Vuonna 2011: Kurssin kautta miehinen näkökulma liikunnan pariin

0
- Lumikenkiä kannattaa kokeilla, Irma Ylenius (takana) toivottaa.

Somero-lehti 8.3.2011

Teksti ja kuvat: Sauli Kaipainen

Rennossa ryhmässä voi löytää helpommin tuon kadoksissa olleen kipinän liikuntaan. Lamminniemen Hyvinvointikeskus käynnisti kurssin, johon haluttiin saada mukaan raavaita miehiä.
Ryhmän nimi kertoo oleellisen: Miesten liikuntastartti 40+.
– Liikuntastartti on osa valtakunnallista Kunnossa Kaiken Ikää -hanketta. Tavoitteena on kannustaa yli 40-vuotiaita liikunnan pariin. Tänä vuonna hankkeessa painotettiin miesten liikuntaan, kertoo hankkeen paikallinen vastuuhenkilö, kuntohoitaja Monika Vepsäläinen.
Tavoitteena on liikunnallinen elämäntapa ja myös tuen saaminen painonhallintaan. Kevään ja syksyn aikana on yhteensä 30 kokoontumiskertaa, joilla käydään läpi erilaisia liikuntamuotoja ammattilaisten ohjauksessa.
Luvassa on kuntosalia, terveyskuntotestejä, sulkapalloa, vesivoimistelua, jättipalloa, kuntonyrkkeilyä, shindo-venyttelyjä ja niin edelleen.
– Moneen lajiin tutustuminen on tärkeää. Me toivomme, että kurssin kautta voisi syntyä ajatus siitä, mitä jokainen itse voisi ryhtyä harrastamaan, fysioterapian osastonhoitaja Kirsti Achrén sanoo.
Kurssi on alkanut, mutta kokoontunut vasta muutaman kerran.
– Mukaan mahtuu vielä, ja lisäksi marraskuussa perustetaan toinenkin ryhmä, Monika Vepsäläinen vinkkaa.
Viime viikolla miesryhmä pisti jalkaansa lumikengät ja pisteli rivakan lenkin.
– Kaikki olivat lenkin päätteeksi vaikuttuneita lajin tehokkuudesta. Pipo kastui kaikilta sisäpuolelta. Lumikengät sopivat miehille, jotka kulkevat omia polkujaan. Maratonlajina sitä ei pidä ottaa, vaan kannattaa pakata reppuun eväät, tehdä tulet, olla liikkeellä ja nauttia kunnolla, kuntohoitaja Irma Ylenius kannustaa.

– sauvat auttavat liikkujaa. Parhaat mallit ovat teleskooppisauvoja, jotta pituutta voidaan säätää maaston mukaan, Irma Ylenius opettaa.