Someron uimahalli Loiske on suljettu koronapandemian takia. Se laitettiin kiinni ennen joulua.

Koulut ovat voineet käyttää sitä liikuntatunneillaan ja seurat alle 12-vuotiaiden ohjaamiseen. Näidenkin ryhmien on pidettävä etäisyyksistä ja turvaväleistä huolta. Hallissa on ollut myös Kelan yksittäisiä kuntoutusasiakkaita.

Kun lapsia tuodaan hallille, aikuiset eivät nykyisten pandemiarajoitusten vuoksi saa tulla sisään halliin tai pukutiloihin. Kaupungin vapaa-aikapäällikkö Saija Ahola sanoo, että pukuhuoneissa ja suihkuissa voi olla vaikeaa pitää riittävistä etäisyyksistä huolta.

Joillakin paikkakunnilla uimahallia on vuokrattu yksityisille. Onko Somerolla kyselty tällaista mahdollisuutta?

– Muutama perhe on kysynyt. Kantamme on, että noudatamme aluehallintoviraston antamia suosituksia. Ohje on välttää kaikkia turhia kontakteja. Se tarkoittaa yksiselitteisesti, että halli on kiinni suurelle yleisölle, selventää Ahola.

Hän muistuttaa, että kuntapalveluissa tasa-arvon pitää toteutua. Se ei toteudu, jos raha ratkaisee palvelun saannin. Kuntapalvelulain mukaan kunnan pitää tehdä vuokrasopimus erikseen jokaisen vuokraajan kanssa.

Ahola jatkaa, että yksityiselle vuokraamisessa nousevat esiin myös vastuut. Uimahallin kokoisessa järjestelmässä pitää olla valvoja paikalla. Saija Ahola kysyy, kuka pitää huolta, että ryhmä pysyy perheen sisäisenä eikä joukkoon tule muita henkilöitä.

– Entä jos tartunnalle altistuu uimahallissa tai saa siellä tartunnan. Kenen silloin on vastuu? Ryhmällä, joka on vuokrannut tilan, vai siirtyykö tässä tilanteessa vastuu vuokranantajalle?

Saija Ahola toivoo, etteivät ihmiset hakisi porsaanreikiä palvelujen käyttöön tai toistensa tapaamisiin.

– Odotetaan ja maltetaan hetki, niin saadaan keväällä elellä vapaammin. Jos poikkeusaika jatkuu ja jatkuu loputtomiin, niin ratkaisuja on tehtävä, esimerkiksi laitetaanko silloin halli kokonaan kiinni.

Someron koronaryhmä päätti pitää liikuntatilat toistaiseksi suljettuina. Monitoimitalon kuntosali on auki. Siellä on henkilömäärät on pystytty pitämään rajattuina. Kerralla paikalla on ollut 2–3 kuntoilijaa.