Baddingin tuotannosta uusi vinyylipainos

0
Rauli Badding Somerjoen albumista

Teksti Eija Komu

Rauli Badding Somerjoki on saamassa muistolaatan Helsinkiin. Lisäksi hänen tuotannostaan lohkaistaan yhden albumin uusintapainos.
Jukka Rajala julkaisi arvostetun Siltala-kustantamon kautta 2018 toisen, Heikki Metsämäen ja Juha Miettisen aiempaa Badding-elämäkertaa (1996) täydentävän ja tarkentavan teoksen Kaita polku. Rauli Badding Somerjoen tarina.
Millaiset ovat kevään Badding-kuulumiset ja mitä elämäkerturille kuuluu? Jukka Rajala vastaili Somero-lehden kysymyksiin sähköpostitse kotoaan Muoniosta.
Mitä uusia kokoelmia tai uusintapainoksia Baddingin levyistä on viime aikoina ilmestynyt tai ilmestymässä?
– 1975 julkaistusta Sydän lämpöä täys -albumista on tulossa 28.5. kolmensadan kappaleen numeroitu uusintapainos. Alkuperäisestä LP:stä poiketen levy ilmestyy avattavilla kansilla ja useilla Risto Vuorimiehen valokuvilla varustettuna. Vinyylin julkaisee helsinkiläinen Rolling Records. Tuleva levy on epävirallista jatkoa Baddingin uusintajulkaisujen sarjalle, sillä viime vuonna tuli kauppoihin tuplavinyylinä ja C-kasettina kokoelma 20X Rauli Badding Somerjoki.
Helsingin Sanomien Helsinki-liite 11.2.–17.2. kertoi, että Baddingille ollaan puuhaamassa muistolaattaa Helsingin Alppiharjuun hänen asuinpaikoilleen. Mitä mieltä olet tästä ja Someron Badding-pysäkistä ?
– Se, että Raulia muistetaan erilaisin keinoin, kertoo hänen musiikkinsa merkityksestä suomalaisille. Rauli ilman muuta ansaitsee tulla huomatuksi kotipitäjänsä lisäksi myös Helsingissä, jossa hän asui koko aikuisikänsä. Muistolaatta olisi oikein hyvä tapa kunnioittaa Baddingia. Badding-pysäkki oli mielestäni oiva idea ja onnistunut lopputulokseltaan. Somerolle sopisi hyvin myös vaikkapa Badding-kioskilta lähimetsiin vievä luontopolku. Baddingin vahvaan luontosuhteeseen viittaavan reitin voisi nimetä vaikkapa Raulin poluksi, ja sen varrelle sopisivat esimerkiksi luontoon liittyvät infotaulut.
Millainen Kaita polku -elämäkertasi vastaanotto oli? Onko sinulla jatkosuunnitelmia Baddingin parissa?
– Kirjan vastaanotto oli positiivinen. Ainakaan tällä haavaa minulla ei ole työn alla tai suunnitelmissa mitään Baddingiin liittyvää, mutta olen toki siltä osin avoin kaikille ideoille.
Ymmärrettiinkö ja arvostettiinko Baddingiä mielestäsi riittävästi hänen elinaikanaan?
– Kuten Baddingin uraa seuranneet tietävät, ei Rauli saanut miltään viralliselta taholta elinaikanaan sitä arvostusta, mikä hänelle olisi kuulunut. Suomen kansa ja musiikin ammattilaiset kyllä arvostivat häntä ja hänen tuotantoaan jo tuolloinkin. Tilanne ei tietenkään ole mitenkään poikkeuksellinen, sillä monien merkkihenkilöiden teot tunnustetaan ja huomataan vasta, kun asianomainen on jo poistunut joukostamme.
Olet tavannut Baddingin aikoinasi koulupoikana keikoilla. Millainen mielikuva sinulle hänestä jäi?
– Raulista jäi minulle hyvin lämminhenkinen ja ystävällinen kuva. Hän osasi hienosti jututtaa hieman arkaillenkin idoliaan lähestynyttä nuorta faniaan ja oli aidosti kiinnostunut keskustelun aiheista.
Mikä tekee Baddingistä unohtumattoman laulajana ja persoonana?
– Baddingin voima piilee tietysti hänen täysin uniikissa äänessään, rehellisissä tulkinnoissaan sekä laulunkirjoittamisen taidossaan. Pelkkä persoona ei riittäisi pitämään vuosikymmeniä yllä hänen musiikkinsa suosiota.
Millaisia terveisiä lähetät somerolaisille?
– Olkaa nöyrästi ylpeitä kotipitäjänne suurmiehestä. Raulin merkitys suomalaiselle populaarimusiikille on hänen kaupallista arvoaan suurempi, sillä ilman Baddingia kotimainen musiikkielämä olisi taatusti erilainen kuin mitä se nykyisin on.

Jukka Rajala kirjoitti Baddingin elämänkerrasta uuden, täydentävän teoksen 2018.