Harjoitellaan sillä mielellä, että kesällä näytelmä esitetään

0
Esakallion musiikkinäytelmää on harjoiteltu etänä. Näyttelijät ylärivissä vasemmalla Simo Frangén, Suvi Karjula, Jarno Kokko, keskellä käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Metsämäki sekä vieressä Reeta Saranpää, alarivissä Ilmari Myllynen, Arttu Kapulainen ja Anniina Suhonen.

Kesäteatteriharjoitukset käynnissä epävarmoista ajoista huolimatta

Viime vuonna Somerolla saattoi nähdä kesäteatteria vain Myötätuulen teatterissa Kaurakedossa.

Vaikka koronapandemia edelleen vaikuttaa ja eletään epävarmaa aikaa, niin teatterilaiset uskovat parempaan tulevaan. He harjoittelevat sillä mielellä, että kappaleet ovat esityskunnossa tulevaksi suveksi.

Somerniemen Musiikkiteatteriin on harjoiteltu etänä Täällä Pohjantähden alla, Esakallion lavalle Herra Satumaa ja Laulava Taksikuski sekä Myötätuuleen Isänsä oloinen.

Havuharjulla ei nähdä isoa näytelmää, mutta Someron Tupanäyttämöllä on valmius pienimuotoisiin tapahtumiin yksin sekä yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

–Vakaasti mennään sitä kohti, että näytelmä esitetään tulevana kesänä, kertoo Esakallion näytelmäproduktion tuottaja, Hannu Heikkilä.

Herra Satumaa ja Laulava Taksikuski -näytelmän piti valloittaa lava jo viime suvena, mutta lopulta se siirtyi paremmille ajoille. Nyt esityspäiviä on heinä-elokuussa tiistai-iltaisin ja sunnuntaipäivisin 4.7.–8.8.

Tangosäveltäjä Unto Monosen syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Tuohon juhlavuoteen tähdättiin näytelmällä, jonka Heikki Metsämäki käsikirjoitti ja myös ohjaa.

– Tämä on nyt sitten 91-vuotisjuhlanäytelmä, naurahtaa lavaisäntä Heikkilä.

Koronarajoitusten salliessa toukokuun puolivälissä on tarkoitus kokoontua live-harjoituksiin.

– Tätä on harjoiteltu hyvin, jo toista vuotta. Tästä näytelmästä ei luovuta. Se esitetään tänä kesänä tai sitten joskus tuonnempana, lupaa Hannu Heikkilä.

Vuoden aikana matkasta jäi toinen pääosanesittäjistä. Taksikuskin roolissa Pertti Koivulan tilalla on näyttelijä Arttu Kapulainen, tuttu muun muassa elokuvista Sairaan kaunis maailma ja Tuntematon sotilas. Unto Monosen eli Herra Satumaan roolissa nähdään Simo Frangén. Hänet tunnetaan muun muassa radio- ja televisio-ohjelmista ja Alivaltiosihteeristä.

Tangojen ja iskelmien siivittämässä musiikkinäytelmässä laulun antavat soida Suvi Karjula, Reeta Saranpää, Jarno Kokko, Ilmari Myllynen ja Anniina Suhonen. Bändiä johtaa ja musiikin sovittaa Kari Vehkaluoto. Hänen lisäkseen bändissä musisoivat Anna-Liisa Väkeväinen, Juha Lanu ja Mikko Kaakkuriniemi.

Somerniemen musiikkiteatterin Täällä Pohjantähden alla -näytelmää harjoiteltiin Oinasjärven koulun liikuntasalissa kohtauksittain ja pienissä ryhmissä. Koskelan poikien Aleksin, Akselin ja Akustin rooleissa Matias Virtaperko, Mikael Karvia ja Tuukka Koskinen.

Täällä Pohjantähden alla on ollut hyvä hyrinä

Somerniemen Musiikkiteatteri juhlistaa 20-vuotista taivaltaan Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -teoksella. Tarinaa kertoo lähes 50 näyttelijän joukko ja liveorkesteri.

– Harjoittelemme sillä mielellä, että näytelmä esitetään heinäkuussa. Luotamme siihen, että asiat järjestyvät, toteaa teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Emmi Ali-Yrkkö.

Joukko starttasi harjoitukset tätä kesää varten jo viime vuoden puolella. He pääsivät aloittamaan tavallista aikaisemmin, sillä näytelmä oli valmiiksi valittu juhlavuotta varten.

Eteenpäin on menty koronarajoituksin ja turvallisuus edellä.

– Ensin harjoittelimme kohtauksia maskit päässä 10 hengen ryhmissä, sitten rajoitusten muututtua kuuden hengen ryhmissä. Jonkin aikaa harjoitukset olivat täysin seis. Huhtikuun lopulla on tarkoitus mennä ulos kokeilemaan, jatkaa Ali-Yrkkö.

– Joukko- eikä kuoroharjoituksia ole vielä pidetty, mutta on opeteltu musiikkia itsekseen. Se on onnistunut musiikinohjaajamme Annika Kuntsin hyvien ohjeiden mukaan.

Näytelmän on dramatisoinut Riku Suokas. Sisällissodan rankat ajat, kahtia jakautunut kansa, mutta myös ihmisten unelmat ja uhraukset sekä Akselin ja Elinan rakkaustarina siivittävät tarinaa.

– Täällä Pohjantähden alla on ihmisille tärkeä, merkittävä teos. Se kertoo, mitä Suomen kansalle tapahtui, pohtii Ali-Yrkkö.

Somerniemen musikaalin ohjaa Antti Kemppainen. Hän on musiikkiteatterilaisille tuttu mies, sillä hän on ohjannut heille aiemmin musikaalit Grease, Kaksipäisen kotkan varjossa ja Onnenmaa. Musiikin on säveltänyt Anssi Tikanmäki ja kappaleiden sanoitukset ovat Jukka Virtasen käsialaa.

– Tämä on valtava produktio. Ihana siitä tulee. Roolitukset ovat onnistuneet; on hyvät tyypit paikoillaan. Harjoituksissa on ollut hyvä hyrinä. Jaksamme, vaikka tulevaisuus on epävarmaa, toteaa Ali-Yrkkö.

Näytelmän esitykset ovat 2.–16.7. Metsolan pihalla Somerniemen kesätorin kupeessa.

Käsikirjoitusplarien kanssa on istuttu harjoittelemassa ulkona. Kuvassa Myötätuulen teatterilaisista Päivi Eronen ja Irja Näyskä.

Uskaltautuuko väki kesäteatterin katsomoihin?

Myötätuulen teatteri on tehnyt läpi koronakauden pikkunäytelmiä. Viime kesänä pramilla oli Vieraat saappaat, joka kertoi siirtolaisuudesta. Talvinäytelmällä porukka kävi esiintymässä Virossa harrastajateatterifestivaaleilla. Kuluvan vuoden helmikuulta Talven taikatemppu siirrettiin toukokuun 20.–23. päivinä esitettäväksi. Isänsä oloinen mies on vuorossa tulevana suvena 23.7.–8.8.

Näytelmien käsikirjoittaja ja ohjaaja Olla-Riitta Mäkelä sanoo, että tähän on päästy, kun heitä on vain alle kymmenen näyttelijän joukko ja etäharjoitukset ovat sujuneet hyvin.

– Minusta harjoitukset ovat olleet tosi intensiivisiä. Kun on oltu yhteyden päässä, niin silloin on tehty vain yhtä asiaa kerrallaan. On keskitytty esimerkiksi yhden henkilön rooliin, on käyty vuorosanoja ja menty niitä monta kertaa läpi. Roolin sisälle on sujahdettu, toteaa Olla-Riitta Mäkelä.

Toukokuun alusta he pääsevät kohtausten kimppuun.

– Olemme harjoitelleet ulkonakin. Se onnistuu, kun on vain kuusi näyttelijää ja minä, kertoo Mäkelä, joka ei kesän Isänsä oloinen mies -esityksessä näyttele. Näytelmässä mietitään, vaikuttavatko sodan varjot perheen elämään, vaikka sodasta on jo aikaa.

Teatterilaiset odottavat mielenkiinnolla, lähtevätkö katsojat kesän näytelmien ääreen.

– Yli 65-vuotiaat ovat ahkerimpia teatterissa kävijöitä ja yleensäkin kulttuurin kuluttajia. Heistä suurin osa on jo saanut ensimmäisen rokotuksen, osa toisenkin kesään mennessä. Luottavatko he rokotuksen voimaan ja uskaltavat katsomoihin, miettii Mäkelä.

Pieniä tapahtumia, muttei isoa näytelmää

Havuharjun kesä 2021 tulee olemaan edellissuven tapaan vapaa isolta näytelmältä. Viimeksi esitetty pitkä näytelmä on Sirkku Peltolan Pässi kesältä 2019.

Puuhanainen Merja Koivaara sanoo, ettei Someron Tupanäyttämö halua tarttua mihinkään puolitekoiseen, kun ei ole voitu harjoitella kunnolla. Hänestä näyttelemiseen tarvitaan toisen kanssa lähekkäin toimimista; siihen ei riitä etäharjoittelu.

– Kun oli epävarmuutta, voidaanko kokoontua, harjoitella ja pääseekö joukko harjoituksiin, niin päätimme ottaa tämän vuoden rauhallisesti. Ei yritetä väkisin; ei ole hätä, vaikka taloudellisesti on tosi tiukkaa.

– Meillä on valmius pienimuotoisiin tapahtumiin yksin ja yhteistyössä muiden tahojen kanssa, selvittää Koivaara.

Helatorstaiksi Havuharjun tanssilavalle sisätiloihin kaavailtiin kodin pientavaran kirpputoria ja oheen keppihevosrataa sun muuta.

Kun Avi ilmoitti rajoitusten jatkamisesta 14.5. saakka, niin Tupanäyttämö siirtää ohjelmallisen kirpputoritapahtumansa myöhemmin keväällä tai kesällä pidettäväksi.

Metka Kööri pitää viime kesän tapaan Lennä laulu meidän landelle -yhteislaulutilaisuuden Havuharjulla. Someron Tupanäyttämö hoitaa 29.6. tilaisuuden kahvituksen.

– Meidän joukko on muuntautuvainen. Olimme Joulupolulla Hovimäessä esittämässä tonttuja, teimme jouluseimen liikehuoneiston ikkunaan Joensuuntien varteen ja olemme olleet lasten kanssa tekemässä keppihevosia villasukista. Kehittelemme tilateoksia, performanssia ja poikkitaiteellisia juttuja. Olemme myös mukana eräässä elokuvassa avustajina joukkokohtauksissa ja rekvisiitan hankkimisessa.