Näyttötyönä syntyi pääsiäispöydän bratwurst

0
Kokkiopiskelija Olivia Juusti on kehitellyt näyttötyönään bratwurstin. Pääsiäisherkussa maistuvat erityisesti minttu ja valkosipuli. Kauppias Mikko Lundén otti sitä myyntiin K-Marketiin Somerolle.

Parikymppinen paimiolainen Olivia Juusti toi yrttibratwurst pakkauksia myyntiin K-Marketiin Somerolle. Hän on itse kehitellyt tuotetta, esimerkiksi mitkä mausteet sopivat Olivian yrttibratwurst -nimisiin pitkiin nakkeihin. Hän on pohtinut, minkälainen kuva 240 gramman pakkaukseen otetaan.

Juusti halusi suunnitella pääsiäisen makuista paistomakkaraa.

– Kaikki eivät tykkää lampaasta, mutta possusta pitävät kaikki. Tässä on rasvaista possunlihaa. Minttu ja valkosipuli ovat pääsiäisen maut. Ehkä hieman enemmän olisi voinut olla vielä minttua, maiskuttaa tuotteen kehittelijä.

Mausteina on myös valkopippuria, meiramia, mustapippuria, inkivääriä, kuminaa ja kardemummaa.

Olivia Juusti sanoo, että hän paistaisi makkarat pannulla sellaisenaan. Lautaselle lisukkeeksi vihreää salaattia ja lasiin hyvää juomaa, vaikka punaviiniä.

Juusti opiskelee työnsä ohella kokiksi Salossa, mutta on kirjoilla Rasekon ammattiopistossa Raisiossa. Tuotekehittely ja markkinointi kuuluvat ammattitutkinnon yhteen näyttötyöhön. Juustista tuotteen suunnittelu on vaikeinta, ja valmistaminen mukavinta.

Hän on kokkina salolaisessa Ihme ja Kumma -yhdistyksen työpajassa, jossa on muitakin erityisnuoria.

Jorma Nurminen Ihme ja Kummasta kertoo nuorten tutustuvan työelämään tekemällä töitä, opiskelemalla ja suorittamalla ammattitutkinnon tai sen osia. Näin he parantavat omia työllistymismahdollisuuksiaan. He pääsevät opettelemaan arjen hallintaa, sosiaalisia taitoja ja itsenäistä elämää.

21-vuotias Juusti aikoo suorittaa ammattitutkinnon, jotta saa pätevyyden ja pystyy hakemaan töitä kuin muutkin aikuiset. Hänen tavoitteenaan on valmistua ammattiin ensi jouluun mennessä.

Hän haluaa tulla toimeen omillaan. Saada kunnon työpaikan ja oman asunnon. Viimeksi mainittu on toteutumassa piakkoin, sillä hän on muuttamassa omaan asuntoon Saloon.

Ihme ja Kumma avittaa nuoria eteenpäin. Esimerkiksi Olivia Juusti on saanut itsenäisesti huolehtia työpajan ja kahvilan aamiaisesta liki 30 hengelle. Hän on tehnyt catering-hommia, tarjoillut ja leiponut pullia, kakkuja ja kinkkutaskuja melkoisen määrän. Vapuksi on luvassa sutinasimaa ja munkkeja.

– Tiettyyn pisteeseen saakka pärjäämme omin voimin Ihme ja Kummassa. Mutta tarvitsemme yrittäjiä ja muita tahoja antamaan nuorille töitä ja tukemaan erilaisin tavoin. Ilman heitä eivät nuoret pääsisi kokeilemaan siipiään, kertoo Jorma Nurminen.

Esimerkiksi tätä pääsiäisen makkaraa kehiteltiin Perniön Lihassa ja Helsingin Makkaratehtaassa. Siellä se myös valmistettiin ja pakattiin.

Jorma Nurminen otti yhteyttä K-Market Someron kauppias Mikko Lundéniin, ottaisiko tämä myyntiin Olivian yrttibratwurstia. Myyntipaikoiksi saatiin myös Salon K-Citymarket, Murena sekä Ihme ja Kumma. Tuotetta on tehty 400 pakettia. Tuotto menee suoraan nuorten työllistämiseen.

Mikko Lundén halusi olla mukana toteuttamassa Olivia Juustin unelmaa valmistua ammattiin.

– Tässä voittavat kaikki. Olivia etenee, asiakkaat saavat hyvää makkaraa ja minä hyvän mielen, kun voin auttaa. Itse asiassa me kaikki voimme tehdä erityisnuorten tietä sileämmäksi kulkea; kantaa vastuuta ja auttaa elämän pienimpiä ja heikompia, sanoo kauppias.

Hän arvostaa Ihme ja Kummaa.

– He tekevät hyvää duunia. Se on arvokasta työtä yksilölle ja yhteiskunnalle. Yksikin nuori, joka pääsee pois sohvalta, on yhteiskunnan voitto.