Kaunis kukka, ilman nimeä – Pääsiäisen kukkakoriste syntyy munakennoista

0

Käden taidot, Kaisa Korvenojalla niitä on.

Toimitukseen otti yhteyttä Lyyli Honkio, joka oli saanut erikoisen ruukkukukan kyseiseltä ystävältään. Honkio kehui, kuinka nätti se on, juuri hänelle tehty.

– Hän ei pysty lainkaan pitämään oikeita, eläviä kukkasia. Lyyli saa niiden tuoksusta jotain astmaan liittyviä kohtauksia. Kerran hän sanoi, että ”ruppe nyt keksimään jotain”, kertoo Kaisa Korvenoja.

Joitakin aikoja myöhemmin Korvenoja oli jutellut Sinikka Salon kanssa. Saloilla on kanaloita, joissa on käytössä munakennoja.

– Kerran Sinikka toi minulle kennollisen kananmunia. Sanoi myös, että kennot käyvät pesän sytykkeenä. Rupesin kuitenkin keksimään, että näistähän voisi saada jotain muutakin.

Oli korona-aika, ulkona kylmä, pimeä ja pakkanen. Korvenoja alkoi leikellä kennoista kukkia. Aikansa kuluksi. Ettei tarvinnut mitään tekemättä tuvassa istua.

Hän myös huomasi pian, että kaupoissa myynnissä olevat, suljettavat munakennot olivat vielä parempia.

– Ne olivat korkeampia, ohuempaa kartonkia ja kanttakin pystyi askartelemaan. Parhaita olivat pakkaukset, joissa oli 10 kananmunaa.

Hyvät sakset olivat suuri apu. Terälehtien leikkaaminen oli tarkkaa. Puhumattakaan kukan pitkistä heteistä, jotka ovat ohuet kuin hyttysen sarvet. Heteet Korvenoja leikkasi munakennon kansiosasta. Kanta syntyi, kun pyöräytti pahvin suikaleen rullaksi.

– Voimaa piti olla sormissa, terävistä saksista huolimatta.

Pahvikukkien detaljeja.

Pihakoivuista Korvenoja taittoi oksia, joihin liimasi pahvikukat kiinni. Joitakin asetelmia tuli tehdyksi niin, että oksat tulivat niihin kuorittuina, ihan vaaleina.

Jotakin vihreää olisi vielä pitänyt olla. Korvenoja odottaa kesää, että keksii, minkälaista vihreää koriin kukkien juureen laittaisi. Mustikan varpuja hän kävi katsomassa, mutta runsas peurakanta oli ne syönyt.

– Eli rupesin sitten leikkimään tämmöisten kanssa. Aikaisemmin olen tehnyt heinistä ja koiranputkista oikein ison kukkasen.

– Syksyllä keräsin japaninruusukvittenin pensaasta maahan pudonneita kukkasia. Laitoin sanomalehden päälle kuivumaan. Hain sen jälkeen koiranputken, johon kukat liimasin. Mun mielestä siitä tuli aika hyvännäköinen!, Kaisa Korvenoja naurahtaa.

Myös käpyhyanisinttejä Korvenojalla on ollut tapana tehdä. Parhaat syntyvät männynkävyistä.

Kori tähänkin kukkaseen oli valmiina. Kaikki on käytettyä, kierrätettyä ja ekologista. Kaisa Korvenoja laittaa kaikkea mahdollista uusiokäyttöön.

– Nämä ovat roskista koottuja!