Tuottajalle kiitos -stipendit ovat nyt haettavina

0
”Tuottajalle kiitos -stipendi on hieno tunnustus ja arvostus työstämme meille, jotka olemme pyrkineet kehittämään alaamme omista lähtökohdistamme. Stipendi antoi meille hyvää potkua ja tsemppiä yhteistyöhön ja tekemiseen jatkossakin”, sanoo viljelijä Kari Alasaari, joka oli ensimmäisten stipendinsaajien joukossa osallistuttuaan hakuun kolmen tilan yhteisellä TuplaRuutu -koeviljelymenetelmällä. Kuva: Annaleena Ylähinen

Kolmannen kerran avautuva Vaasan, K-ryhmän ja ProAgrian Tuottajalle kiitos -stipendihaku antaa kaikille maanviljelijöille mahdollisuuden hakea stipendiä viljelyyn tai jatkojalostukseen liittyvien innovaatioiden kehittämiseen, testaamiseen sekä uuden tiedon jakamiseen. Vaasan, K-ryhmän ja ProAgrian yhteistyön tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos viljelyn kehittämisestä sekä vastuullisuudesta läpi koko arvoketjun. Pitkällä aikavälillä kaikki viljelijät hyötyvät kehittämistyöstä ja niiden tuloksista.

-Tuottajalle kiitos -stipendi on hieno tunnustus ja arvostus työstämme meille, jotka olemme pyrkineet kehittämään alaamme omista lähtökohdistamme. Stipendi antoi meille hyvää potkua ja tsemppiä yhteistyöhön ja tekemiseen jatkossakin, sanoo viljelijä Kari Alasaari, joka oli ensimmäisten stipendinsaajien joukossa osallistuttuaan hakuun kolmen tilan yhteisellä TuplaRuutu -koeviljelymenetelmällä.

Hakukierroksella jaettavien stipendien suuruus on maksimissaan 10 000 euroa hakijaa kohden. Stipendinsaajat valitsee asiantuntijaraati, joka muodostuu Vaasan, ProAgrian, K-ryhmän, MTK:n sekä Lantmännen Agron edustajista.

Stipendit jaettiin ensimmäisen kerran keväällä ja toisen kerran syksyllä 2020. Aikaisemmat stipendien saajat ovat hakeneet stipendejä mm. ilmastonmuutoksen hillintään, uusien viljelykasvien käyttöönottoon ja tilojen väliseen yhteistyöhön. Stipendin rahoitus tulee K-ryhmän ja Vaasan Tuottajalle kiitos -leipätuotteiden 20 sentin hyvitysosuuksista.

Ensimmäisten joukossa Tuottajalle kiitos -stipendin sai eteläpohjalaisviljelijät Kari Alasaari, Lauri Hantula ja Jouko Hyvärinen TuplaRuutu-menetelmäänsä, jolla tehdään tilakohtaista koetoimintaa.

-Tuottajalle kiitos -stipendi on hieno tunnustus ja arvostus tehdystä työstä meille tuottajille, jotka olemme itse kehittäneet alaa omista lähtökohdistamme. Stipendi antoi meille kolmelle hyvää potkua ja tsemppiä yhteistyöhön ja tekemiseen. On ollut piristävää tehdä tätä tuplaruutuprojektia ja kehittää tilojen välistä yhteistyötä, sekä siinä samalla jokaisen projektissa mukana olevan tilan viljelyä, sanoo viljelijä Kari Alasaari.

-Stipendi on otettu hyvin vastaan ja sen hakijamäärät ovat joka kerta kasvaneet. On upeaa nähdä viljelijöiden intoa kehittää työtään ja luoda uusia, ympäristön kannalta entistä kestävämpään tuotantoon tähtääviä innovaatioita ja toimintatapoja, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

-Suomen huoltovarmuuteen kuuluu jokapäiväisen leivän turvaaminen ja sen onnistumisesta myös tuottajille kiitos. Koronavuosi on vahvistanut suomalaisten suhdetta tuttuihin ja turvallisiin tuotemerkkeihin. Tulevienkin klassikoiden kehittämistä silmällä pitäen odotamme innolla, mihin kaikkiin kotimaista alkutuotantoa edistäviin keksintöihin ja toimintamalleihin saamme tänä keväänä tutustua, hän jatkaa.

Tuottajalle kiitos -stipendien tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta ja heidän osaamisestaan, vastuullisuudesta koko ketjussa ja koko ketjun hyvästä tavasta toimia.

-Suomalainen ruoka on K-ryhmälle arvovalinta ja olemmekin Suomen suurin lähiruokakauppa. On hienoa, että voimme tarjota kuluttajille myös leipäosastolla mahdollisuuden Tuottajalle kiitos -tuotteiden valintaan ja sitä kautta konkreettisen väylän arvostuksen osoittamiseen suomalaiselle ruoalle ja sen tuottajille, tavarakaupan johtaja Harri Hovi K-ryhmästä toteaa.

-Olemme tukeneet stipendien saajia viestimään omasta kehitystyöstään ja saavutuksistaan. Kohteet ovat olleet mielenkiintoista ja saamme vielä kuulla monista innovaatioista, jotka on saatu vauhtiin stipendirahalla. Viime kerralla stipendin sai mm. vertikaaliviljelyn kehitystyö, hiiliviljelyn ekologiset valinnat, valkuaiskasvien viljelykokeet, yhteistyö viljan varastoinnissa, ilmastonmuutoksen hillintään liittyvä verkkopohjainen hiili- ja vesistölaskuri ja tase sekä aurinkoenergiaa hyödyntävä kuivuri-innovaatio, kuvaa ProAgria Keskusten Liiton markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila.

  • Tuottajalle kiitos -stipendien hakuaika on 2.3.–31.3. Stipendiä haetaan täyttämällä verkkolomake osoitteessa: proagria.fi/viljelijastipendi.