Vuonna 2011: taiturointi voi osua omaan nilkkaan

0
Lehtori Ahti Kukkonen sanoo, ettei toisia saa käyttää hyvksi tietotekniikassakaan.

Somero-lehti 8.3.2011

Teksti ja kuva Merja Ryhtä

Nuoret ovat taitavia tietotekniikan kanssa, koska ovat pienen ikänsä käyttäneet tietokoneita ja erilaisia ohjelmia. Taiturointi voi osua omaan nilkkaan. Tietotekniikkaa opettava lehtori Ahti Kukkonen sanoo, että myös kynnys tehdä koneella pikku laittomuuksia on madaltanut. On hämärtynyt, mikä on oikein ja mikä väärin. Tietokoneella toimiessa tuntuu siltä, että on poissa asianomaisten silmistä.
– Muistakaa kuitenkin, että koneeseen jää aina jälki ja tekijä pystytään jäljittämään. Hetken mielijohteessa tehty harmittomalta tuntuva jekku voi ollakin rikos, esimerkiksi väärentäminen tai harhauttaminen, ja se saattaa vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen. Siitä voi jäädä merkintöjä erilaisiin rekistereihin, muistuttaa Ahti Kukkonen.