Munuaisten hyvinvointiin harva kiinnittää huomiota. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita, säätelevät verenpainetta, ohjaavat punasolujen muodostumista ja aktivoivat D-vitamiinia.

Kymmenesosalla suomalaisista on jonkin asteinen munuaisten vajaatoiminta. Munuaisia vahingoittavat diabetes, kohonnut verenpaine ja verisuonten kalkkeutuminen. Vajaatoimintaa aiheuttavat myös perinnölliset munuaissairaudet tai tulehdustaudit.

Ylipaino lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja.

Runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta ja kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että terveillä elintavoilla suojaa myös munuaisiaan. Eli harrastamalla liikuntaa, syömällä terveellisesti, hoitamalla diabetes hyvin, kiinnittämällä huomiota verenpaineeseen, juomalla riittävästi, olemalla tupakoimatta ja välttämällä tulehduskipulääkkeiden jatkuvaa käyttöä.