peruskorjauksille ei ole.

– Molemmissa on tarkoitus jatkossakin tehdä ylläpitävää kunnostustyötä. Ei peruskorjauksia. Niitä ei nykyaikaisteta mihinkään. Ei tule astianpesukonetta tai ilmalämpöpumppua.

Erityisesti Iso-Valkeella saunotaan paljon, joten kulutus on kova.

– Ihmiset tykkäävät paikasta kovasti, joten varsinkin kiuas joudutaan uusimaan usein.

Kauppi toteaa, että saunojen vuokraus ei ole kaupungille bisnes.

– Ei tulevillakaan hinnoilla. Toiminta on suunnattu täysin kuntalaisten hyvinvointiin.

Vuokrausehtojen osalta lautakunta ei nähnyt olevan tarvetta muualla, kuin peruutusehdoissa.

Tähän asti peruutuksen on voinut tehdä vielä viime hetkellä, veloituksetta. On tullut tietoa väärinkäytöstä. Saunaa on varattu peräjälkeen pitkiksi ajoiksi, viety vuokraamisen mahdollisuus muilta, mutta vuoroja on jätetty lopulta käyttämättä.

Poikkipuoliaisten hinta nousee huhtikuun alussa 70 eurosta 95 euroon. Iso-Valkeen vuokra tulee olemaan 35 euroa, nykyisen 25 euron sijasta.

Lisänä tulivat vuokrausehdot: Mikäli peruutuksen tekee viikkoa etukäteen, se on ilmainen. Sen jälkeen peruutetuissa varauksissa veloitus on puolet vuokrasta. Jos ei peruuta lainkaan, veloitetaan koko vuokra.

– Tyhjän päiten varailu ei ole hyvä homma, Kauppi huomauttaa.