Löytöeläimille saadaan uudet hoitajat

0
Löytöeläinkotia ryhtyvät pitämään Mia (kuvassa) ja Pasi Satamo. Pariskunnalla on yli 30 vuoden kokemus eläintenhoidosta. Heillä on kennel Yacatis, jossa kasvatetaan tanskalais-ruotsalaisia pihakoiria ja australiankelpieitä.

Someron kaupunki on etsinyt julkisella tarjouspyynnöllä uutta löytöeläintoiminnan hoitajaa pitkään löytöeläinkotia pitäneen Anssi Timosen irtisanottua sopimuksen. Sopimus päättyy 14.5.

Määräaikaan mennessä ei saatu yhtään tarjousta, mutta yhteydenotot paikallisiin toimijoihin tuottivat tulosta. Mia ja Pasi Satamo Kiperänkulmantien varresta Hirsjärveltä ottavat työn vastaan. Omatassu-löytöeläinkotia hoitavat pääasiassa Mia ja Pasi Satamo, tarvittaessa auttavat tyttäret Jamina ja Ida.

– Kun kuulimme asiasta, niin ajattelimme, että voisihan kaupunkia auttaa. Olemme pitäneet Salossa kuusi vuotta löytöeläinkotia, joten homma on meille entuudestaan tuttua, kertoo Mia Satamo.

Heillä on kennel Yacatis, jossa kasvatetaan tanskalais-ruotsalaisia pihakoiria ja australiankelpieitä. Tilalla on myös hevosia ja käyskentelee kissoja.

– Saamme rakennettua hevostalliin tilat löytöeläimille, sanoo Satamo.

Kaupunki ja Satamot ovat sopineet suullisesti ostopalvelusopimuksesta, mutta nimiä ei ole vielä paperissa.

Kaupunki uudisti löytöeläinten tilapäistä hoitoa koskevia ostopalvelusopimusehtoja. Muutoksia tuli muun muassa eläinten määrän seurantaan. Hoidon järjestäjä velvoitetaan pitämään kirjaa, niin sanottua tarhausrekisteriä näin saaduista tuloista ja esittämään selvityksen kunnalle pyydettäessä, ja vuosimaksun laskutuksen yhteydessä. Tiedot on esitettävä myös eläinten löytöpaikoista ja -ajasta sekä hoitopäivien määrästä.

Eläinkohtaisen korvauksen lisäksi käyttöön otetaan kiinteä ylläpitokorvaus, jolla kompensoidaan toiminnan aloittamisesta sekä löytöeläinkodin ylläpitämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueeltaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteenotettuja eläimiä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.