Villiyrttien voimalla voittoon

0
Pirkko Särmö (vas.), Tiina Hakala ja Marjo Äikäs harrastavat marttatoimintaa.

Teksti ja kuvat Anu Kylvén

Someron Kurinseudun Marttayhdistys vei voiton Lounais-Suomen Marttojen kilpailussa, jossa piti suunnitella herkullinen ateriakokonaisuus.
Somerolaisten laatima menu on nimeltään Lounas keväiselle luontoretkelle. Aluksi skoolataan raikkaalla smoothiella, pääruoaksi syödään haukihampurilaista ja nokkoskeittoa ja lopuksi herkutellaan rikkaruohopannarilla sekä vaniljaisella raparperihillolla.
Reseptejä oli ideoimassa muutama yhdistyksen aktiivi. Pitkäaikainen hallituksen jäsen Mirja Rouhiainen kokosi lopullisen menun. Resepteissään somerolaismartat yhdistävät tuttuja makuja uuteen. Esimerkiksi hauki maustetaan kirpeän yuzuhedelmän makuisella soijakastikkeella.
Pirkko Särmö tuntee villiyrtit ja on perehdyttänyt marttaystäviään niiden käyttöön. Rikkaruohopannariin tulee voikukanlehtiä ja poimulehtiä. Smoothiereseptissä Särmö hyödynsi yrttien lisäksi muun muassa marjoja ja mahlaa.
– Minulle villiyrtit ovat vanha juttu: olen käyttänyt niitä ainakin 30 vuotta. Hienoa, että moni muukin on nyt innostunut niistä. Smoothieen sopivat esimerkiksi nuori nokkonen, vuohenputki, vadelmanlehdet tai voikukanlehdet. Kun kerää syötävää luonnosta, pitää tietysti tuntea kaikki, mitä syö, Särmö toteaa.
Myös Marjo Äikäs käyttää luonnon antimia mielellään. Äikäs ja Särmö sujauttavat villiyrttejä muun muassa pestoon ja keittoihin. Kun alkukesästä pakastaa satoa, syksyn ja talven mittaan on helppo napata pakastimesta sopiva määrä vuohenputkea tai nokkosta kattilaan.
– Kun olin lapsi, oma äitini laittoi lihakeiton joukkoon nokkosta, Marjo Äikäs muistelee.
Hänen osuutensa voittoisasta menusta oli raparperihillo. Herkullinen hilloresepti on ilahduttanut suvun lapsia ja lapsenlapsia jo vuosien ajan.
Kurinseudun Marttayhdistyksessä on parikymmentä jäsentä. Nuorin jäsen on 11-vuotias ja vanhin yli 90. Mukana on sekä kolmikymppisiä että eläkeiän tuntumassa olevia. Tekemisen meininki ja myönteinen asenne elämään yhdistävät.
– Ryhmään on tullut enemmän iloa, kun mukaan on saatu nuoria, Marjo Äikäs sanoo.
Puheenjohtaja Tiina Hakala kuuluu nuoreen kaartiin ja on huomannut, että marttailun ansiosta tutustuu ihmisiin, joiden kanssa ei muuten törmäisi – vaikka samalla kylällä asutaan.
– Marttailu avartaa, ja se on edullinen harrastus. Osallistua saa sen verran kuin tahtoo.
Lounais-Suomen Marttojen järjestökoordinaattori Maarit Hatakka kertoo, että Marttojen kotitalousasiantuntijoista koottu raati oli varsin yksimielinen somerolaisten voitosta. Kokonaisuutta pidettiin idearikkaana, terveellisenä ja kohtuullisen edullisena. Erityiskiitokset tuli villiyrttien käytöstä.
– Villiyrttien ansiosta menu erottui edukseen. Tuomme kilpailun ruokia esille Lounais-Suomen Marttojen somessa koko kevään ajan, ja Kurinseudun Marttojen smoothieresepti on jo julkaistu muun muassa Instagramissa, Hatakka kertoo.
Menukilpailu oli osa Lounais-Suomen Marttojen juhlavuotta: marttapiiri täytti viime vuonna 110 vuotta. Piiri pyrkii aktivoimaan yhdistyksiä tempauksilla, haastekampanjoilla ja yhteisillä tapahtumilla.
– Pidämme tärkeänä yhdistysten osallistamista. On ihana huomata, kuinka paljon martoista löytyy luovuutta ja hyvää yhteishenkeä, Hatakka iloitsee.

Pirkko Särmö (vas.), Tiina Hakala ja Marjo Äikäs nostivat maljan voitolle ja keväälle.

Pirkon keväinen smoothiejuoma

3–4 dl marjoja pakastimesta
1 iso banaani
2–4 dl vettä tai mahlaa
2 dl jogurttia
1 dl villiyrttejä: nokkosta, vuohenputkea, vadelmanlehtiä, mustaherukanlehtiä, voikukkaa (yrtteinä käyvät myös salaatit, lehtikaali, pinaatti, mintut, iisot)
vähän makeutta, jos haluaa

Laita kaikki ainekset blenderiin tai tehosekoittimeen. Lisää vettä ja makeutta oman maun mukaan.
Jos ja kun luontoretkelle ollaan menossa, helteellä juoma kannattaa säilyttää termospullossa.

Kurinseudun Marttojen ”Lounas keväiselle luontoretkelle” pitää sisälään muun muassa smoothien, rikkaruohopannarin ja vaniljaisen raparperihillon.