Kaupunki purkaa Kilpelän – Talo valmistui jo ennen sotia

0
Kilpelän talo on rakennettu 1958. Se jäi sijainniltaan syrjään, kun Somerolle rakennettiin rinnakkaistietä ja Hämeen Härkätien linjaus muuttui nykyiseen uomaansa.

Kaupunki purkaa kaksi jo purkuluvan saanutta kiinteistöä K-Raudan takana olevilta tonteilta.

Vanhempi purettava kohde, entinen Kilpelän kaupparakennus on pienkerrostalo ja peräisin ajalta ennen sotia.

Toinen purkukohde on 1957 valmistunut rivitalo. Sitä on nimitetty Jauhetaloksi. Nimi juontaa alkunsa korttelissa aikoinaan sijainneeseen Maitojauhetehtaaseen.

Härkäpolulla sijaitseva Kilpelän talo on rakennettu 1920-luvun vanhaan funkistyyliin. Sellaisena se on Somerolla hyvin harvinainen. Entistä Hädän taloa vastapäätä sijainneessa talossa oli Paul Kilpelän Uusi Ruokatavarakauppa vuosina 1935–60.

Kilpelän talon korjausvelaksi on arvioitu 143 792 euroa. Molempienkin rakennusten ylläpitokulut rasittavat kaupungin taloutta.

Vaikka Kilpelän kaikki neljä huoneistoa olisivat vuokrattuja, niin vuokratulojen kautta ei saataisi kasaan mittavaa korjausvelkaa. On ollut välttämätöntä keksiä jokin muu ratkaisu kuin säilyttäminen.

Tilahallinnon päällikkö Jari Kauppi on todennut rakennusten kunnon olevan huono.

– Niille ei ole tehty kymmeniin vuosiin mitään. Vain ylläpitoremontteja on tehty.

Rakennusten tekninen kunto, sekä osittain myös sijainti keskellä teollisuutta, ei ole tehnyt asunnoista houkuttavia.

Myöskään rakennusten vesijohtojen ja vesiputkien uusiminen ja erottaminen alueen muiden kiinteistöjen verkostosta ei ole kannattavaa, eikä kaikilta osin edes mahdollista.

Tekninen lautakunta päätti esittää kaupunginvaltuustolle rakennusten purkamiseen 80 000 euroa.