Hirvi maisteli lepän kylkeä Kultelassa – Kyseessä eivät lopulta olleet pelätyt karhun kynnen jäljet

0
Jäljet lepän kyljessä olivatkin hirven aiheuttamia. Eivät karhun.

Viime viikolla somessa oli kirjoitus, jossa lenkkeilijöitä varoiteltiin Kultelassa liikkuvasta karhusta. Havainnon tekijän mukaan kyseessä olivat karhun kynsien jäljet puun kyljessä. Mukana oli valokuva.

Ylin jälki oli noin 140 sentin korkeudella. Postauksen tekijä kertoi tehneensä ilmoituksen myös Someron riistanhoitoyhdistykselle.

Metsästäjä Ari Honkala kävi paikan päällä vesitornin läheisyydessä tarkistamassa havainnon. Honkalan mukaan kyseessä todennäköisesti ovat hirven hampaiden jäljet. Hän kirjoitti kommenttinsa myös someen.

– Hirvi siinä on maistellut lepän kuorta. Sen kuori on pehmeää. Jäljet olivat noin sentin syvyiset ja talttamaiset. Karhu olisi jättänyt syvemmät jäljet ja ne olisivat olleet näitä jälkiä leveämmällä, Honkala vertailee.

Suurpetoyhdyshenkilö Jarkko Nyströmin arvio on täysin yhtenevä Honkalan havaintojen kanssa.

– Karhun jäljet olisivat raa’emmat. Kovin tuntuu ihmisillä nyt olen pelkoja petoja kohtaan, Nyström huomauttaa.

Hänen mielestään yhtenä osasyynä on some. Sinne havaintoja kirjoitetaan joskus liian herkillä ”näppäimistösormilla”. Huhut lietsovat turhia pelkoja.

– Havaintojen teko itsessään on tärkeä asia. Ei siinä mitään. Mutta tärkeintä on ilmoittaa havainnosta jollekin suurpetoyhdyshenkilölle suoraan. He käyvät tarkistamassa asian ja havainnon oikeellisuuden, Nyström opastaa.

Somerolla kolme suurpetoyhdyshenkilöä: Jorma Launiainen , Jarkko Nyström ja Antti Viilola .