Somerniemeläiset haluavat pitää kotiseutunsa elinkelpoisena, mutta myös kehittää sitä. Asiaan otettiin konkreettinen ote, kun kaupunginosan asukkaat perustivat Facebook -keskusteluryhmän ”Somerniemen kehittäminen”. Siellä ideoita on helppo jakaa ja myös keskustella niistä. Ideoita löytyi kasapäin ja nopeasti.
Kärkeen nousi kuitenkin huoli, että nykyiset palvelut, koulu ja päiväkoti, on saatava säilymään. Myös jonkinlaista kauppatoimintaa kaivataan kovasti, samoin yleistä kulkuyhteyttä Somerniemeltä pääkaupunkiseudulle ja takaisin.
Vaikka ryhmä on suunnattu Somerniemen asukkaille, vapaa-ajan asukkaille ja maanomistajille, ideoita ja ajatuksia otetaan mielihyvin vastaan keneltä tahansa.
Helmikuun 18. päivä perustetussa ryhmässä on nyt 105 jäsentä. Jäsenyyttä voi pyytää ylläpitäjiltä.
Johanna Ristimäen ja Ari Korkialan perustama ja ylläpitämä ryhmä kokoontui pienellä porukalla myös fyysisesti Somerniemen kesätorille keskustelemaan ideoista.
– Kokous osoitti, että täällä on valtavasti intoa viedä asioita eteenpäin, sanoo Korkiala.
Kokouksessa mukana ollut kansanedustaja Antero Laukkanenkin hehkutti seuraavana päivänä ryhmän sivulla asian tärkeyttä: ”Olen vielä tänäänkin vihellellyt pitkin päivää ja makustellut kaikkia niitä hyviä ajatuksia, joita kuulimme. Ilmapiiri oli innostava ja rakentava. Wau, miten hienoa porukka. Tästä on hyvä jatkaa.”
Facebook-ryhmän lisäksi somerniemeläisillä on myös WhatsApp-ryhmä, jos haluaa mieluummin käyttää sitä kuin Facebookia.
34-vuotias Korkiala pitää hyvin tärkeänä synnyinseutunsa elinvoimaisuuden säilyttämistä.
– Käyn töissä pääkaupunkiseudulla. Työmatka on 75 kilometriä suuntaansa, mutta haluan asua Somerniemellä. Mieluummin kehitän kotiseutuani kuin muutan pois, kiteyttää linja-autonkuljettaja, joka on asunut Somerniemellä muutamaa opiskeluun liittyvää asuntolavuotta lukuunottamatta koko ikänsä.
Hän perusti muutama vuosi sitten Facebookiin myös Somerniemi-nimisen ryhmän, joka on vapaa kaikenlaisille keskusteluille ja tiedotuksille.
Perheenlisäystä odottava Korkiala korostaa, että hieno kulmakunta pitää saada säilymään asuinkelpoisena tulevillekin polville.
– Ryhmämme kokoontuu seuraavan kerran pääsiäisen tienoilla. Valitsemme pari, kolme kehityskelpoisinta ideaa, joita lähdemme viemään eteenpäin.
Ryhmä toimii Somerniemi-Seuran alaisuudessa, joten joitakin ideoita voidaan varmasti toteuttaa yhdistyksenkin puitteissa, mutta useita on lähdettävä puskemaan eri viranomaistahojen kautta.
– Päiväkodin ja koulun lisäksi ei ole oikein mitään kaupungin hallinnoimia palveluita. No kirjastoauto käy… ja kesäisin jäätelöauto, mutta se ei taida olla kaupungin hallinnassa, Korkiala naurahtaa.
Somerniemen supersuositut vetovoimatekijät kesätori ja Ämyrin tanssilava pyörivät yhdistysvoimin.
Ryhmäläiset haluaisivat kehittää muutakin liikuntaa Ämyrin ympärille, kuten frisbeegolf-radan, kuntoportaat, patikointireittejä ja kuntolaitteita pururadan yhteyteen.
Tärkeä olisi myös paljon puhuttu kevyen liikenteen väylä Somerniemen ja Someron välille. Kannatusta saa myös kaupunginvaltuutettu Juha Salon (kesk.) esille nostama ajatus maastoajotiestä reitille kesätori–Koivulankulma–Lepänsanka–Härkjoki–Hovimäki–Kallen laavu–Esakallio.
Tiestöäkin halutaan parantaa. Oinasjärventietä ollaan jo korjaamassa, mutta parannettavaa olisi vielä ainakin Salkolantiellä, Jakkulantiellä, Viuvalantiellä ja Kaskistontiellä.
Tarvittaisiin tontteja tai myytäviä kohteita uusien asukkaiden saamiseksi sekä työvoiman houkuttamiseksi. Ryhmä heittääkin kaupungin suuntaan kehitystoiveen tonttien saamisesta keskeisemmille paikoille mahdollisesti kaavoituksen kautta.
Työpaikatkin olisivat enemmän kuin tarpeen.
Lapsille ja nuorille tarvittaisiin ajanvietettä.
Ryhmä haluaa lisätä Somerniemen vetovoimaisuutta virkistys- ja matkailupaikkana. Ilmaan on heitetty muun muassa näkötornia tai siirrettävää kahvittelupaikkaa.
Somerniemi.fi -nettisivua pitäisi markkinoida ja saada sinne palveluhakemisto sekä lisää sisältöä, kuten tapahtumia.
