Tyttömetsä hoituu nuorten voimin

0
Tyttömetsä-näytelmässä käsitellään rankkoja aiheita. Tässä kohtauksessa liikutaan oman kropan hyväksymisestä joukkomurhaan.

Kiiruun koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat draama- sekä media- ja kuvaviestinnän opinnoissaan harjoitelleet Katariina Nummisen kirjoittamaa Tyttömetsä-näytelmää kuvauskuntoon.

Näytelmä on osa valtakunnallista Nuori Näyttämö -hanketta. Somerolaisten oli tarkoitus esittää näytelmä toukokuussa festivaaleilla Turussa ja nähdä samalla muiden nuorten esityksiä. Koronarajoitusten vuoksi ei kokoonnutakaan joukolla kulttuurin ääreen Turkuun, vaan jokainen joukko tekee esityksistään tallenteet ja saa niistä palautteen. Koko festivaalin anti, eri ryhmien esitykset, on nähtävissä tallenteina ryhmien kotipaikkakunnilla.

ProjeKti on erilainen kuin on ennen tehty.

– Tämä on ihana kokeilu. Ihan uutta, mitä emme ole koskaan vielä ennen tehneet. Oppilaat pääsevät erilaisiin tehtäviin kuin yleensä, ei siis pelkästään lavalle näyttelemään. Näytelmässä on viisi näytöstä. Jokaisen näytöksen on ohjannut eri nuori. Se on uutta, kertoo somerolaisten draamaopettaja Helena Jalo.

Nuoret myös hoitavat graafisen ilmeen sekä äänien ja valojen teknisen puolen. Somerolla sen tekevät media- ja kuvaviestinnän ryhmä media- ja kuvaviestinnän opettaja Tanja Holmbergin suojissa.

Nuori Näyttämö -hankkeen pääorganisoijana toimii Työväen Näyttämöiden Liitto. Projekti tukee nuorten innokkuutta teatteriharrastukselle niin näkijöinä kuin kokijoina.

Enni Mattilasta ja Henni Mannista draamatunnit ovat rentouttavia ja itsetuntoa kasvattavia.

On opittu näytelmän tekemisestä
Ajatukset ovat heränneet ja on pitänyt pohtia näkökantojaan

Pimeässä Kiiruun koulun auditoriossa on hiirenhiljaista. Yhdeksäsluokkalaiset kuvaavat Tyttömetsä-näytelmän kohtausta äidinkielenaineista. Nuoret ovat läppärit käsissään ja pohtivat aiheita, joista kirjoittaa. Oman kropan hyväksyminen ja siihen liittyvät kysymykset ovat esillä näytelmän käsikirjoittajan Katariina Nummisen tekstissä. Nuoret miettivät, miten käsitellä sanoin joukkomurhaa, jossa vuonna 2011 Norjassa menehtyi 69 ihmistä.

Enni Mattila ja Henna Manni kuvaavat näytelmää rankaksi. Siinä käsitellään raskaita aiheita, kuten hyväksikäyttöä, ulkopuolisuutta, perheen kipukohtia sekä yhteiskunnallisia ongelmia.

Nuoret sanovat oppineensa paljon teatterin tekemisestä. Mattila toteaa, että näytelmän teksti on pannut hänet pohtimaan asioita ja omia näkökantojaan.

Koronarajoitukset ovat tuoneet harjoittelemiseen koukeronsa. On pidettävä turvavälejä ja maskeja. Maskit peittävät kasvojen ilmeitä ja elehdintää. Kontaktin ottaminen kosketuksella jää pois.

Joissain kohtauksissa pelataan pelkällä äänellä. Henna Manni sanoo, että hänelle on vaikea hallita äänenpainoja.

Draamatunnit ovat olleet Mannille ja Mattilalle mieleisiä. Heistä ne ovat rentouttavia, vastapainoa muulle koulutyölle, itsetuntoa kasvattavia ja paikka näyttää omia tunteita.

Tyttömetsä on realistinen ja moderni teos. Näytellyssä kuoroteoksessa kaikki näyttelijät ovat koko ajan näyttämöllä.

Yläkoulun draamaopiskelijoista näyttelijöinä ovat Vanessa Havulahti, Tuula Kyyrä, Aleksandra Lehtinen, Henna Manni, Enni Mattila, Jenny Savin, Aleksandra Topchii ja Tiina Yli-Hingistö, ja kuiskaajana Ani Nieminen. Joukon suitsissa on draamaopettaja Helena Jalo.

Näytelmän ohjaajina ovat Tuukka Koskinen, Enni Mattila, Emma Palosaari, Meimi Rantala ja Ella Santakangas. Jokainen ohjaa yhden kohtauksen.

Tuukka Koskisen mielestä ohjaaminen on ollut mielenkiintoista. Se on erilaista kuin hän on koskaan tehnyt.

– Jännittävää päästä kokeilemaan omia visioita. Olen yrittänyt rohkaista näyttelijöitä. Olen antanut palautetta: kehunut onnistumisista ja sanonut, mitä pystyy vielä kehittämään, kertoo Enni Mattila ohjaamastaan metsäretkikohtauksesta.

Hän kehuu Katariina Nummisen tekstiä. Se osoittaa, ettei ole olemassa yhtä oikeaa ajatusmaailmaa. Katsojalla on mahdollisuus kokea näytelmä ja sen sanoma, miten sen itse näkee.

Alkuperäistä näytelmätekstiä on jonkin verran käsikirjoittaja Nummisen luvalla jouduttu karsimaan, sillä etäopiskelu on supistanut harjoitteluaikaa. Lisäksi oppilaat toimivat myös itse käsikirjoittajina (Aleksandra Topchii ja Ella Santakangas), sillä he muokkasivat alkuperäistekstissä olleen Ruumiin kuva -aineen paremmin näyttelijöiden näyteltäväksi ja suuhun sopivaksi Kehon kuva -aineeksi.

Tuukka Koskinen (oik.) ohjaa näytelmän yhden kohtauksen, Fredrika Laurila (vas.) vastaa valaistuksesta Kätriin Rootslanen kanssa.

Media- ja kuvaviestinnän opiskelijoista mukana ovat Eetu Aunola, Fanny Korpi-Seppälä, Annaliza Kulta, Fredrika Laurila, Jenna Niemi, Meeri Raitanen, Meimi Rantala, Kätriin Rootslane, Inna Soina ja Peppi Utriainen. Opettajana heillä on ollut Tanja Holmberg.

Joukko vastaa esityksen graafisesta ilmeestä sekä ääni- ja valotekniikasta.

Fredrika Laurila on hoitanut valoja yhdessä Kätriin Rootslanen kanssa.

Valojen kanssa pelaaminen on ollut Laurilasta tosi kivaa.

– Näkee, miten eri valaistuksella saa asian näyttämään ihan erilaiselta ja tunnelman esiin. On käytetty esimerkiksi vihreää, punaista ja sinistä valoa.

Tyttömetsä-näytelmä on osa valtakunnallista Nuori Näyttämö-hanketta. Kiiruun koulun yhdeksäsluokkalaiset draaman sekä media- ja kuvaviestinnän opiskelijoiden piti esittää näytelmä Turussa festivaaleilla toukokuussa. Mukana olisi ollut seurattavaksi myös muiden ryhmien esityksiä. Koronan takia ryhmät pysyvät kotinurkillaan ja tekevät esityksistään tallenteet. Niistä muutkin näkevät esitykset.