Kieli keskellä suuta

0

Tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun. Se ei kuitenkaan ole takaraja talvirenkaiden käytölle, vaan nastarenkaita saa käyttää sen jälkeenkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Pääsiäisen tienoilla Somerollakin nähtiin, miten kelit vaihtuvat laidasta laitaan päivittäin ja jopa saman vuorokauden sisällä.

Viime viikonloppunakin sai nauttia kesäisen aurinkoisista, kuivista keleistä, ja seuraavassa hetkessä huiman kauniista lumimaisemista. Sai ajella kieli keskellä suuta, kun alla oli jo kesärenkaat.

Renkaiden vaihdossa on kalenterin sijaan tärkeämpää huomioida vallitsevat olosuhteet. Myös alueelliset erot voivat olla suuret, mikä pitkämatkalaisten on syytä muistaa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom seuraa tieliikennelain uudistuksen vaikutuksia. Uuden tieliikennelain aikana kitkarenkaiden suosio on jatkanut kasvuaan.

Traficomin parkkipaikkaseurannan mukaan kitkarenkaiden osuus Suomen talviliikenteessä on jo 19 prosenttia, kun se 2010-luvun alussa oli 12 prosentin tuntumassa.

Traficomista myös kerrotaan, että suomalaiset näyttävät sisäistäneen hyvin uudet talvirengassäännöt.

Nykyään turvallisuuden ohella vaakakupissa painavat myös vaivattomuus, taloudellisuus ja ympäristönäkökohdat.