Somero-lehti 3.4.1991

Työpaikkojen väheneminen Somerolla jatkuu edelleen. Kaksikymmentäkuusi henkeä työllistävä Verho-Metalli Oy:n leikkauspalveluyksikkö on lopettamassa toimintansa. Tehtaanjohtaja Markku Savolaisen mukaan sopimuksia ja sitoumuksia on sen verran, että työt jatkuvat vielä ainakin kesälomiin saakka.

Tehtaan lopettaminen tilauskannan heikkenemisen vuoksi tuli yllätyksenä ainakin sikäli, että vielä viime kesänä yksikkö toimi kahdessa vuorossa. Vuodenvaihteessa Verho-Metalli Oy siirtyi kokonaan Rautaruukille, joka oli sitä ennen omistanut yrityksestä 60 prosenttia Data City Papron Oy:n kautta.

Ensi heinäkuun lopussa tulee kuluneeksi viisi vuotta Verho-Metalli Oy:n tulosta Somerolle Matinmetalli Oy:n konkurssipesältä ostettuun kiinteistöön. Yhtiö on teräspalvelukeskus, joka leikkaa teräslevyjä määrämittoihin asiakkaiden toivomusten mukaisesti.

Vientiä Verho-Metallilla ei ole, mutta ennen omistuksen siirtymistä Rautaruukille yritys toi raaka-ainetta myös ulkomailta. Rautaruukilla itsellään on samansuuntaista leikkauspalvelutoimintaa, joten sekin osaltaan vaikutti toiminnan keskittämiseen muualle.

Markku Savolaisen mukaan alan näkymät ovat tällä hetkellä siinä määrin heikot, että uuden yrittäjän saaminen oman kiinteistöyhtiön omistamiin tiloihin ei tule olemaan helppoa. Viimeiset puoli vuotta on ollut erittäin huonoa tällä alalla eikä valoisampaa ole näkyvissä, toteaa Savolainen.

Hän arvioi töiden Somerolla loppuvan kesälomiin mennessä, ellei jotakin aivan ratkaisevaa myönteiseen suuntaan sitä ennen tapahdu. Turhia toiveita jatkon suhteen ei kuitenkaan Savolaisen mielestä kannata elätellä.

Metallialan työt vähenevät

Kovinkaan lohdulliselta tilanne ei työntekijöiden kannalta näytä. Tehtaan kuudentoista metalliliittolaisen pääluottamusmiehenä toimiva Rauno Tamminen sanoi kuulleensa pari viikkoa sitten ensimmäisen kerran tehtaan toiminnan loppumisesta.

– Olimme toki aikaisemminkin havainneet tilausmäärän vähenemisen, mutta yllätyksenä lopettaminen joka tapauksessa tuli. Töitä tai ainakin palkkaa on meille luvattu viiden kuukauden ajaksi, mutta sen jälkeen ei tilanne kovin lohdulliselta näytä. Metallimiehiä muuallakin Somerolla on lomautettu ja osa tekee lyhennettyä työviikkoa.

– Osalle työntekijöistä on luvattu Verho-Metallin Kaarinan tehtailla töitä. Osa sinne saattaa siirtyäkin, mutta kaksivuorotyö ei erityisemmin houkuttele, toteaa Rauno Tamminen.

Someron työttömyysprosentti on tällä hetkellä 7,1 ja työnsaantimahdollisuudet omalla paikkakunnalla ovat erittäin heikot, oli sitten kyseessä ala kuin ala.