
Nuori tekee suunnitelmat, työt ja ratkaisut – 4H neuvoo tarvittaessa
Salon seudun ammattiopiston opettaja Johanna Rintanen kysyi oppilaaltaan Viivi Jooselalta, onko hän kiinnostunut ryhtymään 4H-yrittäjäksi. Johanna Rintanen totesi, että sillä saisi kokemusta ja voisi tienata opiskelun lomassa hieman rahaakin.
Rintanen mainosti, että 4H:lta tukea kyllä saa. Hän tiesi muitakin nuoria, jotka ovat kokeilleet samaa Salossa ja pyysi kyselemään heiltä kokemuksia.
Viivi Joosela Somerolta opiskelee visualistiksi. Joosela aloitti viime syksynä, 2–3 vuoden opinnot.
Kuluvalla viikolla hän aloitti työelämään tutustumisjakson Kuismalla Somerolla.
– Tutustun kaupan päivittäisiin rutiineihin. Toivon, että saan somistaa myös näyteikkunoita.
Visualistiopintoihin kuuluu monipuolisesti muun muassa graafista suunnittelua, sisällön tuotantoa, valokuvausta ja myyntityötä.
Viivi Joosela on kiinnostunut erityisesti valokuvauksesta. Valokuvauspalvelut ovat hänen yrityksensä Viivin valokuvaus // Graafinen suunnittelu pääasiallinen leipäpuu.
– Rippi- ja muita juhlakuvia, ehkä vaalikuviakin. Voin suunnitella julisteita ja käyntikortteja, luettelee 17-vuotias Joosela yrityksensä repertuaaria.
Facebook ja Instagram ovat markkinointikanavina. Hän on myös koulun listoilla, josta töitä ohjautunee lisää.
Raha ei ole hänelle tällä hetkellä tärkein kriteeri ryhtyä 4H-yrittäjäksi. Hän haluaa kerätä kokemusta valokuvausalasta ja kokeilee, onko hänestä alalle ja yrittäjäksi.
Joosela on kaavaillut, että visualistikoulutuksen jälkeen lähtee hakemaan lisäoppia valokuvaamisesta.
Koulutus starttina
4H-yhdistyksen rooli on olla taustatukena ja neuvojana, jos apua tarvitsee.
Yhdistyksen yhden päivän intensiivikoulutuksessa käydään läpi liiketoimintasuunnitelmaa, yritysideaa, miten käytännön toimia pitää tehdä, että yritys toteutuu, kustannuslaskelmia, hinnoittelua ja kannattavuutta, kirjanpitoa, verotusta, markkinointia, asiakaspalvelua, sosiaalisia taitoja ja raportointia yrityksen toiminnasta, esimerkiksi toimintakertomuksen ja talousraporttien muodossa.
Korona-aikana 4H antaa koulutuksen Teamsin kautta. Koulutuksen voi suorittaa myös itsenäisesti verkkokoulutuksena.
– Koulutuksessa saa hyvät valmiudet 4H-yrityksen perustamiselle, sanoo Someron 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tuomarmäki.
Jokaisen 4H-yrittäjäksi ryhtyvän on tehtävä kirjallinen suunnitelma yrityksestään. On etsittävä yritysohjaaja ja tehtävä hänen kanssaan ohjaussopimus. Ja saada aikaan oman yrityksen perustamisilmoitus.
Viivi Jooselaa tuo kaikki jännitti aluksi.
– Rohkeasti vaan kysymään neuvoja 4H:lta. Mutta nuori tekee itse suunnitelmat, arviot, työt ja ratkaisut, muistuttaa Tuomarmäki.
Turvallinen tapa kokeilla
4H-yhdistys ja 15–28-vuotias nuori solmivat sopimuksen, joka voi kestää siihen asti, kun nuori saavuttaa 29 vuoden iän tai lopettaa yrityksensä. Lyhyimmäksi sopimusajaksi suositellaan kolmea kuukautta.
Tätä kautta jo yläkouluikäinen voi rakentaa itselleen kesätyöpaikan. Yrityksen voi perustaa myös porukalla.
Sari Tuomarmäestä järjestelmä on nuorelle turvallinen tapa kokeilla siipiään, millaista yrittäjyys on ja sopiiko hän siihen.
– Itse tekemällä oppii parhaiten.
Tuomarmäki sanoo olevan pitkä aika, kun Someron 4H-yhdistyksellä oli tuettavanaan nuori yrittäjänalku.
– Viivin sopimuksen jälkeen pari somerolaisnuorta on kysellyt aiheesta. Nämäkin yritykset varmaan toteutuvat, sanoo Tuomamäki tyytyväisenä.
Sari Tuomarmäki on yhteyshenkilö, jolta aiheesta voi kysyä. Hänen tietonsa löytyvät Someron 4H-yhdistyksen nettisivuilta.