Badding-fani Ladislava Svobodová kaipaa Somerolle

0
Ladislava Slobodová oli kuvanottohetkellä käymässä Somerolla kesällä 2018.

Teksti Eija Komu

Intohimoinen Badding -fani ja innokas Someron-kävijä, tshekkiläinen pappi Ladislava Svobodová sai koronavirusdiagnoosin 25.2. Millainen sairaus oli ja kuinka hän nyt voi? Ladislava Svobodová kertoi kuulumisistaan kotoaan Opavasta, läheltä Puolan rajaa.
– Sairauden pahin vaihe kesti pari viikkoa. Kurkkuuni sattui, sitten en voinut niellä. Tuli kauhea yskä, kuumetta ja keuhkotulehdus. Hikoilin ja oksensin. Minut testattiin sairaalassa. Lääkäri sanoi,että minulla on suuri covid -määrä. He mittasivat hengitystäni. Sen tilanne ei ollut paha, joten he lähettivät minut kotiin, koska sairaala oli täynnä potilaita, joilla oli oltava hengityslaite.
– Tyttäreni huolehtivat minusta. En halunnut syödä ja juoda. Olin kauhea potilas! Tyttäreni uhkasi laittaa rakkaan Enator-kissani turvakotiin, jos kuolen. Se auttoi!
– Kolmen viikon kuluttua nousin sängystä. Väsyn helposti ja hengitän nopeasti. En todellakaan voi juosta maratonia! Huomasin, etten voinut syödä lihaa ja makkaroita. Toistaiseksi olen kasvissyöjä.
Tshekki on ollut jo kauan yksi punaisimmista maista koronaviruskartalla. Kuinka on nyt?
– Koronatilanne on Tshekissä jo parempi. Hätätila kesti puoli vuotta: ei matkoja, ei kulttuuria, ei urheilua. Ravintoloita ja suurin osa kaupoista oli suljettu. Ihmiset ovat masentuneita: yritykset menevät konkurssiin ja työttömyys kasvaa. Pidän messupalveluksia myös toisen piirin kirkossa, sillä minulla on piispan erikoislupa siihen
Millaisin mielin ajattelet Someroa?
– Olen ollut lomalla Somerolla joka vuosi 2009 lähtien kesäisin, joskus talvella, keväällä ja syksyllä. Viime vuonna en käynyt missään, eikä tämä vuosi ole sen parempi. En saa covid-passia, koska minua ei voi rokottaa näin vakavan sairauden jälkeen. Minulla on nyt hyvä immuniteetti, ja se on hyvä asia. Kaipaan Suomea, Someroa ja Baddingin hautaa, minne ensimmäiset askeleeni Somerolla aina johtavat.
Mitkä ovat terveisesi somerolaisille?
– Toivon, uskon ja rukoilen, että tapaamme uudelleen. Kun saan jälleen mennä Suomeen, minä ostan vain menolipun ja jään Somerolle iankaikkisesti!