Yhdellä jaksolla oli noin 138 000 katsojaa: ohessa 24 mielipidettä sarjasta

1
Somero-sarjan ykköskaudella on pääosin esiintynyt somerolaisia yrittäjiä.

Somero-sarjan viimeinen ja kymmenes osa esitettiin eilen maanantaina Alfa TV:ssä.
Ohjaaja Jarmo Korhonen on esittänyt Someron kaupungille, että sarjalle tehtäisiin jatkoa.
Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen haluaa ensin selvittää sarjassa esiintyneiden kokemuksia, ennen kuin kaupunginhallitus päättää mahdollisesta jatkorahoituksesta.
Somero-lehtikin päätti kysyä mielipiteitä sarjan katselijoilta, joita on saatu kiitettävän runsaasti.
Sarjan katsojaluvuista on niin lehdissä kuin sosiaalisessa mediassa ollut kirjavaa tietoa.
– Somero-sarjan katsojamäärä esimerkiksi viikolla 9 oli yhteensä 138 159. Luvussa on yhteenlaskettuna ensiesitys plus viisi uusintaa, kertoo Alfa TV:n myyntijohtaja Danita Wetsphal.

Somero-lehden lukijoiden mielipiteitä:

Somero-sarja

Nähtyäni sarjan, ei palautteeni ole myönteinen. Sarjan alkukuva ok, mutta jatko väi vaisuksi. Ei somerolaisten palaute on ollut, erikoinen. Onhan se juonellisesti kertonut joistakin somerolaisista, ennen kaikkea heidän yritystoimistaan ja vapaa-ajasta.
Kerronnassa on hyvä olla juoni, mutta tällä kerralla se keskittyi sellaiseen, joka ei ulkopaikkakuntalaisille esittele Someroa.
Jos sarjalle tehdään jatkoa, olisi kerronnan oltava laajemmin Someroa esittelevä.
Onhan Somerolla maineikas historia. Nyt olisi kerronnan oltava tätä aikaa.
Mitä Somero voi tarjota täällä vieraileville?
Mitä Somero voi tärjota tänne muutaville?
Mikä on täällä paempaa kuin muualla?

Somerolla 80 vuotta asunut Pertti Kuisma

Somero-sarjasta

Onko AlfaTV kanava, jonka katsojien me toivomme somerolaistuvan? Ketkä yleensä katsovat Alfan ohjelmia? En minä ainakaan muuta kuin Somero-sarjaa.
Sarjasta ei saanut kovin laajaa käsitystä Somerosta sen palveluineen. Pikemminkin tietämättömälle taitaa jäädä käsitys, ettei täällä ole kuin 5–6 toimivaa yritystä. Kuitenkin täällä on lukuisa määrä erilaisia palveluita tuottavia sekä valmistavia yrityksiä.
Esille eivät tulleet hienot koulut, uimahalli, monitoimitalo tai urheilukenttä katsomoineen. Ei puhuttu kolmesta kesäteatterista, elokuvateatterista, kuntoladuista, retkipoluista, leirintäalueesta, kesätorista ja vireästä monipuolisesta harrastustoiminnasta.
Ei sanaakaan Suomen parhaista, lähellä maailman huippua olevista urheilijoista.
Hyvä terveydenhuolto ei tullut esille.
Pitäisikö ajatella, mitä Somerolta puuttuu: Oopperatalo, Kansallisteatteri, Olympiastadion, mutta niihin on kohtuullisen helppo matkustaa. Miesten asusteliike puuttuu ja uusien autojen kauppa. Rautakauppojakin on kaksin kappalein.
12 vuotta olen täällä asunut ja kaiken olen saanut hankittua, mitä olen tarvinnut. Täältä olen hankkinut jopa Naantaliin mökille vietäviä tavaroita.
Partureita riittää, kahvibaareja ja ruokabaareja, jopa motelli ja hotellinomaista majoitustilaa.
TV-uutispätkiin pääseminen on ehkä ollut parempaa mainosta kaikessa vähäisyydessään kuin AlfaTV:n suppea näkemys Somerosta.
Esiintyvät ihmiset ovat olleet hyviä ja luontevia, tuoneet esille elämän tavallisuutta. Se oli kiva kun Someron Optiikan Nieminen puhui muustakin toiminnasta kuin omastaan.
Somerolla on paljon hyvää, joka nyt jäi piiloon. Ymmärrän toki ohjelman tekijän vaikeuden, aihe on valtavan laaja ja monipuolinen.
Kyösti

Olisi paljon hyvää ja kaunista näytettävää

Olen katsonut jokaisen Somero-jakson. Katselen sarjaa entisenä somerolaisena.
AlfaTV:n toteutus on ihan kamala. AlfaTV:n ohjelmat ovat yleisestikin mainospohjalla tehtyjä, ja niiden toteutus näyttää siltä kuin olisi amatööri kuvannut 80-luvun isolla videokameralla.
Meille jotka tunnemme sarjassa esiintyviä henkilöitä, sarja on edes vähän kiinnostava. Mutta jos ajattelisin, että katsoisin muualta samalla tasolla tehtyä ohjelmaa, olisin muutaman minuutin katselemisen jälkeen jo vaihtanut kanavaa.
Ja ketkä nyt yleensäkään seuraavat AlfaTV:ta? Luultavasti mummot ja papat, jotka eivät ole vaihtamassa asuinkuntaa eikä ostamassa palveluita yrityksiltä. Tietysti somerolaiset itse katsovat.
Ohjelman alussa pitäisi näkyä se, että kyse on mainonnasta. Muuten (mahdollisen) katsojan on vaikea ymmärtää tyyliä, jolla Someroa kuvataan.
Somerossa olisi paljon hyvää ja kaunista näytettävää, samoin kuin monia hyviä yrityksiä. Mutta AlfaTV:ssa tuolla tasolla esittelemällä ohjelma antaa tylsän ja juntin kuvan paikkakunnasta.
Toisaalta, jos yrittäjät haluavat ohjelmaan laittaa rahaa, on se heidän oma asiansa.
Maikki

Paikkansa ansainnut

Mielestäni Somero-reality-sarja on ehdottomasti paikkansa ansainnut. Sen näkee myös netistä, joten kanavalla ei ole merkitystä. Se ei ole mainos, eikä näytelty elokuva. Paljon sen kanssa on tehty työtä, pieneen hetkeen esitettynä voi mennä kauankin aikaa. Minä kyllä ymmärsin hyvinkin juonen ja punaisen langan. Tällaista elämää täällä nämä yrittäjät elävät.
Olen itse asunut Somerolla kohta 18 vuotta ja ohjelmassa mukana olijat ovat ihmisiä, joihin olen täällä muutenkin tutustunut ja heidän palvelujaan käyttänyt. Siis ihmisiä, jotka ovat aktiivisia ja monessa mukana. Mielestäni erinomaisia esimerkkejä positiivisista somerolaisista. Kuinka moni yrittäjä ja asukas (joka ei ollut mukana ohjelmassa) käytti hyödykseen mahdollisuuden kertoa ohjelmasta omalle tuttavapiirilleen?
Erään FB-kaverini mielestä täällä ollaan ”tuvan ja aitan välillä teputtelijoita, jotka kyttäilevät toisiaan ja ovat aloitekyvyttömyydestä kärsiviä”. Toivottavasti sarja muuttaa hänen käsitystään.
Sarjassa nimenomaan luodaan mielikuvaa Somerosta. Someron kaupungin teettämän tutkimuksen mukaan hyvä vastaus oli ”suurin osa somerolaisista on ihan normaaleja”. Tässä ehkä miettimisen aihetta.
50-luvun lukukirjassa opetetaan, että hämäläinen on ”hidas, itsepäinen, luonnostaan luulevainen, pitkävihainen, kostonhimoinen, ujo ja harvoin näyttää tunteitaan eikä ole musikaalinen”. Ei kovinkaan mukava mielikuva synny tästä kuvauksesta. Toivotaan, että se ei ole enää nykypäivää kenenkään muunkaan kuin näiden ihanien ”lähettiläiden” kohdalla.
Someron kaupungin nettisivuilla minua häiritsee vertaukset Helsinkiin ja betonihelvettiin. Markkinoinnissa omasta mielestäni huonoin argumentti on ”kilpailijan” mollaaminen.
Toivottavasti Somero löytää sen kohderyhmän jonka se aidosti haluaa tänne muuttavan. Lupauksien luetteleminen ei paljon lämmitä, jos niitä ei pystytä toteuttamaan.
Punaisen langan ymmärtänyt

Pitää kertoa, mitä kaikkea Somerolla on

Minusta Somero-sarja ei ole ollut hyvä.
Heti sarjan alussa olisi pitänyt kertoa, millainen Somero on. Missä sijaitsee, paljonko on asukkaita, onko asukasluvultaan pieni maaseutukaupunki, pinta-ala, vesistöjen määrä.
Ottaa esille luonnon kauneus, matkailukohteet (riippumatta siitä onko mukana maksamassa ohjelmaa) ja elinkeinorakenne. Että täällä on jäähalli, monitoimitalo, uima- ja keilahalli ja paljon urheilusaavutuksia.
Että tämä on tanssin kaupunki: Kolme isoa tanssilavaa. On Somerniemen kesätori ja että paikkakunta on kahviloiden kaupunki.
Olisi pitänyt listata julkkikset (pidemmältä ajalta) ja että kunta kuului aiemmin Hämeeseen ja nyt Varsinais-Suomeen.
Jotain edellä mainituista on sarjassa saattanut ollakin, mutta en ole huomannut. Miinuksena Somerosta voisi mainita, että joukkoliikennettä ei ole laisinkaan.
Olisi pitänyt näyttää maisemia ja alueita Somerolta ja niin edelleen.
Jos edellä mainittuja asioita saataisiin jatkossa, niin silloin sarjan jatkaminen olisi paikallaan.
Nyt sarja on selvästi esiteltyjen yritysten mainosohjelma.
Kalervo Niemelä

Esille Someron mielenkiintoisuus

Somerolla syntyneenä seurasin mielenkiinnolla Somero-sarjaa.
Kuitenkin petyin. Tuon esitetyn sarjan sisältö oli vain yhden jakson arvoinen. Jaksot toistivat itseään, Samat henkilöt kertoivat samat asiat uudelleen ja uudelleen. Ilmeisesti he olivat sarjan suurimmat maksajat.
Somero on rikas maatalouspitäjä. Suuret pellot, kanalat, sikalat, metsät, hienoja maisemia ynnä muuta sellaista. Nämä asiat pitäisi mielestäni tuoda esille, jos Someroa tahdotaan näyttää mielenkiintoisena ja ongelmista selviävänä kaupunkina.
Somerosta on tehty pari esittelyohjelmaa 1950-luvun molemmin puolin, jotka ovat nähtävillä Areenassa. Nekin ovat nykyistä sarjaa mielenkiintoisempia.
Pekka

Tekstarit:

Kyl olis toivonu ohjelmaan muutaki ku näit yrityksii, ku meil on tääl kylillä monenmoisii mahtavii peroonii ja erikoisii kylähullui.
Katsoja

Jatkokautta mietitään Somero-sarjaan. Paljon ystäviä on ulkopaikkakunnilla ja nuoria sellaisia. He ovat katsoneet sarjaa ja jokainen on ihmetellyt huonoa laatua. Nykyaikaisilla kämmeneen sopivilla kameroilla, muun muassa Gopro, saa tehtyä laadukkaampaa kuvaa.
Paikkakuntalainen

Somero-sarjalle ei jatkoa. Normaalisti on ohjelma ja siinä mainoskatkoja, mutta tässä on vain ne mainoskatkot ja itse ohjelma puuttuu. Someroa tämä ohjelma ei esittele eikä markkinoi. Esitellään erilaisia yrityksiä ja niiden omistajia, mutta nämä voisivat olla, miltä pikkupaikkakunnalta hyvänsä. Onko tämä eläkeläisten tekemä ohjelma? Siltä vaikuttaa ja siksi kohderyhmäkin = AlfaTV.
Kesäasukas

Somero itse jäi aika tuntemattomaksi. Lähinnä yritysmainontaa ja mitä he vapaa-ajalla tekevät. Tuskin vieraspaikkakuntalainen on kiinnostunut näistä asioista.
Katsoja

Tylsä.
Ei enempää kiitos

Hienoa, että Somerolta on tehty sarja. Mutta toivoisin, että näytettäisi enemmän kaupunkia, maaseutua ja tuotaisi laajemmin esille, miksi Somerolle kannattaisi muuttaa. Hyvä, että näytetään yrittäjiä ja yrityksiä, mutta liian paljon haastatellaan yrittäjiä lähikuvassa. Somero ympäristönä jää täysin taka-alalle. Pääkaupunkiseudulta tänne muuttaneena olen suositellut sarjaa ystäville, mutta he ovat myös tuoneet esille, että liian vähän näytetään Someroa kaupunkina ja maaseutuna.
Asukas

Tarinankerronta on hajanaista, eikä ainakaan kukaan ulkopuolinen, siis ei-somerolainen, saa kiinni, mitä asiaa haetaan kulloinkin. Sanoisin, että mikäli tulevaa tuotantokautta haetaan samoilla eväillä, niin ei missään tapauksessa jatkoon. Itse paikkakuntaa ja siellä olevia mahdollisuuksia tulee tuoda esiin, eikä keskittyä pelkästään muutaman yrittäjän arkeen.
Katsonut

Tunnen myötähäpeää. Sarjan tekijälle maksaneet yrittäjät ovat framilla. Pitkäpiimäistä firman esittelyä. Ei ole sarjassa esiintyvien vika, vaan osaamattoman ohjaajan.
Ei jatkoon!

Sarjaa ei pitäisi jatkaa. Mieluummin Someron kaupunki laittaisi nekin rahat johonkin muualle. Tämä ohjelma on ollut pohjanoteeraus. Missään vaiheessa ei kerrottu Somerosta tai mikä on ohjelman tarkoitus. Kuvanlaatu on aivan surkea, äänet on surkeat ja kaikki tuulet sun muut kuuluvat läpi. Ohjelmassa ei ole juonta. Hypitään yrittäjästä toiseen ja saa aina olla tarkkana, mitä nyt tapahtuu. Toisen yrityksestä puhutaan paljon ja toisen harrastuksesta. Ei ole yhtenäisyyttä ollenkaan. Kanavakin on aivan väärä tämmöiselle ohjelmalle. Eihän kukaan ulkopuolinen edes tiedä mitään Somerosta. Ei missä sijaitsee, millainen paikka tämä on. Miten joku tämän ohjelman kautta lähtisi edes ajattelemaan, että tuonne on hyvä muuttaa. Kyllä myötähäpeä ollut läsnä tätä katsoessa. Ja tästä on saanut myös kuulla, että onpas surkea ohjelma.
Ei ei ei!

Aito Somero jäi puuttumaan. Olisi ollut hyvä ottaa sarjaan myös ihan tavallisia duunareita, opiskelijoita, eläkeläisiä, työttömiä, linnakundeja ja muita kaduntallaajia. Näin olisi ääni ollut aidoilla ihmisillä ja saanut hyvää dokumenttia aikaan joka varmasti kiinnostaisi.
Jotain puuttui

Sarja keskittyy liikaa keskustan yrityksiin. Samat yritykset ja ihmiset pyörivät osasta toiseen. Ymmärrän tämän kyllä, jos he itse ovat maksaneet kuvauksista. Sarjan nimi on kuitenkin Somero. Somero on niin paljon muutakin kuin keskustan yritykset. Isot maatilat ja muut yritykset unohdettu.
Sarjaa seurannut

Lämminhenkinen sarja. Ehdottomasti jatkoa tälle.
Tykännyt

Yritysten esittelyt olisivat mahtuneet hyvin yhteen jaksoon. Niin kivoja ihmisiä ja yrittäjiä kuin Somerolla asuukin, niin näin pitkät pätkät muutamien ihmisten arkea on ollut liikaa. Oudolta tuntuu myös varmasti ulkopaikkakuntalaisistakin katsojista, että kaupungin kiinnostavista kohteista ei ole ollut mitään mainintaa. Ymmärtääkseni kaupunki on jotain tähänkin kymmeneen kertaan kuitenkin satsannut. Jos jatko-osia on tulossa, niin kannustaisin tuotantoyhtiötä monipuolistamaan sisältöä.
Minä

Somerolaisena sarjaa on ollut mukava seurata lähinnä siksi, että saa katsella ainoastaan työnsä puolesta tutuksi tulleiden ihmisten yksityiselämää. Voisi tätä katsella lisääkin.
Somerolainen

Esiintyjät ovat ihan hyviä, eihän tämä mitään näyteltyä draamaa olekaan. Tekninen taso ei ole niin hyvä. Pieniä pätkiä olisi voinut ympätä tunnetuimmista persoonistammekin, kuten Pasi Hammarén, Minna Nikkanen, Reino Koivuniemi, Lyyli Honkio, Kaari Utrio ja niin edelleen.
Persoonat esiin

Olisi ollut mielenkiintoista seurata kaikista eri yhteiskuntaluokista olevien asukkaiden arkea maalaiskaupungissa, eikä ainoastaan yrittäjien eloa. Ykköskausihan oli paljolti kyseisten yritysten mainontaa. Voisiko kakkoskaudella huolia mukaan myös esimerkiksi vaikka postinjakajan, työttömän yksinhuoltajan, opettajan? Ihmisiä erilaisista elämänpiireistä. On kai Somerolla muitakin asukkaita kuin yrittäjiä.
Katsoja

Haluaisin sarjalle jatkokauden. Siinä voisi esitellä kaupungin palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Kirjasto, uimahalli, jäähalli. Myös luontokohteita voisi esitellä, kuten Torronsuo, Hovimäen leirintäalue, Häntälän notkot ynnä muita kauniita lähialueita. Voisi esitellä myös Hämeen Härkätietä, riippuen milloin kuvataan, loppiaistulet siellä olisi myös hieno kohde. Tässä muutamia esimerkkejä.
Hilkka Hänninen

Pahinta Somero-sarjassa oli nimi. Olisi pitänyt olla Somerolaisia . Nyt sai sen käsityksen, että esiintuodaan kaupunkia. Niin sanotusti tuhannen taalan paikka oli ja meni.
Ei jatkoon

1 KOMMENTTI

  1. Katsoin ensimmäisen jakson. Samanlaista rupattelua kuin tohtori Kiminkisellä potilaineen, mutta aihepiiri on yleinen. Ehkä vähän tuotesijoittelua.

    Kai nyt pitää katsoa loputkin, niin saa käsityksen nykyaikaisesta somerolaisuudesta.

    Ei-somerolaisen katsojan asemaan ehkä on vaikea asettua. Pitää kai näyttää jollekin testihenkilölle jos sitä haluaisi tutkia.

Kommenttien lisääminen on estetty.