Somerniemen Vuokko

0
Koronavuosi on merkinnyt Kati Fonsell’-Laurilalle etätöitä kotoa käsin. Työantajan tarjoama kehittynyt tietotekniikka ja hyvät verkkoyhteydet ovat taanneet, että työ on jatkunut kotoa käsin häiriöttömästi.

Teksti ja kuva Olli Salomäenpää

– Kyllä tällaiselle insinöörille kuntapolitiikka ja siinä mukana oleminen sopii oikein hyvin, Kati Fonsell’-Laurila pohtii.
– Tarkoitan, että insinöörin työssä ja kunnan päätöksenteossa on paljon samaa. Asiat etenevät loogisina askeleina ja jokainen kantaa vastuuta jostain osa-alueesta. Ja yhdessä tekemällä saadaan kokonaisuus kasaan. Yksin tekemällä ei saavuta mitään.
Kati Fonsell’-Laurila on varmastikin yhdellä tapaa Someron kunnan kannalta mallikansalainen. Saatettuaan opinnot päätökseen, tie toi melko pian takaisin kotikonnuille Somerniemelle puolisonsa Aki Laurilan kanssa. Osoite on pysynyt samana yli 20 vuotta, mutta vanhan talon tilalle on rakennettu uusi.

Kuntapoliitikko

Someron puolella Kati Fonsell’-Laurila tunnetaan varmaankin pitkälti kokoomuslaisena kuntapoliitikkona. Sisäinen palo ajoi hakeutumaan ehdokkaaksi vuoden 2000 kuntavaaleihin, josta lähtien hän on mukana kunnallisessa päätöksenteossa eri tehtävissä päätyen toimimaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana edellisellä valtuustokaudelle 2013–2017.
– Minulla ei ollut mitään opiskelijapolitiikkataustaa hakeutuessani alunperin ehdokkaaksi. Eli täysin pystymetsästä kyllä tulin. Mutta oli halu päästä mukaan vaikuttamaan ja hoitamaan yhteisiä asioita.
– Kyllä tässäkin voi klassisesti todeta, että paljon se on ottanut, mutta paljon on antanutkin. Ja paljon on tässä 20 vuodessa, mitä olen mukana ollut, muuttunut. Aluksi se oli enemmän sanelupolitiikkaa, nyt tehdään paljon enemmän yhteistyötä. Tehdään asioita yhdessä oman paikkakuntamme hyväksi.
Neljän vuoden rupeama kaupunginhallituksen puheenjohtajana oli hänestä mielenkiintoinen.
– Siinä hommassa näki ja koki paljon sellaista, mitä normaalisti ei olisi nähnyt. Elämäntilanteeni oli myös siinä vaiheessa sellainen, että minulla oli mahdollisuus panostaa tehtävään varsin täysipainoisesti. Osallistuin aktiivisesti myös eri lautakuntien kokouksiin ja olin muutenkin paikalla siellä missä läsnäolo oli perusteltua myös näkyvyyden kannalta. Koin sen velvollisuudekseni, eikä se mitenkään vastenmielinen velvollisuus ollut.
Julkiset yhteisöt ovat yritysmaailmaan verrattuna hyvin kankeita liikkeissään. Asiat muuttuvat hitaasti. Joskus jopa pysyvät samoina, mutta saavat matkan varrella uuden nimen. Hyvänä esimerkki on sote-kuviot.
– Tämä on hyvä koulu kärsimättömälle. On hitaita ja nopeita asioita. Valitukset muodostavat yhden elementin. Mutta systeemi on tämä ja sen mukaan eletään. Useasti maali on näkyvissä, mutta reitti sinne voi olla epäselvä. Liikkuvia tekijöitä on aina paljon ja kurssikin voi matkan varrella kääntyä. Asiat etenevät omalla painollaan ja siihen pitää tyytyä. Toivon, että ihmisillä olisi sitkeyttä puurtaa yhteisten asioiden kanssa vähän enemmänkin kuin yhden valtuustokauden.

Aate

Kati Fonsell’-Laurila toimi Someron Kokoomuksen puheenjohtajana vajaat 10 vuotta. Mutta miksi juuri kokoomus?
– Kyllä kait se on monen, samansuuntaisen asian summa. Koti, uskonto ja isänmaa on tietysti hieman klisee, mutta on siinä oma vankka pohjansa. Kotitausta ja sitä kautta omaksuttu arvomaailma on ohjannut ajattelua ja omalla koulutustaustallakin on merkityksensä.
– Mutta oli poliittinen aatesuuntaus mikä tahansa, niin politiikassa on paljon yhteistä. Kaikki haluavat parempaa tulevaisuutta ja yhteisen hyvän puolesta tehdään asioita parhaamme mukaan.

Liikuttaja

Jos Kati Fonsell’-Laurila tunnetaan Somerolla poliitikkona, niin Somerniemellä hänet tunnetaan erityisesti panoksestaan Somerniemen Veikkojen toiminnan hyväksi. Lasten harrastusten myötä tie vei Veikkojen hallitukseen 2003 ja sillä tiellä hän on edelleen. Hänet tunnetaan myös aktiivisena sekä naisten että äijien jumpparyhmien vetäjänä. Kati Fonsell’-Laurilalle onkin annettu arvonimi ”Somerniemen Vuokko” nimikko T-paidan kera. Tätä tunnustusta hän arvostaa suuresti.
Pitkän linjan toiminta urheiluseurassa ja politiikassa on tehnyt Kati Fonsell’-Laurilalle näkyväksi yhdistystoiminnan muutoksen.
– Aktiivisten porukka käy aina vain suppeammaksi. Se on sääli. Uudet ihmiset toisivat aina uutta näkemystä ja virtaa toimintaan. Ja vaikka uutta näkökulmaa tulisikin, niin ei yhdistyksen pohjimmainen idea tai toiminnan tarkoitus minnekään katoa. Olisi suotavaa, että ihmiset haluaisivat antaa enemmän aikaansa yhteisön hyväksi.
– Mutta on mielenkiintoista nähdä, miten tämä korona-aika tulee vaikuttamaan yhdistystoiminnan tulevaisuuteen. On myös mielipiteitä, että kun tästä päästään eroon, niin yksinäisyyteen kyllästyneet hakeutuvat paljon aktiivisemmin yhteisten tekemisten pariin. Se olisi tervetullut asia.

Kurkistus työhön

Insinööripariskunta on paiskinut vuoden töitä kotoa käsin. Korona tai ei, kiirettä on pitänyt. Myös kummankin töihin liittyvät salassapitovelvollisuudet ovat aiheuttaneet pienet kommervenkkinsä.
– Aina välillä pitää muistaa sulkea korvansa, kun toinen puhuu puhelimeen. Mutta hyvin työt on tullut etänäkin tehtyä, kiitos myös tietotekniikan ja teknologian kehittymisen myötä. Tällä hetkellä olen mukana projektissa, jossa suunnitellaan akkutehdasta Northvoltille Ruotsiin. Eli vahvasti ajan hermolla eletään ja katse on vankasti suunnattu tulevaisuuteen.

 

Kati Rea Hannele Fonsell’-Laurila

syntynyt 24.3.1971 Pajulassa Somerolla
yrittäjä/toimihenkilö -perhe, yksi pikkuveli
puoliso Aki Laurila (vuodesta 1995) ja lapset Amanda, Matilda, Aleksandra sekä Fredrika
ylioppilas 1990 (Someron lukio), kemian tekniikan diplomi-insinööri 1997 (Teknillinen korkeakoulu, nykyinen Aalto-yliopisto)
työura: projekti-insinöörit Oy (1997-2007), Rintekno (2007–2010), Someron Liikunta ry (2011–2013), Someron kaupunki (2017–2018), Sweco (2018–)
harrastukset: hiihto, pyöräily, jumppaohjaus, luonnossa liikkuminen, politiikka
huomionosoitukset: Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristi 2020, kokoomuksen kultainen Leijona 2018
luottamustoimet: kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan puheenjohtaja, Someron Lämpö Oy hallituksen jäsen, Lounais-Hämeen kuntakoulutusyhtymän hallituksen jäsen, Somerniemen Veikkojen taloudenhoitaja
viettää merkkipäivänsä hiihtelemässä Ylläksellä