Mailis Salmi tulee tuttuun taloon, mutta uusiin haasteisiin

0
Mailis Salmi aloittaa työt Somerolla kesäkuussa.

Lamminniemen Hyvinvointikeskus Oy saa Mailis Salmen toimitusjohtajakseen. Hän on ollut yhtiön toimitusjohtajana aiemminkin, vuosina 2010–2016, jonka jälkeen hän siirtyi järjestöjohtajaksi Vanhustyön Keskusliittoon.

Kauppatieteiden maisteri Mailis Salmi aloittaa työt Somerolla 1. kesäkuuta.

– Ihan kuin kotiin palaisin: on hyvä ja turvallinen olo, tuttuja kasvoja vastassa. Innoissani olen, kun minut on valittu. Tiedän, että tehtävät eivät tule olemaan helppoja, mutta olen valppaana, sanoo Mailis Salmi viitaten muun muassa vireillä olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen.

Hän näkee sotessa uusia mahdollisuuksia.

– Tulevat hyvinvointialueet vastaavat, että asiakkaat saavat tarpeidensa mukaiset palvelut, ja lähipalvelut monipuolistuvat, sanoo Salmi.

– Soten keskeneräisyys jumittaa uudistuksia. Korona on hidastanut lisää. Kuntien on vaikea tehdä päätöksiä, kun valtakunnassa ja maakunnissa on isoja asioita kesken. Mutta on järkevää odotella sote-ratkaisuja ja lainsäädännön valmistumista, etteivät rahat kulu virheliikkeisiin, toteaa Salmi, joka on ollut parisen vuotta myös Kanta-Hämeen sairaskotisäätiön, Ilveskodin hallituksen puheenjohtaja ja hallituspaikalla Onni Nurmen säätiössä.

Mailis Salmi lähti Lamminniemen johtajuudesta, kun hyvinvointikeskus siirtyi sitä ylläpitäneeltä Someron seudun kuntokotiyhdistykseltä kaupungin omistukseen. Silloin johtoon tarvittiin hoivatyön ammattilainen, sairaanhoitajataustainen henkilö. Tällä hetkellä hoidollisen toiminnan vastuussa on oma työntekijänsä.

– En ole tulossa samaan työhön, mistä lähdin. Minulla on uusi tehtävä, jonka aloitan puhtaalta pöydältä yhtiön hallituksen tuella. Tilanne on erilainen, ja on tullut uusia haasteita. On opettelemista, mutta paljon olen oppinutkin matkan varrella, kertoo Salmi, joka on järjestöjohtajana kiertänyt Suomea.

Hänestä toimitusjohtaja on työrukkanen, joka hakee tietoa, jotta asiat sujuvat: palvelut pelaavat, työntekijöillä on mahdollisuudet tehdä työtä ja yhtiön päättäjillä päättää.

– Selvitettävää on paljon ja ajantasaisen tiedon seuraamista kaupungin näkökulmasta. Se on lähtökohta, että palvelujen on oltava lähipalvelut jatkossakin.

Nykyinen työpaikka Vanhustyön Keskusliiton järjestöjohtajana on ollut mieluinen ja mielenkiintoinen. Mailis Salmi on nähnyt vanhustyön valtakunnan tasolla. Työ on ollut jäsenistöstä huolehtimista, lausuntojen antamista, konsultointia, koulutusta erilaisia projekteja ja hankkeiden eteenpäin viemistä. Yhteistyötä on tehty muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen Kuntaliiton kanssa.

Jäsenistö on muun muassa ikäihmisten palveluita tuottavia yhdistyksiä ja säätiöitä. Jäsenyhteisöjä on 320.

Hämeenlinnalainen Salmi kulkee mielellään runsaan tunnin työmatkan Somerolle. Se on hänestä mukavampi reitti kuin nykyiselle työmaalleen Helsinkiin, jonne hän on korona-aikana hurruutellut omalla autolla moottoritietä. Maisemat ja mutkitteleva tie pitävät mielenkiinnon yllä Somerolle matkatessa.

Lamminniemen Hyvinvointikeskus Oy:n nykyisen toimitusjohtajan Pihla Linnainmaa-Kankareen pesti päättyy yhtiössä huhtikuun lopulla.