Rokotukset tehostuivat isompiin tiloihin – Jo yli 30 prosenttia somerolaisista saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen

0
Terveydenhoitaja Niina Vesala pistää tottuneesti piikin Pekka Kujalan

Koronarokotteiden saatavuus on parantunut. Kun myös rokotuksiin tulevien ikäluokkien koko on entistä isompi, tarvitaan Somerollakin tehokkaampia rokotustiloja. Neuvola on käynyt pieneksi.

Keskiviikosta alkaen somerolaisten rokotuksia alettiin antaa monitoimitalossa. Silloin rokotettiin pääsääntöisesti riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia. Eilen torstaina vuorossa oli vuorossa 65 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia somerolaisia.

Vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg kertoo, että rokotuksia annetaan kello 9–16.55 välisenä aikana keskiviikkoisin ja torstaisin.

Homma etenee kolmessa pisteessä, jotka kaikki ovat normaalisti monitoimitalon pukuhuoneina, kolmen työparin voimin.

– Keskiviikolle oli yli 300 rokotusaikaa ja torstaina samoin. Eli reilut 600 ihmistä saamme rokotettua tällä viikolla.

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä aukesi Somerolla keskiviikkona. Se helpottaa huomattavasti terveydenhoitajien työtä. Järjestelmä yksinkertaistaa myös rokotusta varaavien asiakkaiden toimia.

Sähköisyyteen siirtyminen sujuu mutkattomasti, sillä alle 65-vuotiailla lähes kaikilla on nettipankkitunnukset. Vanhemmilla ikäryhmillä tämä olisi ollut mahdollista harvemmin.

– Monarin isoissa tiloissa turvavälien pitäminen on helpompaa. Neuvolan tila on liian pieni tämän hetkisiin rokotemääriin. Varsinkin, jos määrät vielä tulevat kasvamaan, Tuomisto-Lundberg arvioi.

Viikoittain saadaan rokotettua kaikki Somerolle tulevat rokotteet.

– Someron kunnan tahtotila on, että kaikki rokotteet mitä viikossa saadaan, niin kaikki me rokotetaan. Ja siihen tällä hetkellä pystytään. Sitten muutetaan systeemiä, jos rokotemäärät kasvavat.

– Kaikilla on yhteinen tavoite, että mahdollisimman moni saa ensimmäisen rokoteannoksen, ennen kuin kakkoskierros alkaa.

Somerolla esimerkillistä toimintaa

Somerolla on toimittu esimerkillisen hyvin jopa valtakunnallisesti. Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen kunnista Someron rokotuskattavuus on korkein, 29,4 prosenttia. Tilanne on tiistailta. Tämän viikon jälkeen luku on kasvanut jo yli 30:n.

Hyvin täsmällisesti ihmisiä pyydetään saapumaan oman vuoron koittaessa rokotettaviksi. Vanhan monarin ovista mennään sisälle ja uuden uimahallin ovista poistutaan ulos.

Ennen lähtöä pitää tarkkailla vointia 15 minuuttia. Jokainen saa mukaansa kortin, jossa kerrotaan tulevan tehosterokotuksen antopäivä.

– Ja koko ajan toimitaan muistaen kasvomaskit ja hyvä käsihygienia!


Rokotteet odottavat ottajiaan siistissä rivissä.

Piikki tuli ja aika seuraavaan

Sauli Kaipainen

Parhaiten on ollut saatavissa Pfizerin rokotetta, jolla koronarokotukset myös alkoivat.

– Edelleen meillä on käytössä kolme rokotetta: Pfizer, Astra Zeneca ja Moderna. Näistä Moderna on jalkautettu kotihoidon kentälle, johtuen pitemmästä käyttöajasta ilman kylmäsäilytystä. Sen logistiikka on yksinkertaisin, vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg tietää.

Johnson & Johnson -rokotteen aiheuttamat veritulppaepäilyt olivat takaisku Suomen koronarokotuksille. Ainakaan toistaiseksi sitä ei ole saatavissa. Sille ei tarvita tehostepiikkiä, joka nopeuttaisi rokotusten toteutumista huomattavasti.

Jos yhden rokotuskerran rokote olisi olemassa, pitäisi Suomessa rokottaa vain noin 5,5 miljoonaan kertaa, noin 11 miljoonan sijasta. Mittasuhteet ovat isoja. Siinä vaiheessa terveydenhuoltohenkilöstökin pääsisi helpommalla.

Rauni ja Pekka Kujalan aika oli keskiviikkona. Heti kello 9.00. Terveydenhoitaja Anna Helenius avasi kellonlyömällä oven, ja yhdeksän asiakasta siirtyi sisälle.

– Kyllä kelpaa, kun saa vielä oikeaa rokotetta, Rauni Kujala tuumaa.

Hetken päästä hän on samaa mieltä miehensä kanssa siitä, että kaikki rokotteet ovat tilanteessa hyväksi. Lääkärit ovat todenneet, että koronataudissa veritulppariski on joka tapauksessa isompi kuin Astra Zenecan rokotteella.

– Ottaisinhan minäkin minkä tahansa näistä, Rauni Kujala myöntää.

Hänen miehensä toteaa, että mikään piikki ei ole häntä koskaan pelottanut. Ei yhtään.

– Polveen on joskus laitettu kortisonia. Se on aika paljon paksumpi neula. Lääkäristä riippuen sen pistämisessä on suuria eroja.

Pekka Kujala, 72, rahtaa edelleen viljoja ja lannoitteita. Edelliseen autoon tuli 800 000 kilometriä ja nykyisin sillä on uudella omistajalla ajettu yhteensä yli miljoonaa.

– Tällä nykyisellä autolla on ajettu 500 000 kilometriä. Ne on hirmu määriä, verrattuna mitä autot ennen kesti. Ihan vielä ei jäädä eläkkeelle, Kujala naurahtaa.

Terveydenhoitajat Anu Puotsaari ja Niina Vesala ottavat Kujalan pariskunnan piikitettäviksi. Piikki on saksalainen Pfizer. Sillä mentiin se päivä.

Käsi rennoksi ja siitä se lähti, kummallekin. Tehosterokotuksen päivämääräksi tuli 7.7. ja kellonaika on samalla tavoin yhdeksältä.

– Se on helppo muistaa, sillä muutamaa päivää aiemmin on syntymäpäivät, Rauni Kujala huomaa.

—————————–

Someron rokotuskattavuus
Ensimmäinen annos prosentteina ikäluokittain
0–16 vuotta –
16–19 vuotta, 1,6 %
20–24 vuotta, 4,9 %
25–29 vuotta, 7,6 %
30–34 vuotta, 7,3 %
35–39 vuotta, 7,4 %
40–44, vuotta, 9,5 %
45–49 vuotta, 11,9 %
50–54 vuotta, 12,3 %
55–59 vuotta, 13,9 %
60–64 vuotta, 20,1 %
65–69 vuotta, 37,4 %
70–74 vuotta, 68,9 %
75–79 vuotta, 92,7 %
80+ vuotta, 91,0 %
Kaikki iät, 29,4 %
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos