Moukariin uusi kansallinen kilpailusarja, osakilpailu myös Somerolla

0
Yksi osakilpailu järjestetään Somerolla.

Teksti Aulis Tiensuu

Viime kesä oli kuuma moukarikesä, kun entinen naisten Suomen ennätys ja 70 metrin raja ylitettiin kolmen heittäjän voimin. Ennätykseksi jäi Karhulan Katajaisten Krista Tervon Somerolla heittämä 72.12.
Sen jälkeen naisten valtikka siirtyi kuitenkin Someron Esan nuoren Silja Kososen haltuun hänen voittaessa Kalevan Kisoissa Suomen mestaruuden ja voittaessa myös Ruotsi-ottelussa. Tänä talvena Kosonen otti myös jo naisten Suomen ennätyksen haltuunsa heittäessään Kaustisilla ennätyslukemiksi 72,44.
Miesten moukarissa Kankaanpään Aaro Kangas heitti kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan suomalaistuloksen 79,05. Myös seuraavina tilastoissa olevista Esan Henri Liipola lähenteli ennätystään ja Vehmaisten Aleksi Jaakkola paransi ennätystään.
Tulevalta moukarikesältä odotetaan yhä vain kuumempaa, sillä kärkipään heittäjät ovat moukarinheittäjiksi vielä nuoria ja kehittyviä. Moukarinheitto on tällä hetkellä kansainvälisesti parhaita suomalaislajeja, ellei jopa paras.
– Moukarikilpailujen järjestäjäseurat ovat yhteistyössä kehittäneet kesäksi neljä osakilpailu käsittävän kilpailusarjan Tour de Hammer. Sarjan ensimmäinen kilpailu käydään Kankaanpäässä 15.5. ja toinen sitten Säästöpankin kevätheittojen yhteydessä Someron maan mainiossa ringissä 27.5. Kolmas osakilpailu käydään Kaustisilla heinäkuun alun Moukarikarnevaaleilla ja sarja päättyy Rovaniemellä syyskuun 11. päivänä, kertoo Esan moukarivalmentaja Kari Pihkanen.
Someron kilpailu on Pihkasen mukaan Paavo Nurmen kisojen karsintakilpailu. Kaksipäiväisessä PNG:ssä on tänä vuonna ohjelmassa sekä naisten että miesten moukari.
– Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus on tulossa Someron kilpailuun tekemään omia tutkimuksiaan ja kilpailujen televisioinnista on meneillään myös neuvottelut, jatkaa Pihkanen.

– Moukarikilpailujen järjestäjäseurat ovat yhteistyössä kehittäneet kesäksi neljä osakilpailu käsittävän kilpailusarjan Tour de Hammer, kertoo Kari Pihkanen.