Uusi SE ja nuorten EE hankien keskellä

0
Silja Kosonen

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esan Silja Kososelta on viime vuosina nähty toinen toistaan hämmästyttävimpiä esityksiä moukariringissä. Euroopan nuorten olympiafestivaalien voitto kaksi vuotta sitten ja maailman 17-vuotiaiden kärkitulos, maailman paras junioritulos viime vuonna 22-vuotiaatkin huomioiden ja naisten Suomen mestari ja nyt hankien keskellä lumituiskussa uusi naisten Suomen ennätys sekä 19-vuotiaiden sarjan Euroopan ennätys! Ja heittäjä on vasta runsaat kaksi kuukautta sitten täyttänyt 18 vuotta. Ihmettelyä on riittänyt tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.
Silja Kosonen sanoi kisaan valmistautuessaan, että tavoitteena on heittää kuusi hyvää ja tasaista heittoa mieluimmin kuin alkaa heti repimään täysillä. Sen hän halusi tehdä N19-sarjassa eikä naisten sarjassa. Ja kyllähän se toteutuikin: Kosonen oli yksi harvoista kilpailijoista, joka sai tuloksen jokaisella heitolla. Heikoin heitto oli 69,47 kantanut ensimmäinen heitto, jota pidemmälle hän oli heittänyt vain kerran, kun viime heinäkuussa teki Somerolla ennätyksekseen 71,34.
Toinen heitto toi sitten tulokseksi 72.44, jolla hän ohitti 32 sentillä Krista Tervon naisten SE:n 72,12 ja 73 sentillä Puolan Kamila Skolimowskan 20 vuotta sitten heittämän N19-ikäluokan Euroopan ennätyksen 71,71. Skolimowska muistetaan myös olympiavoittajana. Maailman kaikkien aikojen junioritilastossa Kosonen on nyt toisena edellään ME-nainen Kiinan Zhang Wenxiu 80 sentin erolla. Ja tässä ME-luvut vielä näkyviin: 73.24.
Kososen nyt heittämä tulos 72,44 on tämän vuoden naisten maailmantilastossa kolmantena ja viime vuonnakin se olisi yltänyt 10 parhaan joukkoon. Tokion olympiarajasta tulos tosin jäi kuusi senttiä, mutta riittänee jo tämäkin kisoihin pääsyyn. Nuorten Euroopan ennätyksen lisäksi tulos on Pohjoismaiden ja Suomen naisten ja juniorisarjojen ennätys.
Kolmannella kierroksella Kosonen heitti uransa toiseksi pisimmän heiton 71,75 ja kolmella viimeisellä uransa kuuden parhaan joukkoon yltävät tulokset 70,51; 69,90 ja 70,76. Todella tasainen ja hyvä sarja, mutta tekee mieli kysyä, että mitä sitten syntyy, kun vähän revitetäänkin ja sää on kesäinen!?!

Ennätys rennolla vedolla

Jani Pihkasen valmentama Silja Kosonen tunnusti kilpailun jälkeen, että heitto ja tulos olivat hänen ja valmentajan asettamien tavoitteiden mukaiset:
– Se oli heittona helpontuntuinen ja rento enkä yrittänyt liikaa. Tulos oli aika lailla se, mitä ajattelimme etukäteen. Harjoitukset ovat menneet niin hyvin, että osasin odottaa tällaista. Mitään kovin suuria muutoksia harjoitteluun ei ole tehty, mutta heittomääriä ja tehoja on lisätty, kertoi tuore ennätysnainen kiiruhtaen kisan jälkeen Kuortaneen maajoukkueheittäjien leirille ja ennätyksen vaatimaan dopingtestiin.
Kevään toinen suuri tavoite Kososelle on pian alkavat ylioppilaskirjoitukset ja sen jälkeen harjoittelu tiivistyy kohti kansainvälisten arvokilpailujen sävyttämää kesäkautta.

Jani Pihkanen

 

Virtaselle SM-pronssia …

Esalle tuli N19-sarjasta vielä toinen SM-mitali, kun tasaisen sarjan heittänyt Marika Virtanen otti pronssia tuloksella 49,75. Hopeaa nappasi IF Länkenin Emmanuella Koomsom tuloksella 50,20.

Olosuhteet olivat tosiaan huonot, lämpötila nollan vaiheilla ja märkää lunta vihmoi taivaalta. Kaikki muut kilpailijat voittajaa lukuun ottamatta jäivät metrikaupalla ennätyksistään.

Marika Virtanen

 

… ja naisten pronssi kuuluu Witkalle

Naisten kilpailu ja kaikki muutkin kilpailut jäivät pahasti Kososen voittaman N19-sarjan varjoon. Suomen ennätysnainen Krista Tervo ei ollutkaan mukana näkemässä ennätyksensä kaatumista. Naisten kilpailun voitti virolais-suomalainen viime kesänä 71,50 heittänyt Kati Ojaloo , mutta tuloksensa 63,87 jäi kahdeksatta metriä Kososen tuloksesta.

Kilpailun hopeamitalisti oli Varpaisjärven Kiira Väänänen tuloksella 61,62 ja tulosluetteloissa kolmantena on Kauhajoen Suvi Koskinen tuloksella 60,75.

Koskisen tulos on kuitenkin kilpailusääntöjen vastainen, sillä hänellä ei ollut tulosta kolmen kierroksen jälkeen eikä hän ollut kahdeksan parhaan joukossa. Koskisen annettiin kuitenkin jatkaa ja hän heitti sitten viidennellä tuon 60,75. Kilpailun julkaistuilla tuloslistoilla neljäntenä on Johanna Witka, joka heitti parhaallaan 57,58.

Kilpailun lopullinen tuloslista päätetään kabineteissa, koska SM-kilpailuissa on noudatettava kansainvälisiä ja SM-kisojen sääntöjä. Kansainvälisissä sääntökomiteoissa mukana oleva Pasi Oksanen ja Suomen tilastoguru Juhani Jalava ainakin kertoivat, että Koskisen tulos pitää hylätä ja näin mitali kuuluu Johanna Witkalle. Se olisikin hänelle monien juniorimitalien jälkeen ensimmäinen naisten SM-mitali.