Ylioppilaskokelaille saadaan riittävät turvavälit koulukeskuksen juhlasaliin

0
- Täällä me pystymme pitämään tarvittavat turvavälit, kertoo Someron lukion rehtori Merja Klemola Kiiruun koulukeskuksen salissa. Äidinkielen kokeissa opiskelijoita on eniten kerralla paikalla, 46 kirjoittajaa.

Somerolla huomioidaan karanteenissa olevat

Suomen lukioissa järjestetään ja kirjoitetaan ylioppilaskokeita kolmatta kertaa peräkkäin poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Someron lukion rehtori Merja Klemola sanoo, että erityisjärjestelyt aiheuttavat paljon pohdintaa ja järjestelyjä.

– Miettimistä on, miten saa pidettyä opiskelijat toisistaan erillään isossa joukossa.

Somerolla kevään ylioppilaskokeissa on yhtä aikaa paikalla maksimissaan 46 kirjoittajaa, ja heidän välille saadaan riittävät turvavälit Kiiruun koulukeskuksen liikunta-/juhlasaliin. Äidinkielen ja englannin kokeissa ryhmä on suurimmillaan.

Jotta koko joukko ei pelmahda ennen koetta yhtä aikaa koululle, niin heidän tulonsa on hajautettu noin 10 hengen ryhmiin. Yksi joukko kerrallaan jättää ulkovaatteet eteiseen, laittaa eväät paikoilleen ja siirtyy suureen saliin.

– Ensimmäiset tulijat joutuvat ennen koetta istumaan salissa pitkään, liki tunnin verran. Mutta olemme sopineet, että osat, saapumisjärjestys, vaihtuu seuraavassa äikän kokeessa. Aiemmin varhain tulleet tulevat silloin viimeisenä, selvittää rehtori Someron lukion suunnitelmia.

Mietittävänä on ollut, miten toimitaan niiden kanssa, jotka ovat karanteenissa. Ylioppilastutkintolautakunnan ohje on, että kokelas pyytää kokeen mitätöintiä ja suorittaa kokeen myöhemmin.

– Terveysviranomainen päättää, voiko karanteenissa oleva tulla kirjoituksiin mukaan. Opiskelija soittaa terveyskeskukseen tartuntataudeista vastaavalle hoitajalle, joka kartoittaa, onko yo-kokeeseen tulo mahdollinen, kertoo Klemola.

Koulukeskuksen toiseen kerrokseen järjestetään paikka, jossa karanteenissa olevat voivat suorittaa kokeen. Luokkien välinen väliseinä avataan. Siten saadaan riittävän iso ja muista erillään oleva tila, jonne mahtuu kahdeksan opiskelijaa. Kahden metrin etäisyys toiseen kirjoittajaan ja myös liikkumatila onnistuu.

– Varaudumme karanteenissa olevien kokeen mahdollistamiseen, mutta toivomme, ettemme joudu käyttämään tilaa. Ettei oppilaista eikä opettajista kukaan sairastu tai joudu karanteeniin, sanoo Klemola.

Lukiot eivät ole samalla viivalla. Osalla on tarjota mahdollisuus mennä tekemään ylioppilaskoe, vaikka on karanteenissa. Osa taas ei.

– Tämä asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan. Tasa-arvo ei toteudu, toteaa Merja Klemola.

Isoilla paikkakunnilla ja lukioissa, joissa on paljon opiskelijoita, ei ole mahdollisuutta hajauttaa nuoria useihin tiloihin ja riittävän etäälle toisistaan. Tiloja ei kerta kaikkiaan ole, eikä niihin riitä tarpeeksi valvojia.

Kevään 2021 ylioppilaskirjoitukset alkavat ensi viikon tiistaina 16. maaliskuuta. Rupeama starttaa äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella.

Somerolla kevään kirjoituksissa on mukana 84 kirjoittajaa: 46 abia, 33 lukion kakkosluokkalaista ja 5 arvosanojen korottajaa.

Maski kasvoille yo-kokeissa

Kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistuvia on kehotettu asettumaan ennen ensimmäistä koetilaisuutta kahden viikon ajaksi omaehtoiseen karanteeniin, jotta vältettäisiin altistumiset.

– Ennen talvilomaa muistuttelin oppilaita, että koettakaa nyt välttää kontakteja ja pysykää kotona, kertoo Someron lukion rehtori.

Ylioppilaskokeeseen osallistuvia ohjataan käyttämään kasvomaskia koko kokeen ajan. Maskin saa ottaa pois lyhyiksi ruoka- ja juomatauoiksi.

– Saimme abeilta hyväksynnän tietylle maskityypille. Sillä kuulemma jaksaa olla kokeessa useamman tunnin, toteaa Klemola.

Jos haluaa vaihtaa maskia kokeessa, se onnistuu. Keksittiin kutsujärjestelmä, jossa nostetaan valkoinen lappu ylös, ja valvoja tuo tilalle uuden maskin. Maskinvaihto onnistuu myös vessareissun yhteydessä.

Koepäiviä on lisätty. Reaaliaineet on jaettu neljälle koepäivälle sekä matematiikan koepäivät kahdelle; toinen lyhyen ja toinen pitkän oppimäärän.

Koepäivien lisäys tuo valvojille ekstratöitä. Yhteen tilaan tarvitaan useita valvojia vessavahteineen kaikkineen.

– Se on melkoinen kolmen viikon rupeama, kun useamman päivän peräkkäin valvoo kokeita. Siihen lisäksi etukäteisjärjestelyt ja jälkimainingit päivän päätteeksi. Mutta opettajat haluavat tehdä oppilaiden koeurakan mahdollisimman vaivattomaksi.

Klemola sanoo, että opettajia ei voi pakottaa valvomaan karanteenissa olevia. Voi olla esimerkiksi itse riskiryhmään kuuluva tai lähipiirissä on sellainen.

– Vapaaehtoisilla mennään.

Kevään 2021 ylioppilaskirjoitusten koepäivät

ti 16.3. äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe

to 18.3. vieras kieli lyhyt oppimäärä: ranska, espanja, saksa, venäjä, englanti, italia, portugali, latina, saame

pe 19.3. äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe

ma 22.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä; englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä

ti 23.3. matematiikka, lyhyt oppimäärä

ke 24.3. matematiikka, pitkä oppimäärä

to 25.3. biologia, filosofia, psykologia

pe 26.3. fysiikka, historia

ma 29.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ti 30.3. maantiede, uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi

ke 31.3. kemia, terveystieto

ke 7.4. saamen äidinkielen koe