Wilma Murto kuudes EM-hallissa, Nikkanen 10 vuotta sitten neljäs

0
Minna Nikkanen

Teksti Aulis Tiensuu

Samaan aikaan, kun Suomessa käytiin moukarin SM-talvikisoja, hiihdettiin Obertsdorfissa MM-kisoja ja Puolan Torunissa käytiin yleisurheilun EM-hallikisoja.
Torunissa Suomi pääsi yli 20 vuoden jälkeen mitalikantaan, kun Kristian Pulli hyppäsi perjantaina pituudessa EM-pronssia, jota sitten sunnuntaina jatkoivat Lotta Kemppinen 60 m hopealla ja Ella Junnila korkeuden pronssilla.
Kuusjoelta kotoisin oleva Salon Vilpasta edustava seiväshyppääjä Wilma Murto ylitti lauantaina 455 ja sen jälkeen taisteli mitalista yrittäen kerran 460:sta ja 465:sta sekä mitaliin vaadittavan tuloksen noustessa teki vielä hyvän yrityksen korkeudesta 470. Murto oli tuloksella 455 lopulta kuudes.
Päivälleen 10 vuotta aikaisemmin Jarno Koivusen toinen valmennettava, Wilmaa 10 vuotta vanhempi, Someron Esan Minna Nikkanen oli vieläkin lähempänä EM-mitalia vastaavassa kilpailussa Pariisissa. Silloin edellisenä päivänä hypättiin vielä karsintakilpailu, jossa Nikkanen jo paransi kolme kertaa Suomen ennätystä hypäten finaaliin vaadittavan 455. Finaalissa hän ylitti kaikki hyppäämänsä neljä korkeutta ensimmäisellään 460:een saakka, joka oli samoissa kisoissa jo neljäs uusi SE. Mitali oli tuolloin lähellä, mutta siihen oikeuttanut 465 jäi kuitenkin ylittämättä ja niin Nikkanen oli lopulta neljäs. Se säilyi tähän vuoteen saakka 10 vuoden ajan Suomen parhaana EM-hallisaavutuksena.
Aiemmin Nikkasella oli saavutettuna nuorten EM-kultaa ja hopeaa. Murrolla on vastaavasti nuorten sarjoista MM- ja EM-pronssia. Nikkasen ennätys 461 ja Murron nykyinen Suomen ennätys 471 ovat viiden vuoden takaa.