Turkulaiskaksiosta Somerniemelle

0
Äiti, isä ja pikku-Sulevi viihtyvät maalaismiljöössä.

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Nuoripari Kaisa Orbinski ja Erno Pystynen haaveili maalle muutosta kaksiossaan Turun keskustan liepeillä. Kun Sulevi syntyi, suuri haave sen kuin voimistui.
– Vedettiin viiva Etelä-Savosta Turkuun ja alettiin katsella taloja sen eteläpuolelta. Koko ajan tultiin etelämmäksi työmahdollisuuksienkin takia.
Löytyi Hirvikummun talo Somerniemeltä, läheltä Pusulan rajaa. Matkan varrella oli ehditty muodostaa käsitys, mitä halutaan, ja tämä kolahti. Hintataso ratkaisi myös.
Vanha, tilava maalaistalon päärakennus, jonka vapaa-ajan asukas oli remontoinut. Pihapiirissä talousrakennus verstaineen ja rengin asuntoineen sekä navetta.
Ympärillä metsää ja peltoja. Ei haittaa, vaikka lähin naapuri on kilometrin päässä linnuntietä ja Helsingintielle on lähes kaksi kilometriä.
– On tilaa touhuta ja kiva tarjota lapselle tällainen kasvuympäristö. Sulevin päiväkoti on viiden kilometrin päässä. Kun muutettiin viime heinäkuussa, lammasaidan takana määki sata lammasta. Monia metsäneläimiäkin on nähty.
Ennen muuttoa Kaisa Orbinski oli ehtinyt saada työpaikan Karkkilan nuorisotoimessa. Erno Pystynen on yrittäjä, ammatiltaan muotoilija, tekee 3D-mallinnusta, suunnittelusta valmistukseen ja esineistä tiloihin. Uuden kodin talousrakennuksessa on hyvät verstastilat.
– Täällä on paljon tekemistä, onhan se työläämpää, mutta siitä touhusta ja puuhasta juuri nautimme. Tunnen, että olen vapaa-aikoinakin aktiivisempi, Kaisa Orbinski tuumaa. Erno Pystynen lisää, että aikoo kokeilla hyötykasvien viljelyä.
Ystävät ovat luvanneet tulla talkoisiin. Paikallisväestöä pariskunta ei vielä paljon tunne, johtuu ehkä koronasta. Someniemellä on vahva me-henki. Somerniemen kehittämisryhmää seurataan tiiviisti Hirvikorventiellä.