Ruokakauppoihin ovat vakiintuneet normaalin ostostenteon lisäksi verkkotilaukset ja osin myös kotiinkuljetukset.
– Kotiinkuljetuksia meillä on kahtena päivänä viikossa, mutta niiden hyödyntäminen on vielä aika marginaalista, kertoo kauppias Mika Pukkila K-Supermarket Härkätiestä.
– Noutopuolella sen sijaan on parhaimmillaan kymmeniä tilauksia päivätasolla.
Pukkila kertoo, että tilausten määrä on selkeästi kytköksissä siihen, minkälaista keskustelua koronatilanteesta kulloinkin käydään sekä siihen, kuinka paljon tartuntoja Somerolle on kulloinkin ilmaantunut.
Ihan mutkatonta ei verkkotilausten hoitaminen ole.
– Kyllä se pitää jo huomioida henkilökunnan työtunneissakin.
On myös verkkotilaajia, jotka voivat tilata isollekin perheelle viikon ruuat kerralla.
– Silloin saattaa olla vaikea löytää esimerkiksi kahtakymmentä purkkia jogurttia jotakin tiettyä makua ja merkkiä, kauppias kertoo.
Yleisestikin verkon kautta tilataan pitemmäksi aikaa ruokaa kuin mitä kaupassa itse käydessä ostetaan.
– Monilla on myös vakiolista, joka kopioidaan aina uudestaan ja johon tehdään sitten pikku rukkauksia.
Pukkila uskoo, että verkkotilaukset jäävät pysyväksi käytännöksi koronan jälkeenkin.
– Vaikka on myös paljon ihmisiä, jotka haluavat kauppareissultakin myös sosiaalista kanssakäymistä.