Vuonna 2011: Elokuvateatteri Somerolla säilyy – kaupunki satsaa digitaalilaitteet

0
Vanhentunut tekniikka saa kyytiä Jukolassa. Digitaalisuuden edut ovat kiistattomat.

Somero-lehti 21.4.2011

Teksti ja kuva Sauli Kaipainen

Valtuusto päätti rahojen myöntämisestä, ja Bio Jukolan yrittäjä, Vesa Aaltonen huokaisi tyytyväisenä. Neuvottelut kaupungin kanssa olivat johtaneet elokuvien tarpeen tunnustamiseen: niitä tarvitaan Somerolla.
– Sitä päätös merkitsee, että pian täällä pistetään pelit ja pensselit kondikseen, Aaltonen tuumii.
Elokuvakelojen kanniskelu teatterista toiseen sekä hakeminen ja lähettely Matkahuollon kautta loppuu. Yksi kela painaa 25–30 kiloa.
– Filmikopio maksaa parituhatta euroa, ja tiedostoina siirrettävät massakovalevyt vain murto-osan siitä. Kun keloja pitää olla aina yksi per teatteri, voidaan serverille ladattu digikopio jakaa samanaikaisesti vaikka neljään elokuvateatteriin.
Aaltonen toteaa, että parannuksen kokevat niin äänen- kuin kuvanlaatu. Lisäksi tulee 3D.
– Esittämiskertojen määrä tulee kasvamaan ja myös Somerolle saadaan isompi ohjelmistovirta. Se taas mahdollistaa henkilökunnan lisäämisen, eli palvelut ja tarjonta tulevat paranemaan, Aaltonen listaa hyötyjä.
Lisäksi kiinteä väliseinä, parempi akustiikka ja äänieristys, tummemmat seinät ja oikea kuvasuhde kiinteän valkokankaan avulla tulevat parantamaan Jukolan elokuvakokemusta. Aaltonen toivoo, että valmista voisi olla elokuulla.
Valtuustossa Juhani Kaivo toi esille, että nuorisotilojen tarve Somerolla on selkeä. Niitä tulisi järjestää muuallekin.
Sivistysjohtaja Laila Mäkelä lupaa, että remonttien jälkeen teatteri rauhoitetan muulta toiminnalta. Sali ei ole enää pallopelien paikka.