Somerolla kaadettiin ennätyksellisesti 1 310 peuraa – Lupamäärästä onnistui huikean kova 95,7 prosenttia

0
Laumat ovat olleet Somerolla isoja, peuroja on ollut liki jokaisessa metsikössä. Vieläkin on isoja laumoja liikkeellä. Tähän kuvaan peuroja mahtui neljä.

Päättyneelle peuranmetsästyskaudelle Somero sai 1 000 kaatolupaa, enemmän kuin milloinkaan. Somerolle lupia oli 750 ja Somerniemelle 250.

Someron Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jari Kuisma toteaa metsästyksen tuloksen kovaksi. Siihen sopii olla tyytyväinen.

– Somerolla kaatui 1 310 päätä. Aikuisia oli 603 ja vasoja 707. Kaatoprosentti oli 95,7. Kanta-Somerolla prosentti oli päälle 99. Vain neljä taisi jäädä käyttämättä, mikä on jo ihan mahdoton tasata. Vuosi sitten kaatoprosentti jäi lumettomuuden vuoksi alle 80:n.

Peurajahti on ollut 3-4 jahtikauden ajan lehmäpainotteista. Kannan vähentäminen on tavoitteena. Vasaprosentti Somerolla oli 54. Aikuisten urosten prosentti oli lupaavasti 43, jolloin lehmiä kaatui 57 prosenttia.

– Tavoitteet ovat täyttyneet hyvin kannan leikkaamistavoitteeseen nähden. Se on mahdollista, jos nämä mittarit pitävät paikkansa. Keväällä vähän jo näkee todellisuuden, kun peurat saapuvat pelloille, Jari Kuisma pohtii.

Laumat ovat olleet isoja, peuroja on ollut liki jokaisessa metsikössä. Ne laumaantuvat vuoden vaihteen jälkeen isompiin yksiköihin. On vaikea sanoa, miten laajalta alueelta peurat kerääntyvät yhteen.

– Vielä on isoja laumoja jäljellä. Ympäristöalueet Jokioinen ja Tammela vaikuttavat, miten metsästys siellä onnistui.

Viime jahtikaudella kannat eivät leikkautuneet. Peurakolarien määrä jopa kasvoi, vaikka liikenne koronan takia väheni. Aikainen metsätyksen aloittaminen auttaa, samoin kauden pituus, mitä onnistuneesti jatkettiin.

Kanta-Somerolle oli viime kaudella 510 peuralupaa. Lamminjärven Metsäveikoissa jäsenenä oleva Kuisma toteaa määrän lisääntyneen liki puolella. Ehkä lupamääriä olisi ollut syytä lisätä jo aiemmin.

Hirvilupia oli 73. Kaatoprosentti oli tasan 100. Vasoja kaatui 51 prosenttia ja uroksia 54. Someron ”peltojen syrjistä” hirviä löytyi 36, ja Somerniemen metsistä 37.

Kauriskanta Somerolla on pienempi kuin peuran. Määrästä ei tiedetä, koska kauriiden metsästys ei enää ole luvanvarainen. Sitä vain pitää tehdä.

– Kauris on jäänyt peuran ”jalkoihin”. Lamminjärvellä jäniksiäkin on enemmän. Niiden kanta vaihtelee, on tauteja ja jänikset sikiävät nopeasti.

Susista Somerolla on jatkuvasti havaintoja. Villisikoja on jonkun verran ja niitä on jo ammuttu. Niiden lisääntymistä enempää ei pidä toivoa.

Ilveslupia Somerolle oli yksi, joka hoideltiin ensimmäisten lumien tultua ennen joulua. Ilves ammuttiin Hongonkulmalta.