Viisi riskitilannetta

0

Pyöräkauppa on käynyt vilkkaasti korona-aikana, sähköpyörät yleistyvät ja vanhatkin fillarit on kaivettu varastoista. Vaikka pyöräily on liikkumismuotona myötätuulessa, tiedämme yllättävän vähän pyöräilijöille sattuvista onnettomuuksista. LähiTapiola on nostanut listalle viisi riskitilannetta, jotka kannattaa muistaa ennen liikkeellelähtöä.

1) Irtohiekka tai talvella ajoväylille levitetty sepeli voivat kevään tullen yllättää pyöräilijän. Pyörä voi lähteä alta esimerkiksi hiekkaisessa alamäen mutkassa.

2) Jos edellä menevä pyöräilijä tai jalankulkija tekee äkkiliikkeen, pyöräilijä voi joutua vetämään jarrut pohjaan. Äkkijarrutus voi johtaa esimerkiksi kaatumiseen ohjaustangon yli.

3) Osuma kadun reunakivetykseen, irtonaiseen esineeseen tai esimerkiksi betoniporsaaseen voi viedä pyöräilijän tasapainon.

4) Yhteentörmäyksessä auton kanssa seuraukset pyöräilijälle ovat usein vakavat, etenkin jos vauhtia on tilanteessa yhtään enemmän. Tarkkaavaisuutta kannattaa lisätä etenkin risteys- ja ohitustilanteissa.

5) Jos pyöräilijä törmäys- tai kaatumistilanteessa lyö päänsä esimerkiksi maahan tai ajoneuvoon, eikä sitä suojaa kypärä, loukkaantumisen ja asteeltaan vakavien vammojen riski kasvaa. Pyöräilykypärä voi myös pelastaa hengen: onnettomuustutkijalautakuntien vuonna 2019 tutkimissa pyöräilijöiden kuolemantapauksissa noin puolella (15) menehtyneistä pyöräilijöistä ei ollut kypärää ja arvioiden mukaan sen käyttö olisi voinut pelastaa heistä neljä.

Turvallista matkaa!