Viisi kysymystä jotka kannattaa joskus kysyä

0
Jody Mérelle

Aina sanotaan, että kun ei mene henkisesti hyvin, kannattaa puhua jonkun kanssa. Mitä sitten, jos tuntee olevansa niin väsynyt, että ei jaksa edes puhua? Jos tulee eteen tällainen tilanne, niin tässä viisi kysymystä, jotka ehkä kannattaa kysyä.
Ensimmäinen on, mikä menee kaikesta huolimatta tällä hetkellä hyvin. Ehkä tämä kysymys tuntuu oudolta, jos on muuten masentunut tai väsynyt olo. Mutta kysymys on tärkeä. Evoluution kautta aivomme ovat kehittyneet niin, että automaattisesti keskitytään siihen, mikä menee huonosti. Yritämme suojella itseämme. Näemme riskit ja uhat selkeämmin, jotta voimme suojella itseämme niiltä. Jos tietoisesti keskitymme hetkeksi siihen, mikä menee elämässä hyvin, niin usein löytyy kaikesta huolimatta pitkä lista asioita. Tämä lista on tärkeä, jotta voidaan muistuttaa mieltä resursseista ja vahvuuksista vaikeuksien keskellä.
Toinen kysymys on, mitä haluan ongelmatilanteen sijaan. Ei riitä sanoa, että en halua olla ahdistunut tai että en halua tätä työpaikkaa. On tärkeä miettiä, mitä haluaa ja tämä johtaa kolmanteen kysymyseen. Miltä uusi asia tai tilanne näyttää? Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä enemmän pystymme tarkasti kuvittelemaan sitä mihin tähtäämme, sitä todenäköisempää on, että se tulee tapahtumaan. Tässä ei ole mitään taikaa mukana – alamme vain alitajuisesti uskoa, että konkreettiset muutokset ovat aidosti mahdollisia.
Neljäs kysymys on, kuinka paljon uudesta tavoitteesta on jo saavutettu.
Kannattaa piirtää paperille asteikko, jossa yhdessä päässä on numero yksi ja toisessa sata. Anna itsellesi numero siitä, kuinka pitkälle olet jo päässyt kohti tavoitettasi.
Usein omille asiakkailleni tulee tässä vaiheessa positiivisiä yllätyksiä. Hyvin harvoin ihminen on nollassa, ja onkin hyvin tärkeä huomata, että osa matkasta on jo tehty. Jos oma pistemäärä on vaikka 27, kannattaa miettiä, mitä kaikkea on jo saavuttanut, jotta tämä pistemäärä on mahdollinen. Tämä on usein hyvin voimaannutava harjoitus.
Viimeinen kysymys on tämä: Mikä olisi yksi naurettavan pieni askel, jonka voisin ottaa nyt kohti uutta tavoitettani?
Tässä tärkeimmät sanat ovat ”naurettavan pieni”. Itselleni tämä pieni askel oli kerran se, että otin yhden paperin ulos laukustani. Se riitti paljon isompaan muutokseen. Tärkeä ei ole se itse askel, vaan viesti jonka lähetämme itsellemme. Nyt on muutoksen aika. Nyt minä pystyn vaikuttamaan omaan elämääni. Nyt ei tarvitse olla enää jumissa.
Kun asiat menevät huonosti, on joskus todella vaikea uskoa, että elämä voisi ikinä olla helpompaa. Mutta jos aloittaa kysymällä itseltään näitä yksinkertaisia kysymyksiä, niin antaa itselleen mahdollisuuden saavuttaa merkittäviä muutoksia kohti uutta elämää.
Vaikka oma tilanteesi olisi tällä hetkellä minkälainen tahansa, älä luovuta. Positiiviset muutokset ovat aina mahdollisia. Vastaukset löytyvät, jos vain jaksat keskittyä siihen, mitä sinä elämästäsi aidosti haluat.
Omalta Facebook-sivultani löytyy myös video näistä kysymyksistä. Tervetuloa katsomaan!

Keväthalauksia kaikille.

Jody Merelle
terapeutti